jola_krzysiek 02.02.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Zmarła Wisława Szymborska. Była osobą w podeszłym wieku, z Jej śmiercią można było się liczyć w każdym momencie. Mimo wszystko odeszła za wcześnie! Jej ostatni tomik poezji czeka na wydanie. Niewiele pozostało na tym świecie osób, o których można by powiedzieć: Wielki Polak. Odeszła jedna z ostatnich Wielkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 02.02.2012 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 "Ktoś tutaj był i był,A potem nagle zniknąłI uporczywie go nie ma..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 02.02.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Pozostało masę tekstów oraz wierszy, ktore podobno bardzo dobrze się tłumaczą na obce języki. Po przyznaniu Nagrody Nobla tak właśnie wyjaśniano sukces poetki (pamiętam dyskusje w radiu w 1996 roku). Pozostało dużo przezabawnych limeryków, o których Szymborska mawiała, że powinny być plugawe, bo im plugawsze, tym lepsze. I rzeczywiście nie bałą sie dosadnych rymów podczas twodzenia tych "rymowanek dla dużych dzieci". No i była też "krew na piórze", wiersze na cześć Stalina i Lenina. Ot, prawdziwy człowiek, a nie jakiś anioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 02.02.2012 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 No i była też "krew na piórze", wiersze na cześć Stalina i Lenina. Ot, prawdziwy człowiek, a nie jakiś anioł. Bardzo się wstydziła tych wierszy - po pierwsze uznawała je za nieudane, po drugie napisane w intencji. Takie były czasy. W momencie, który uznała za stosowny, chyba był to gest poparcia dla Kołakowskiego, oddała legitymację. Ale Twórcę należy przede wszystkim oceniać po Jego dziełach, a tu nie miała sobie równych. Mnie najbardziej zapadają w pamięci nie całe jej wiersze tylko pewne sentencje, czy cytaty Jej wypowiedzi publicznych. Lakoniczne, dosadne i mądre. Posługujemy się nimi nie wiedząc nawet kto jest ich autorką. np. jakże pasujący na chwilę obecną: "umarłych wieczność dotąd trwa dokąd pamięcią się im płaci" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nemi 02.02.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 [*][*][*] We czwartek - 09.02, o godz. 12:00 na krakowskich Rakowicach odbędzie się pogrzeb Szymborskiej. A wszystkim, którzy nie czytali bardzo polecam "Rymowanki dla dorosłych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 02.02.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 - Pani Krysiu? Slyszala Pani? Szymborska nie zyje...- Co Pani mowi...ja niepowetowana strata..... I tyle Moze teraz jest wlasnie czas by siegnac po te wlasnie wiersze i sie troche zastanowic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaKuba 03.02.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Moze teraz jest wlasnie czas by siegnac po te wlasnie wiersze i sie troche zastanowic... Sprzedaż wierszy jest ogromna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.02.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Dobre dla starzejących się (jak ja ) JAK SIĘ CZUJĘ - WISŁAWA SZYMBORSKA Kiedy ktoś zapyta, jak się dziś czuję Grzecznie mu odpowiem, że dobrze, dziękuję. To, że mam artretyzm, to jeszcze nie wszystko, Astma, serce mi dokucza i mówię z zadyszką. Puls słaby, krew moja w cholesterol bogata... Lecz dobrze się czuję, jak na moje lata. Bez laseczki teraz chodzić już nie mogę, Choć zawsze wybieram najłatwiejszą drogę. W nocy przez bezsenność bardzo się morduję, Ale przyjdzie ranek...znów się dobrze czuję. Mam zawroty głowy, pamięć "figle" płata, Lecz dobrze się czuję, jak na swoje lata. Z wierszyka mojego ten sens się wywodzi. Że kiedy starość i niemoc przychodzi, To lepiej zgodzić się ze strzykaniem kości I nie opowiadać o swojej starości. Zaciskając zęby z tym losem się pogódź I wszystkich wkoło chorobami nie nudź! Powiadają: "Starość okresem jest złotym". Kiedy spać się kładę, zawsze myślę o tym... "Uszy" mam w pudełku, "zęby" w wodzie studzę. "Oczy" na stoliku, zanim się obudzę... Jeszcze przed zaśnięciem ta myśl mnie nurtuje: "Czy to wszystkie części, które się wyjmuje?" za czasów młodości (mówię bez przesady) Łatwe były biegi, skłony i przysiady. W średnim wieku jeszcze tyle sił zostało, Żeby bez zmęczenia przetańczyć noc całą... A teraz na starość czasy się zmieniły, Spacerkiem do sklepu, z powrotem bez siły. Dobra rada dla tych, którzy się starzeją: Niech zacisną zęby i z życia się śmieją. Kiedy wstaną rano, "części" pozbierają, Niech rubrykę zgonów w prasie przeczytają. Jeśli ich nazwiska tam nie figurują, To znaczy, że ZDROWI I DOBRZE SIĘ CZUJĄ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdyla 25.02.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Niestety odchodzą wielcy z tego świata. A jakie fajne limeryki pisała Pani Wisława Szymborska, a jaka była skromna.Takich jest w dzisiejszych czasach mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts