Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

optymalne ustawienie kotła Saunier Duval SEMIA CONDENS

Mariox30

Recommended Posts

Witam mam pytanko jak macie ustawiony kocioł.

Chodzi o domek typu szkieletowiec dobrze docieplony ok.96mk+garaż

Teraz mam ustawioną tem. na dzień od 6-22 21C i od 22-6 20C

przez ok.2 miesiące i 2 tygodnie zapłaciliśmy nie całe 300zł razem z wodą do mycia i kuchenką

Oczywiście domek dogrzewam kominkiem z rozprowadzeniem ciepła wtedy tem. utrzymuje się ok.23C .

I pytanie jak najlepiej ustawić taki piec ??

Z żoną wychodzimy do pracy ok.6-6.30 i wracamy ok.15-16 wtedy rozpalamy w kominku.

Czy jak ustawimy np. od 6.30 do 15tej 18C czy nie będzie domek wyziębiony i jeszcze więcej będzie musiał grzać???

pozdrawiam i czekam na odp.

• 4 weeks później...

Saunier Duval Posiadam Kocioł F 30 As + sterownik exacontrol EA7R te kotły mają WADĘ FABRYCZNĄ

w oprogramowaniu sterownika .Skutek taki że piec bez jakiejkolwiek kontroli

pracował z pełną mocą ,mimo zupełnie innych nastaw, wybiło zwór bezpieczeństwa a on dalej pracował . W ciągu jednej doby

zużył gazu za ponad 200 zł w domu było ponad 27 stopni. Sprawa nie dotyczy jednego urządzenia

wszystkie mają taką wadę , oprogramowanie nr 2.1 .Wymieniono mi sterownik z czujnikiem temperatury wesja 2,2

i w momencie przejścia na 2012 kocioł znowu przestał pracować !. Czekam ponad 1.5 miesiąca na naprawę

dostałem nowe exacontrol radio wersja 2,2 strefa 1 i na następny dzień nowa usterka nie czyta temperatury zewnętrznej czyli krzywe grzewcze

nie działają .

Vaillant i Saunier Duval - na dzień dzisiejszy to chyba jedna firma ten sam serwis etc!!!!

Osobiście zastanawia mnie jak taki zestaw mógł otrzymać certyfikat ten zestaw jest po prostu niebezpieczny.

Zachowanie Centrali w Warszawie jest nie na miejscu , Serwis tu nie wiele może zrobić bo wadę oprogramowania

naprawić nie mogą muszą czekać od producenta ,żebym chociaż usłyszał przepraszam !!!!

Przestrzegam wszystkich właścicieli sterowników exacontrol Radio -saunier teraz je wymienia ale

przyznać do błędu i zagrożeń się nie chce .

Dla przestrogi innych będe opisywał sprawę gdzie się da !!!