adriano_ 02.02.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witam, Mam mieszkanie na poddaszu, część mieszkalna jest odcięta od zewnątrz korytarzami strychowym płytami KG i ociepleniem. Mimo ciepła w domu, w korytarzu panuje temperatura -10C, Na zewnątrz łazienki wychodzą rury (pralka, umywalka, kibelek i prysznic) Niestety rury zamarzły. We wtorek odmroziłem farelką i obłożyłem watą szklaną - w środę znów zamarzło.Wczoraj kupiłem dodatkowo otulinę, wróciłem do domu, grzeję farelką i nic. Całość szkieletu rur ma około 5-7mb. Pomyślałem dziś że kupię kabel grzejący, w związku z czym mam dwa pytania:- Czy mogę go stosować na rurki pvc? (wydaje się że osiągają temp ok 40C?)- Kabel grzewczy dedykowany do odmarzania rur kosztuje ok 150zł (ma ok 10-15W na mb), pomyślałem więc czy nie można zastosować kabla grzewczego do terrarium (10W na mb) który kosztuje 40zł. Oba kable mają ok 8m. Planuję więc opleść szkielet doprowadzenia wody i zostawić np. na 1-2 dni a następnie oprawić otuliną i watą szklaną.Ps. przy okazji zapytam - znajomy powiedział że otulity średnio się sprawdzają i lepsza jest wata. Jak wy byście polecili zabezpieczyć się na przyszłość? (mam niestety w tym szkielecie dużo kolanek i trójników) ps. Rurki są PVC zgrzewane - więc demontaż raczej odpada.Ogrzanie całości nie wchodzi raczej w grę (bardzo duża powierzchnia korytarzy) Z góry dziękuję za pomoc,Adrian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 02.02.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Spokojnie kładź ten kabel wprost na rurki, póki w rurkach woda, nawet wściekle gorący kabel im krzywdy nie zrobi, a kabel tak niewielkiej mocy nigdy wściekle gorący i tak nie będzie.Kabel do terrarium spokojnie wystarczy. Co lepsze wata czy otulina? Jeśli na zewnątrz zimno, to ani jedno ani drugie nie wystarczy, potrzebne jest grzanie. Czyli wspomniany kabel. A na kablu wystarczy cokolwiek. Otulina otulinie nierówna, można kupić cieńsze albo grubsze, z różnych materiałów... tak cz tak wg mnie otulina jest o wiele prostsza w użyciu niż wełna. Po prostu zakładasz na rurę i już. Poza tym otulina będzie niewrażliwa na zawilgocenie, a wełna - wiadomo. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 04.02.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 No właśnie - ja się wczoraj przekonałem, że nawet w ogrzewanym domu może przymarznąć; w domu temperatura ok. 10 stopni - ale i tak zamarzła mi woda gdzieś za wodomierzem (kranik na wodomierzu w kotłowni działa, ale już dopuszczenie wody do kotła - nie). Co najdziwniejsze (chyba) to to, że musiało przymarznąć gdzieś pod wylewką - rury w otulinie idą w warstwie styropianu. Zgaduję że zamarzło gdzieś zaraz za wodomierzem - bo to najbliższe ścianie zewnętrznej miejsce. Dom ogrzewany, nieocieplony niestety; pod wylewką 10 cm styropianu a w sumie wszystkie oprócz kotłowni rurki z wodą idą pod podłogówką. Instalacja z PEX-a, zaciskanego No i teraz pytania:1. Na ile to niebezpieczne (w sensie - jakie jest ryzyko rozsadzenia rury?)2. Rozmrażać teraz / czekać czy samo odtaje?3. Jeśli rozmrażać - jak najlepiej? (pod wylewką chyba średnio nagrzeję). Najlepiej byłoby pewnie kombinowac z kablem/matami grzejnym itp - bo jak inaczej najefektywniej nagrzac te rurki pod wylewkq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts