Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

40m Ogrzewanie tylko Elekryczne

wittorio

Recommended Posts

Witam

Mam pomieszczenie okolo 40m2 chcialbym je ogrzac wchodzi tyhlko w gre ogrzewanie elektryczne i tu powstaje pytanie czy inwestowac w drogie grzejniki z plytami grzejnymi typu Jawo:http://www.taya.com.pl/ czy cos takiego firmy Airelec http://www.airelec.pl/p/pl/k1/grzejnik+radiatorowy+airedou.html czy po prostu kupic tansze grzejniki konwekcyjne: http://www.airelec.pl/p/pl/k63/grzejnik+konwektorowy+actua-.html chodzi glownie pozniej o koszt eksloatacji bylbym wdzieczny za pomoc

W taniej taryfie prąd jest mniej więcej 2x tańszy niż jednotaryfowy. Jeśli chcesz taniej grzać prądem, to musisz maksymalnie wykorzystać tanią taryfę. Energię możesz zmagazynować w ciężkich piecach akumulacyjnych. Nie liczy się marketingowy bełkot, tylko masa i pojemność cieplna materiału. Takie piece muszą być bardzo ciężkie. Wygodne jest dynamiczne rozładowywanie. To jedno z rozwiązań. Drugie, to założyć pompę ciepła, np. powietrze-powietrze (odwrócony klimatyzator, klima z funkcją grzania) i zrobić ogrzewanie nadmuchowe lub pompę powietrze-woda i wodą grzać podłogówkę. Musisz mieć jednak możliwość powieszenia gdzieś na zewnątrz wymiennika.

pompy ciepla odpadaja to jest lokal uslugowy i ciezko bedzie cos takiego zamontowac

Ja napisałem jakie masz możliwości, czy da się je zastosować konkretnie u Ciebie, to inna sprawa - nie wiem nic o lokalu i o możliwościach powieszenia czegokolwiek na zewnątrz. To, że lokal usługowy, pompie nie przeszkadza, a Ty widziałeś pewnie nieraz klimę w takich lokalach. Pompa ciepła do grzania może wyglądać jak klimatyzator typu split (bo to też pc) - w środku pomieszczenia element z nawiewem, a na zewnątrz reszta z wymiennikiem i wentylatorem - jeśli wolno Ci coś takiego powiesić na zewnętrznej ścianie budynku.

Jeśli to ma być na firmę, to zastanów się, czy warto stosować tanią nocną taryfę i piece akumulacyjne, czy też firma będzie czynna tylko w dzień. Jeśli chcesz korzystać z tańszego prądu do grzania, to musiałbyś mieć duże i ciężkie piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem, żeby miało sens magazynowanie taniej energii i żeby jej wystarczało w ciągu dnia. Jeśli nie warto korzystać z taniej taryfy, to wystarczą zwykłe, jakiekolwiek konwektory, którymi szybko nagrzejesz powietrze, na czas pracy lub właśnie pc nadmuchowa czyli coś a'la klima z funkcją grzania. Konwektory są tanie, a mają zadziwiająco wysoką sprawność 100% ;-), ale pc będzie mniej więcej 2x tańsza w eksploatacji.

Drogie grzejniki, które proponujesz też będą miały sprawność 100% i przy jednej taryfie koszt eksploatacji równy konwektorom.

Edytowane przez rwxw

pompa ciepla w sumie musze sie przyjzec temu rozwiazaniu w sumie nie wiem zupelnie z czym to sie je (koszt zakupu/koszta eksploatacji) skoro mowicie ze te drogie grzejniki beda w eksploatacji rowne konwektorom to chyba odpowiedz nasuwa sie sama bo kupno dwoch takich grzejnikow o mocy okolo 3,5 kW to 6 tysiecy 2 dobre konwektory koszt okolo 2 tysiecy Nie wiem tylko jak z pompa ciepla Jesli mozecie cos podrzucic cos wytlumaczyc bylbym wdzieczny