Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna fakro przemarzaja

Recommended Posts

"ostatnie mrozy" to mało precyzyjne okreslenie, u jednego to -10 a u innego -28, a to duża różnica, nie wiemy też jakie okno, jak obrobione, jaka temperatura w pomieszczeniu i jak ogrzewane, czyli poza fakro i lód nie wiemy nic ;)

ale ogólnie to temat znany, niestety std okna dachowe to termoizolacyjnie jeden z najsłabszych chyba punktów domu...

Niestety u mnie podobnie:(

Okna Velux, nasza druga zima w nowym domu i pierwszy problem... W nocy temp. w okolicy -20-25, wilgotność 50-55%, 19-20 st. w pomieszczeniu. Od kilku dni dolne rogi okna mocno oblodzone, ościeże w śnieżnych kwiatach, które w ciągu dnia spływają strużkami wody do samej podłogi:( Gdzie leży problem? I jak go rozwiązać? Może ktoś wie?

Okna Velux, nasza druga zima w nowym domu i pierwszy problem... W nocy temp. w okolicy -20-25, wilgotność 50-55%, 19-20 st. w pomieszczeniu. Od kilku dni dolne rogi okna mocno oblodzone, ościeże w śnieżnych kwiatach, które w ciągu dnia spływają strużkami wody do samej podłogi:( Gdzie leży problem? I jak go rozwiązać? Może ktoś wie?

Powodów może być kilka :

złe obsadzenie okna

złe ocieplenie wokół okna

brak kaloryfera pod oknem

niewydolna wentylacja pomieszczenia.

Powodów może być kilka :

Witaj Nefer!:) a Ty jak zawsze w pogotowiu;)

No właśnie najgorsze jest to, że powodów może być kilka i tak naprawdę nie wiadomo, gdzie uderzyć:( Okna dachowe mam w dwóch pokojach, a przemarzają tylko w jednym...skończy się rozpierduchą, bo trzeba z tym coś zrobić.

Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

Powodów może być kilka :

złe obsadzenie okna

Dodam jeszcze jeden - temperatura niższa niż -20 st nie jest codziennością i po prostu standardowa stolarka ma prawo okazywać słabość wobec takich warunków.

Ooo.. ? Ale może masz wersję 3szybową z ciepłymi ramkami.. ? A jak nie to powiedz coś więcej o warunkach wewnątrz i sposobie montażu (może się przyda budującym a i tym po fakcie uświadomisz, co mogło być lepiej.. )

Powodów może być kilka :

złe obsadzenie okna

A ja uważam podobnie jak edde, że przedewszystkim jakość i termoizolacyjność okien dachowych to lipa.

U mnie zrobione wszystko zgodnie z instrukcją, ocieplałem sam dokładnie. Kaloryfera pod oknem nie mam, bo wydawało mi się, że po 3 kaloryfery w pokojach to trochę za dużo:). A wentylacja pomieszczenia? Rozumiem kuchnia czy łazienka, ale w pokojach, przy dużej kubaturze wentylacja nie jest niezbędna. Poza tym jak przemarzają tylko okna dachowe a 10 normalnych nie to chyba wentylacja jest ok.

Myślę, że dachowe mają to do siebie.

Na szczęście mam tylko 3:)

Okna są od północy...znalazłam zdjęcia, na których widać, że okno 70x140 wychodzi między krokwiami -znaczy, że jest tylko płyta k-g bez docieplenia! Wczoraj zajrzał fachowiec od k-g i stwierdził, że cieśla miał rozsunąć krokwie, żeby to porządnie obrobić. W tej chwili nie wie, co z tym zrobić:( Pewnie po jakimś czasie w przemarzniętym miejscu wyjdzie grzyb i będę miała spory problem, bo córka jest uczulona na grzyby i pleśnie:( Jakieś sugestie?

Pozdrawiam.

Ooo.. ? Ale może masz wersję 3szybową z ciepłymi ramkami.. ? A jak nie to powiedz coś więcej o warunkach wewnątrz i sposobie montażu (może się przyda budującym a i tym po fakcie uświadomisz, co mogło być lepiej.. )

U mnie w dzienniku widać jak :):) A każdy przedstawiciel handlowy Veluxa ma to w małym palcu. Okna mam zwykłe GGL M06. Wątpię, żeby mi "dorzucili " cokolwiek ekstra o czym nie wiem :)

Monikach :) Ja zaczęłabym od zaproszenia pana z Fakro - niech podjedzie i popatrzy., Być może to uszczelka, być może regulacja. Jeśli powód jest bardziej skomplikowany - niestety bez "odkrywki" się nie obędzie, bo nikt nie ma rentgena w oczach. Ale na okrywkę poczekałabym aż się nieco ociepli. Bo to oznacza demolę.

Edytowane przez Nefer

A ja uważam podobnie jak edde, że przedewszystkim jakość i termoizolacyjność okien dachowych to lipa.

U mnie zrobione wszystko zgodnie z instrukcją, ocieplałem sam dokładnie. Kaloryfera pod oknem nie mam, bo wydawało mi się, że po 3 kaloryfery w pokojach to trochę za dużo:).

No i masz odpowiedź. W przypadku Veluxa nie masz gwarancji. I po zawodach.

Mam u siebie 10 okien dachowych, w pokojach, w łazienkach i nad antresolą- żadne z nich nie przemarza. Więc to nie "ich uroda"

Okna są od północy...znalazłam zdjęcia, na których widać, że okno 70x140 wychodzi między krokwiami -znaczy, że jest tylko płyta k-g bez docieplenia! Wczoraj zajrzał fachowiec od k-g i stwierdził, że cieśla miał rozsunąć krokwie, żeby to porządnie obrobić. W tej chwili nie wie, co z tym zrobić:( Pewnie po jakimś czasie w przemarzniętym miejscu wyjdzie grzyb i będę miała spory problem, bo córka jest uczulona na grzyby i pleśnie:( Jakieś sugestie?

Pozdrawiam.

Ałaaaaa ...

Monika, ale okna na ogół są między krokwiami. Czy masz ocieplenie położone NA krokwie czy nie ?

IMG_0754.JPG

Edytowane przez Nefer

Przy tak niskiej temperaturze zewnętrznej prawidłowo działająca wentylacja stworzyłaby wilgotność wewnątrz pomieszczeń znacznie poniżej 50%. Jeżeli jest powyżej to nie wina okien a wentylacji - wymiany powietrza. Pozdrawiam.

Ałaaaaa ...

Monika, ale okna na ogół są między krokwiami. Czy masz ocieplenie położone NA krokwie czy nie ?

Kurcze patrząc na zdjęcie moje okno jest w takim samym położeniu - tuż przy krokwiach...z tym, że facet stwierdził ,że najprawdopodobniej bezpośrednio do krokwi przykręcono k-g bez docieplenia, bo nie było miejsca...i stąd to przemarzanie. Nefer czy mogłabyś bardziej "łopatologicznie" wyjaśnić w jaki sposób u Ciebie docieplono krokwie? No bo skoro u Ciebie "się dało", to w czym problem? To, że czeka mnie rozpierducha, to wiem, ale gość podłamał mnie stwierdzeniem, że nie bardzo wie co z tym zrobić...