greg_25 02.02.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witam, Nie wiem, czy to norma, ale podczas ostatnich mrozow w dolnych rogach FAKRO przy szybie zrobila sie warstwa lodu. Przerabial juz to ktos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes413 02.02.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 jaki typ okna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.02.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 "ostatnie mrozy" to mało precyzyjne okreslenie, u jednego to -10 a u innego -28, a to duża różnica, nie wiemy też jakie okno, jak obrobione, jaka temperatura w pomieszczeniu i jak ogrzewane, czyli poza fakro i lód nie wiemy nic ale ogólnie to temat znany, niestety std okna dachowe to termoizolacyjnie jeden z najsłabszych chyba punktów domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikach 03.02.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Niestety u mnie podobnie:(Okna Velux, nasza druga zima w nowym domu i pierwszy problem... W nocy temp. w okolicy -20-25, wilgotność 50-55%, 19-20 st. w pomieszczeniu. Od kilku dni dolne rogi okna mocno oblodzone, ościeże w śnieżnych kwiatach, które w ciągu dnia spływają strużkami wody do samej podłogi:( Gdzie leży problem? I jak go rozwiązać? Może ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola.1980 03.02.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Witam Ja mam to samo , podejrzewam , że uszczelki słabo trzymają ... takie mrozy to co się dziwić .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.02.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Niestety u mnie podobnie:( Okna Velux, nasza druga zima w nowym domu i pierwszy problem... W nocy temp. w okolicy -20-25, wilgotność 50-55%, 19-20 st. w pomieszczeniu. Od kilku dni dolne rogi okna mocno oblodzone, ościeże w śnieżnych kwiatach, które w ciągu dnia spływają strużkami wody do samej podłogi:( Gdzie leży problem? I jak go rozwiązać? Może ktoś wie? Powodów może być kilka : złe obsadzenie okna złe ocieplenie wokół okna brak kaloryfera pod oknem niewydolna wentylacja pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikach 03.02.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Powodów może być kilka : Witaj Nefer! a Ty jak zawsze w pogotowiu;) No właśnie najgorsze jest to, że powodów może być kilka i tak naprawdę nie wiadomo, gdzie uderzyć Okna dachowe mam w dwóch pokojach, a przemarzają tylko w jednym...skończy się rozpierduchą, bo trzeba z tym coś zrobić. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.02.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Powodów może być kilka : złe obsadzenie okna złe ocieplenie wokół okna brak kaloryfera pod oknem niewydolna wentylacja pomieszczenia. Dodam jeszcze jeden - temperatura niższa niż -20 st nie jest codziennością i po prostu standardowa stolarka ma prawo okazywać słabość wobec takich warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.02.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Może i tak ..choć u mnie Veluxy przeżyły -32 i nic się nie działo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.02.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Ooo.. ? Ale może masz wersję 3szybową z ciepłymi ramkami.. ? A jak nie to powiedz coś więcej o warunkach wewnątrz i sposobie montażu (może się przyda budującym a i tym po fakcie uświadomisz, co mogło być lepiej.. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 04.02.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Powodów może być kilka : złe obsadzenie okna złe ocieplenie wokół okna brak kaloryfera pod oknem niewydolna wentylacja pomieszczenia. A ja uważam podobnie jak edde, że przedewszystkim jakość i termoizolacyjność okien dachowych to lipa. U mnie zrobione wszystko zgodnie z instrukcją, ocieplałem sam dokładnie. Kaloryfera pod oknem nie mam, bo wydawało mi się, że po 3 kaloryfery w pokojach to trochę za dużo:). A wentylacja pomieszczenia? Rozumiem kuchnia czy łazienka, ale w pokojach, przy dużej kubaturze wentylacja nie jest niezbędna. Poza tym jak przemarzają tylko okna dachowe a 10 normalnych nie to chyba wentylacja jest ok. Myślę, że dachowe mają to do siebie. Na szczęście mam tylko 3:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikach 04.02.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Dodam jeszcze jeden - temperatura niższa niż -20 st nie jest codziennością i po prostu standardowa stolarka ma prawo okazywać słabość wobec takich warunków. Wszystko ok. tylko dlaczego na 2 okna, przemarza 1? A te zmrożone wzory na ościeżach k-g cudne:)...ale nietrwałe;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.02.2012 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 te przeamrzajace moze być na płnocnej czy wschodniej stronie domu, inne na zachodzie czy południu, poa tym jesli masz na bocznych obróbkach KG szron czy malunki mrozowe to na bank nie masz tam pod kg izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikach 05.02.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Okna są od północy...znalazłam zdjęcia, na których widać, że okno 70x140 wychodzi między krokwiami -znaczy, że jest tylko płyta k-g bez docieplenia! Wczoraj zajrzał fachowiec od k-g i stwierdził, że cieśla miał rozsunąć krokwie, żeby to porządnie obrobić. W tej chwili nie wie, co z tym zrobić Pewnie po jakimś czasie w przemarzniętym miejscu wyjdzie grzyb i będę miała spory problem, bo córka jest uczulona na grzyby i pleśnie:( Jakieś sugestie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.02.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) Ooo.. ? Ale może masz wersję 3szybową z ciepłymi ramkami.. ? A jak nie to powiedz coś więcej o warunkach wewnątrz i sposobie montażu (może się przyda budującym a i tym po fakcie uświadomisz, co mogło być lepiej.. ) U mnie w dzienniku widać jak :) A każdy przedstawiciel handlowy Veluxa ma to w małym palcu. Okna mam zwykłe GGL M06. Wątpię, żeby mi "dorzucili " cokolwiek ekstra o czym nie wiem Monikach Ja zaczęłabym od zaproszenia pana z Fakro - niech podjedzie i popatrzy., Być może to uszczelka, być może regulacja. Jeśli powód jest bardziej skomplikowany - niestety bez "odkrywki" się nie obędzie, bo nikt nie ma rentgena w oczach. Ale na okrywkę poczekałabym aż się nieco ociepli. Bo to oznacza demolę. Edytowane 5 Lutego 2012 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.02.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 A ja uważam podobnie jak edde, że przedewszystkim jakość i termoizolacyjność okien dachowych to lipa. U mnie zrobione wszystko zgodnie z instrukcją, ocieplałem sam dokładnie. Kaloryfera pod oknem nie mam, bo wydawało mi się, że po 3 kaloryfery w pokojach to trochę za dużo:). No i masz odpowiedź. W przypadku Veluxa nie masz gwarancji. I po zawodach. Mam u siebie 10 okien dachowych, w pokojach, w łazienkach i nad antresolą- żadne z nich nie przemarza. Więc to nie "ich uroda" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.02.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) Okna są od północy...znalazłam zdjęcia, na których widać, że okno 70x140 wychodzi między krokwiami -znaczy, że jest tylko płyta k-g bez docieplenia! Wczoraj zajrzał fachowiec od k-g i stwierdził, że cieśla miał rozsunąć krokwie, żeby to porządnie obrobić. W tej chwili nie wie, co z tym zrobić Pewnie po jakimś czasie w przemarzniętym miejscu wyjdzie grzyb i będę miała spory problem, bo córka jest uczulona na grzyby i pleśnie:( Jakieś sugestie? Pozdrawiam. Ałaaaaa ... Monika, ale okna na ogół są między krokwiami. Czy masz ocieplenie położone NA krokwie czy nie ? Edytowane 5 Lutego 2012 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 05.02.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Niestety u mnie podobnie:( Okna Velux, nasza druga zima w nowym domu i pierwszy problem... W nocy temp. w okolicy -20-25, wilgotność 50-55%, 19-20 st. w pomieszczeniu. Od kilku dni dolne rogi okna mocno oblodzone, ościeże w śnieżnych kwiatach, które w ciągu dnia spływają strużkami wody do samej podłogi:( Gdzie leży problem? I jak go rozwiązać? Może ktoś wie? Przy tak niskiej temperaturze zewnętrznej prawidłowo działająca wentylacja stworzyłaby wilgotność wewnątrz pomieszczeń znacznie poniżej 50%. Jeżeli jest powyżej to nie wina okien a wentylacji - wymiany powietrza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.02.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 warto przejrzeć kamerą termo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikach 06.02.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Ałaaaaa ... Monika, ale okna na ogół są między krokwiami. Czy masz ocieplenie położone NA krokwie czy nie ? Kurcze patrząc na zdjęcie moje okno jest w takim samym położeniu - tuż przy krokwiach...z tym, że facet stwierdził ,że najprawdopodobniej bezpośrednio do krokwi przykręcono k-g bez docieplenia, bo nie było miejsca...i stąd to przemarzanie. Nefer czy mogłabyś bardziej "łopatologicznie" wyjaśnić w jaki sposób u Ciebie docieplono krokwie? No bo skoro u Ciebie "się dało", to w czym problem? To, że czeka mnie rozpierducha, to wiem, ale gość podłamał mnie stwierdzeniem, że nie bardzo wie co z tym zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts