bartosz-w 02.02.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Witam, dzisiaj przy -24 stopniach na dworze, między oknem, a parapetem wewnętrznym wyszedł mi lód. Jak sprawdzić kto jest winny i kogo poprosić o reklamację, montażystę parapetów, czy firmę montującą okna?Docieplenie z zewnątrz jest wykonane, pod zewnętrzynm parapetem nie widzę szczelin. Doradźcie proszę kogo wezwać i co z tym zrobić? Okna były zamontowane na tych listwach transportowych i wykończeniowiec wydaje mi się, że dojechał parapetem do tej listwy i w tym jest problem, czy mam rację? Jeśli by tak było to czeka mnie rwanie parapetów i odsówanie ich od tej listwy i wpuszczenie tam pianki. PozdrawiamBartosz Edytowane 2 Lutego 2012 przez bartosz-w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.02.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 troche złośliwie napiszę winić to ty możesz inwestora - a jaki sposób montażu zamawiałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.02.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 No niestety - Malux ma trochę racji. Listwa transportowa - jak nazwa wskazuje.. nie jest listwą podparapetową, chociaż podparapetowa jest już też transportową. To dwie różne sprawy. Ale zakładając że się mylisz i masz listwę lepszą, podparapetową, to: - listwa może być uszkodzona/pęknięta - okno może być z taniej firmy która nie obrabia dolnych zgrzewów, przez co listwa jest "zapięta" za słabo. - listwa może być bez uszczelki/taśmy. Jeśli system jej nie przewiduje to ja zwykle odkręcam i daję piankę pomiędzy listwą a oknem. - przy montażu parapetu wykonawca mógł wygrzebać za dużo pianki a na prawdę trudno jest dobrze "psiuknąć" pianę głęboko, pod samo okno i wymaga to doświadczenia. - lub stało się jak piszesz - parapet został dopchnięty na maxa, bo "była dziura". Szkoda że Krzysztof tu nie zagląda .. I jeszcze jedno: montaż warstwowy. W takij sytuacji jak tu - pewnie by te taśmy pomogły.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 02.02.2012 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Okna są markowe znanej dużej firmy, pakiety 3 szybowe. czy ta listwa jest podparapetowa, czy transportowa, nie wiem. Problem dotyczy 3 okien. Okna są lekko wysunięte w warstwe ocieplenia.Podejżewam, że między listwą a oknem nie było taśmy.Co teraz powinienem zrobić? Kogo pierwszego wezwać na reklamację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.02.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 sprawdż czy w ofercie na te okna od tej firmy miałeś propozycję właściwego montażu stolarkijeśli tak to nawet nie ma sensu ich prosić o przyjazd. a jeśli nie to już można porazmawiać z nimi trochę śmiesznie to wygląda że lekko przechodzisz nad problemem listwy podparetowejskoro chłopacy nie założyli [?]membran , taśm rozprężnych itp to zakładam że zrobiła to ekipa od parapetów lub ociepleńwiesz coś o tym? czasmi jak widzę w jakie profile wkładany jest pakiet 3 szybowy to sobię myślę że lepiej byłoby kupić zwykły profil drewniany z 2 szybówką i listwą podparetową z drewna która trzyma pewne parametry - ubaw największy mam jak ktośsię ekscytuję 3 uszczelkami przy pcv ze względu na wlasciwości spokojniej spałbym z 1 uszczelką przy drewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 02.02.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 plastik tak ma w ostre mrozy - wypacza się. Miałem podobne sytuacje - bananował platik poniżej -12 stopni. Wymieniłem na drewniane i od paru lat nie mam żadnych problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 02.02.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 plastik tak ma w ostre mrozy - wypacza się. Miałem podobne sytuacje - bananował platik poniżej -12 stopni. Wymieniłem na drewniane i od paru lat nie mam żadnych problemów Charlie, chyba osobiście wystąpię do admina o banana dla Ciebie. Ile można prosić, abyś nie zaśmiecał wątków tymi bzdurami? Dwa wpisy w 5 minut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.02.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Noooooooooooo Krzysiu - plastik od Ciebie rzeczywiście mi się nie wypacza WHY ?????????? Może "co ja pacze" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.02.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Charlie, chyba osobiście wystąpię do admina o banana dla Ciebie.....i ja swoją prośbę dorzucę za wypisywanie bzdur a do meritum, wszystko dokładnie i ze szczegółami wyłuszczył Fin Najsmutniejsze w tym wszystkim jest realnie to, drogi Inwestorze, że nie masz kogo szukać tak naprawdę Ideałem jest montaż okien, pw i pz przez tą samą ekipę - wtedy masz jednego winowajcę Tak naprawdę, dobrze zamontowane okno później niszczone jest przez zły montaż parapetów wewnętrznych i zewnętrznych, może stąd ludzie chcą płacić ogromne sumy za kształtki parapetowe? Mają wtedy gwarancję że nic już spieprzyć się nie da - o jakże naiwni są Postaram się jutro znaleźć kilka zdjęć jak to przez montaż parapetów nagle wieje, przemarza, lód się pojawia na oknie i parapecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 02.02.2012 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Reklamacja zgłoszona. Okna były montowane przez salon firmowy producenta. Malux akurat ten profil wydaje mi się być tym raczej z górnej półki. Parapety wewnętrzne i zewnętrzne z oczywistych względów montowane były później w różnym czasie, przez różne ekipy. Na razie wpuściłem silikon w szczelinę między oknem i parapetem. Wiać przestało, zobaczymy jak będzie z tym szronem rano. Mogłem oczywiście zamówić montaż z taśmami ilbrucka (chyba tak się to nazywa), natomiast szkoda mi było wydać na to tyle kasy. Przed montażem parapetów okna były wydaje mi się szczelnie zapianowane. Montując parapety nie było nic wyskrobywane, kliny pozostały na swoich miejscach. Wydaje mi się, że problem może dotyczyć właśnie połączenia listwy z oknem (brak uszczelki). Sama listwa była sam nie wiem czy transportowa, czy już podparapetowa. W każdym razie składała się chyba z 3 komór i wyglądała dość solidnie. Edytowane 2 Lutego 2012 przez bartosz-w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.02.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 ...Mogłem oczywiście zamówić montaż z taśmami ilbrucka (chyba tak się to nazywa), natomiast szkoda mi było wydać na to tyle kasy. tylko widzisz, taki montaż dałby ci jednoznacznie odpowiedź, kto później ewentualnie coś spierniczył - pomijam kwestię, że nie byłoby szansy na jakiekolwiek przedmuchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 02.02.2012 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Wiem Jareko, ale gdzieś czytałem, że te taśmy+ silikaty to słaby pomysł, że nie chcą się trzymać itd. Po za tym poprostu szkoda mi było tego tysiaka dołożyć. Bez taśm przecież też się da zrobić to dobrze, tymbardziej że w naszym kraju nie ma ograniczeń co do pian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Multi 02.02.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witam Mam problem i potrzebuję porady mam okna pakiet trzy szybowy okna były wstawiane na jesień do tej pory było ok. Dom jest jeszcze nie zamieszkany i nie ogrzewany tzn.normalnie nie ogrzewany tylko dmuchawy takie na olej opałowy . Bo muszę grzać , swieze tynki i wylewki i w zeszłą sobotę pękła szyba dośc konkretnie od strony wewnetrznej na dworze było -18 mrozu a w srodku chodziła dmuchawa skierowana prosto na szybę dawała dośc mocny strumien ciepła czy jest możliwe żeby szyba szczeliła pod wpływem róznicy temperatury na zenątrz i w srodku. Tak przynajmniej twierdzi mój budowlaniec tylko nie wiem czy tak było naprawdę. prosze was o pomoc w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.02.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 ależ ja też jestem zwolennikiem zupełnie tradycyjnego montażu parapetów, uważam, że prawidłowo wykonany będzie najcieplejszym i najszczelniejszym montażem jakim w tym miejscu wykonać można dla mnie wszelkie folie i inne bzdety pod parapetem są przerostem formy nad treścią - ale jest warunek oczywisty - trzeba wykonać to dokładnie i nie żałować materiału Ale to moje zdanie jak zawsze ostatnimi czasy, pod prąd ogólnym zaleceniom marketingowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.02.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 dmuchawa dala ciepło na zimną szybę i szlag ją trafił - normalka jak ktoś nieuważny i zapewne budowlaniec będzie ci wmawiał ze sama trzasnęła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Multi 02.02.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Nie własnie sam sie przyznał tylko nie wiem jakk teraz z wymianą takiej szyby bo pakiet trzyszybowy i nie wiem czy taka szyba wymieniona bedzie trzymała parametry.A ja zabardzo nie wierzyłem w tą jego teorie z dmuchawą bo wydawało mi sie ze to jakas wada tych okien lub ewentualnie zle zamontowane .Co otym sądzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 02.02.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Nie własnie sam sie przyznał tylko nie wiem jakk teraz z wymianą takiej szyby bo pakiet trzyszybowy i nie wiem czy taka szyba wymieniona bedzie trzymała parametry. A ja zabardzo nie wierzyłem w tą jego teorie z dmuchawą bo wydawało mi sie ze to jakas wada tych okien lub ewentualnie zle zamontowane . Co otym sądzisz ? Przy różnicy temperatur rzędu 30-50 stopni pomiędzy szybami zdarza się sporadycznie, że pękają. Ot, modne ostatnio słowo: fizyka lub jest zima więc.. itd. Jak skierujesz ciepły nawiew na szybę to jeszcze szybciej trzaśnie, częściej wewnętrzna. Sama wymiana pakietu przez specjalistę nie nastręcza specjalnych trudności - pod warunkiem, że się posiada dokładnie taki sam pakiet- ani nie obniża walorów użytkowych okna. Insza inszość - nie każdy uznaje "samoistne" pęknięcia jako naprawę gwarancyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Multi 02.02.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Tylko jak poznać czy wymieniny pakiet jest taki sam jak był oryginalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 02.02.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Zamówić ( i najwyżej zapłacić ) w tej samej firmie, nie będzie wówczas problemów z gwarancją - jak u kolegi wyżej z przedmuchem przy parapecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Multi 02.02.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Problem jest taki że to załatwia budowlaniec i nie wiem czy zamówi to samo czy moge to sprawdzić po jkimś symbolu czy coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts