gonsiorek 02.02.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Muszę przeprowadzić remont dachu deskowanego pokrytego papą z lat 60 polegajacy na położeniu nowej warstwy z papy termozgrzewalnej. Podczas całego okresu użytkowania powłoka dachu był kilkukrotnie kryta/odnawiana metodą ognisko-beczka ze smołą-szczota. Czy można na takim podłożu kłaść papę termozgrzewalną? Pytam, bo natknąłem się na opinię że nie powinno się kłaś papy termozgrzewalnej na powłoce pokytej smołą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 02.02.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 temat wałkowany kilkanascie razy , do oceny potrzebna wizja lokalna , nikt nie da konkretnej odpowiedzi nie widzac dachu , zazwyczaj spokojnie mozna klasc na stara warstwe , zalezy to od ilosci warstw papy,jej rownosci,przyczepnosci itd itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.02.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 W przypadku smołowania starego dachu krycie papą termozgrzewalną na stare pokrycie wykluczone. Należy to zrobić tak: po uporządkowaniu starej powierzchni przykleić na lepik tradycyjną papę podkładową i dopiero na nią wgrzać papę papę termozgrzewalną wierzchniego krycia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonsiorek 15.02.2012 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 W przypadku smołowania starego dachu krycie papą termozgrzewalną na stare pokrycie wykluczone. Ostanie "smołowanie" dachu było przeprowadzone ok. 10 lat temu. Czy "nowe" papy wchodzą w jakieś niszczycielskie reakcje ze starymi poszyciami? Przedstawiłem Pańska opinię przyszłemu wykonawcy i był troszkę zdziwiony tym, że chcę kłaść dodatkową warstwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 15.02.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Ja kleję termo do wszystkiego nawet do styropianu. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.02.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Przedstawiłem Pańska opinię przyszłemu wykonawcy i był troszkę zdziwiony ... Dobrze, że tylko troszkę. Spytaj go jakiej gwarancji Ci udzieli? Skontaktuj się z doradcą technicznym producenta i spytaj go opinię. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zig_Zag 20.05.2019 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 @Gonsiorek, jaką grubość papy termozgrzewalnej zastosowałeś, chce zrobić to samo tylko na garażu. Na kilkunastu sąsiadujących garażach wykonano właśnie tak tj. termozgrzewalną na starą ( 20 lat ) smołową ale po wcześniejszym usunięciu pęcherzy, pęknięć itd.Może koledzy biegli w temacie doradzą, czy musi być aż 5,2 mm? i jakiej firmy?, rzekomo te z Castoramy są za bardzo ekonomiczne nie tylko cenowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts