Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna fakro przemarzaja

Recommended Posts

NIe wiem - nigdy nie liczyłam. Ja podchodzę swobodnie :)

Tak po wykończeniu : http://lh6.ggpht.com/_O2ApINdcJzQ/S1WQpHYYy3I/AAAAAAAAIEs/-2gKR_hdFNg/s512/IMG_1965.JPG

http://lh5.ggpht.com/_O2ApINdcJzQ/S1VvOYbSQnI/AAAAAAAAID4/EwKBZYtHN-4/s512/IMG_1964.JPG

Edytowane przez Nefer

Z tych zdjęć nie wynika że krokwie są ocieplone, u mnie jest płyta bezpośrednio na krokwiach i tyle samo ramy okiennej widać:eek: ile by mogło być tej wełny- pół cm, centymetr? jak przymocowana do krokwi? Myślę że te okna nie przemarzają bo jest pod nimi duży kaloryfer, który na pewno w duże mrozy aż bucha. Z której strony świata są te okna bo to też ma znaczenie? U siebie mam 2 okna dachowe od północy i 3 od południa, pod żadnym nie ma kaloryfera. W najmroźniejszą noc pojawiła się odobina lodu w dolnych kącikach w północnym oknie mojej sypialni, zaczęłam zostawiać na noc uchylone drzwi dla lepszej wentylacji i więcej to się nie powtórzyło; w pozostałych oknach, również w drugim północnym będącym w niezamieszkałym pokoju to zjawisko nie występowało.

Z tych zdjęć nie wynika że krokwie są ocieplone, u mnie jest płyta bezpośrednio na krokwiach i tyle samo ramy okiennej widać:eek: ile by mogło być tej wełny- pół cm, centymetr? jak przymocowana do krokwi? Myślę że te okna nie przemarzają bo jest pod nimi duży kaloryfer, który na pewno w duże mrozy aż bucha. Z której strony świata są te okna bo to też ma znaczenie? U siebie mam 2 okna dachowe od północy i 3 od południa, pod żadnym nie ma kaloryfera. W najmroźniejszą noc pojawiła się odobina lodu w dolnych kącikach w północnym oknie mojej sypialni, zaczęłam zostawiać na noc uchylone drzwi dla lepszej wentylacji i więcej to się nie powtórzyło; w pozostałych oknach, również w drugim północnym będącym w niezamieszkałym pokoju to zjawisko nie występowało.

Krokwie są ocieplone. NIe wiem skąd wniosek, że kaloryfer "bucha" :):) Jeśli nie zamontujesz kaloryfera pod oknami produkcji firmy Velux to tracisz gwarancję . - nie wiem czy tak jest w Fakro. Więc u mnie kaloryfer jest tam gdzie nie ma podłogówki. Akurat przy tych oknach. W obu łazienkach nie ma kaloryfera - bo jest podłogówka. Nie ma na antresoli - bo nie ma potrzeby i nie ma gdzie przykręcić :) - powietrze ogrzane idzie do góry (jak pisałam mam 10 okien dachowych). Okna mam na północny wschód (słońce do 7.00 rano) i na zachód: jeden pokój totalnie osłonięty drzewami, drugi nie. Łazienki totalnie zaciemnione przez wysokie, stare drzewa.

Tak jak pisałam powyżej :

Powodów może być kilka :

złe obsadzenie okna

złe ocieplenie wokół okna

brak kaloryfera pod oknem

niewydolna wentylacja pomieszczenia

i jeszcze dodam : nieprawidłowa obróbka okna gips kartonem/