Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

Hesperius mądrze wybierz projekt, to będziesz od razu mieć oszczędności. Ja myślałam nad moim rok, dokształcając się w temacie. Początkowo miałam zupełnie inny projekt (taki tradycyjny ;) ), mieliśmy już pozwolenie na budowę, ale cofnęliśmy się w ostatniej chwili. I to była nasza najlepsza decyzja.

Teraz mam dom kostkę, z płaskim dachem krytym papą, o powierzchni 176 m2, bez garażu. Stan surowy zamknięty kosztował jakieś 145 tys., wszystko robione ekipami. W tym jest bardzo dobre ocieplenie fundamentów (obustronne xps-em) i ciepłe okna z montażem w warstwie ocieplenia. Gdybym zrobiła normalne ocieplenie i normalne okna byłoby jeszcze taniej o jakieś 7 tys. Jak będzie dalej zobaczymy.

Pompy ciepła są drogie i tanie, zależy do czego potrzebujesz, i na ile jesteś podatna na marketing. U mnie tylko do podgrzewania wody użytkowej od wiosny do jesieni, zimą będzie to raczej grzałka elektryczna. Coś jak solary tylko tańsze i nie potrzebuje słońca.

Zajrzyj tutaj, Bowess ma dziennik na forum, ale tez pisze bloga o mądrym budowaniu i projektowaniu swojego domku :) warto http://budujemydomek.pl/?author=1

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziekuje za odpowiedz :)

Czytam, ze masz pompe ciepla - my, niestety, zrezygnowalismy z takiego rozwiazania jako kosztownego. Jestem jednak bardzo ciekawa Twoich wrazen. Slyszalam, ze pompa to wielka wygoda, ale i ... halas.

mamy pompę ciepła w garażu, w pokoju nad garażem jej nie słychać, w nocy kiedy najciszej jej nie słychać, w kuchni zlokalizowanej najbliżej pompy, bo przez ścianę jak się wsłucham mocno to wiem, że chodzi.. będąc w garażu jej praca jest porównywalna głośności pracy mojej zmywarki.. (córka oderwała mi wygłuszenie pod zmywarką i trochę ją słychać jak się stoi blisko)

tańsze pompy ciepła od gruntowych są powietrzne, też nieźle sobie radzą :)

Aniu, czy wybraliście już tę pompę powietrze-woda? Jeśli tak, to jaką i jaki jest jej orientacyjny koszt (może być na priv)? Czy grzanie taką pompą jest wyraźnie tańsze aniżeli np. prądem? Szczerze mówiąc dopiero dziś zagłębiam się w ten temat, bo nawet nie wiedziałam o pompach powietrze-woda

Dzustaa pompy jeszcze nie wybraliśmy, pierwotnie miał być hewalex 3,8 ale pojawiają się tez inne opcje, więc zobaczymy. Ten zakup będzie na samym końcu, więc mamy trochę czasu na dopracowanie tematu. Pompa hewalexa kosztuje jakieś 3300zł (średnio). Jeśli jakimś cudem wygospodarujemy trochę więcej kasy to może będzie to pompa powietrzna o większej mocy - do wody i centralnego. Grzanie pompą do pewnej temperatury jest tańsze niz prądem - ten magiczny COP ;) (każda pompa ma swoją temp., -5, 0, +5 różnie) potem grzeją grzałki więc się to zrównuje z czystym prądem.

Problem polega na tym, że postęp technologiczny w przypadku nazwijmy to urządzeń energooszczędnych jest bardzo duży, więc te urządzenia tanieją w oczach. Szkoda nam wydawać dużo kasy na coś, co za parę lat kupimy w lepszej wersji i dużo tańszej.

Na razie M przywiózł rekuperator. W myśl powyższej zasady wzięliśmy ściąganego z Holandii Brinka za 2 tys. :) Normalnie kosztowałby 3 x tyle :) Ponieważ opłacalność rekuperacji jest hmmm trudna do policzenia ;) stwierdziliśmy że nie warto przepłacać :)

Witajcie :)

Cronin - Aniu, jesli sie dobrze domyslilam (pisz, jesli nie ;) - dziekuje za posta :)

Z wielka checia wybralabym dach plaski (nie przepadamy za skosami!), ale, niestety, plan zagospodarowania na to nie zezwala. Mamy obowiazek zbudowac dom z dachem 37-45 stopni nachylenia... Ale - tez go zapapujemy (mam nadzieje, ze przy takim skosie, papa "nie zjedzie") :) Na razie pozegnalam sie z piekna dachowka ;)

Mamy troche zamieszania z woda i gazem. Wyglada na to, ze bedziemy miec studnie, a gazu niet... Pompa bylaby kuszaca, szczegolnie w wersji woda-woda, ale budzet protestuje... Chcemy, podobnie jak Ty, zastosowac rekuperator. Oszczednosci kalkulujemy w stopniu minimalnym, dobra wentylacja jest nam niezbedna do pracy wykonywanej w domu.

Garaz bedzie mial funkcje magazynu (drogiego, niestety)... Na razie zrezygnowalam nawet z wiaty :bash:

Dziekuje za linka - poczytam :)

Kamila i Marcin :)

Jakiej pompy uzywacie? (Mam na mysli typ, jaki marke?). Musimy wymyslic jakas alternatywe dla gazu (systemu grzewczego). Bedzie kominek (raczej akumulacyjny), a co do tego? Cos oszczednego w budowie i uzytkowaniu ;) Jako eks mieszkanka blokowisk mam male doswiadczenie w tym zakresie...

Pompa powietrze - powietrze nada sie do podgrzewania wody, ale ogrzewanie nia domu, ponoc rujnuje budzet domowy... A jak nie - to i halas mozna zdzierzyc ;)

pozdrowienia :)

Hesperius (zgadza się Ania :) ), sposób ogrzewania trzeba dopasować też do trybu życia. U nas musi być maksymalnie bezobsługowe. Jeśli przykładowo pracujecie w domu (lub jedno z Was) to może warto piec na węgiel, drewno (jeśli macie tanie), duży zasobnik 1000l. Piczman tak ma i bardzo sobie chwali (nie mam linka do dziennika). Wtedy kominek będzie zbędny - a to koszt lekko licząc 10 tys. Jest naprawdę wiele możliwości. Tylko trzeba dobrać je pod siebie. Gdybym przykładowo mieszkała w Bieszczadach czy na Mazurach, pracowała w domu, miała dostęp do taniego drewna i większą działkę na składowanie tegoż, to zrobiłabym kominek z płaszczem wodnym lub rozprowadzeniem powietrza. Najpierw wybierz ogrzewanie , potem zaprojektuj pod to dom, unikniesz zbędnych kosztów. Fajny etap, uwielbiam projektowanie, dopasowywanie puzzli :) No nic pocieszam się że jeszcze drugi dom na emeryturę muszę zbudować :)

Kasiu wyślę Ci priv.

Kamila i Marcin :)

Jakiej pompy uzywacie? (Mam na mysli typ, jaki marke?). Musimy wymyslic jakas alternatywe dla gazu (systemu grzewczego). Bedzie kominek (raczej akumulacyjny), a co do tego? Cos oszczednego w budowie i uzytkowaniu ;) Jako eks mieszkanka blokowisk mam male doswiadczenie w tym zakresie...

Pompa powietrze - powietrze nada sie do podgrzewania wody, ale ogrzewanie nia domu, ponoc rujnuje budzet domowy... A jak nie - to i halas mozna zdzierzyc ;)

pozdrowienia :)

Pompę mamy gruntową firmy Sofath model Natea o mocy 9kW, zamiast glikolu w rurkach w dolnym źródle płynie gaz i gaz jest także w podłogówce niestety też do tanich nie należała.. wodę grzejemy mniejszą pompą o mocy około 0,7 kW, która grzeję CWU do około 70st, nie zdarzyło się jeszcze tak by komuś brakło ciepłej wody a jest nas 4 dorosłe plus dwóch małych dzieci co lubią jak woda non stop leci.. co prawda póki co jest tylko prysznic, ale wody nie powinno braknąć.. jak zakończę sezon grzewczy to będę dokładnie wiedziała ile idzie prądu na CWU

przy 22st w domu ( około północy jest 20,5-21st) w marcu poszło 639 kWh wszystko póki co w taryfie budowlanej, ale tak to wszystko poszłoby w nocnej

Cronin jak coś to mogę usunąć post jeśli przeszkadza..

W takim razie Witaj Imienniczko :)

I ja, i maz w duzym stopniu pracujemy w domu - stad pomysl o wyprowadzce poza centrum duzego miasta, ostatecznie bedzie to odleglosc rzedu 25 km. A wiec...wsi spokojna, wsi wesola...

Niemniej, bezobslugowe ogrzewanie jest niezbedne w kazdym domu, inaczej kilkudniowy wyjazd zima okazuje sie niemozliwy. Myslelismy o kominku akumulacyjnym z rozprowadzeniem powietrza (dla mojego meza to bedzie centralny punkt domu) i gazie. Z gazem moze byc klopot (jak sie niedawno dowiedzielismy), dlatego glowkujemy co dalej.

Piszesz:

Najpierw wybierz ogrzewanie , potem zaprojektuj pod to dom, unikniesz zbędnych kosztów.

Tak mi sie wydawalo, ale jak powiedzialam to naszemu projektantowi, to odpowiedzial, ze nie zmieni to zasadniczo bryly domu... (?), skoro i tak planujemy kotlownie.

Masz racje, ze dom trzeba szyc na miare - jak garnitur. Moze jednak Twoj domek nie okaze sie na emeryturze taki zly... (Bardzo watpie!) Jak sie ma sluszny wiek, bezobslugowosc to same plusy ;) Kto wie, moze za 30 lat widok za oknem bedziemy zmieniac.. cyfrowo ;) i nie wychodzac z domu bedziesz widziec a to Bieszczady, a to Mazury.

Dzieki za porady!

Kamila i Marcin - rowniez dziekuje za szczegolowe informacje. Rozumiem, ze dzieki zastosowaniu gazu, pompa ciepla jest zintegrowana z podlogowka?

Szkoda, ze to tak pieronsko drogie... ;(

A czy ta mniejsza pompa jest tej samej firmy? Mysle o takim rozwiazaniu do podgrzewania wody. Nie planujemy solarow ani ogniw fotowoltaicznych.

Fajnie, ze tyle osob mieszka w Waszym domu :) Gdybysmy mieli inny uklad rodzinny i przestrzenny ;), a oprocz tego troche wieksza gotowke, z checia zamieszkalabym w domu wielopokoleniowym.

Temperatura w domu - taka jak trzeba. Uwazam, ze noca powinno byc troche chlodniej. Wg mnie lepiej sie spi.

Jeszcze nie orientuje sie, czy liczba, ktora podalas oznacza duze, czy male koszty... ale niebawem do tego dojde :)

Pozdrawiam serdecznie,

A.

Bryły domu nie zmieni, ale ocieplenie i owszem :) przykładowo przy pompie ciepła możesz dać trochę mniej styropianu na podłogi i ściany (15 cm), przy ogrzewaniu kablami elektrycznymi (bardzo tania inwestycja, droższe użytkowanie) ocieplenie musi być porządne 20 cm, wentylacja mech. Grubość ocieplenia na podłodze wpływa na projekt (wysokość posadowienia okien i drzwi) - chyba że projektant uznaje tylko standardowe 10 cm.

Pompa ciepła jest na prąd, to alternatywa do gazu :)

Witaj Aniu :)

No jasne, masz racje, jesli te "szczegoly" nie zostana uwzgldenione na etapie planowania, to potem bedzie "papranie" z poprawkami...

Nie mialam jeszcze do czynienia ze zbyt wieloma ekipami budowlanymi, ale moje (niestety, niezby dobre) wyobrazenia sa takie, ze murarze rzadko trzymaja sie scisle projektu, kierbud nie przejmuje sie roznicami, ktore nie wplywaja na bezpieczenstwo budynku, a 5 cm w jedna czy w druga strone to dla murarzy "margines bledu" ;)

Z tego wynika tylko jedno: wszystko trzeba zaplanowac wczesniej, a potem razem z inspektorem budowy:pilnowac pilnowac pilnowac :)

Moj brat sugeruje, zeby nie ocieplac stropu nad parterem, skoro sie ociepla poddasze/pietro.

Pytalam, jakie pod katem (przyszlych) dzieci mozna zastosowac udogodnienia. Nie odpowiedzial... Moze wyszedl z zalozenia, ze skoro dom, to wolnoc Tomku ... Najblizsi sasiedzi kawalek drogi za plotem ;)

Pozdarwiam!

No własnie zwykły nie, żeby to cokolwiek dawało w sensie izolacji akustycznej, powinien to być styropian "akustyczny". I tu nie ma specjalnie wyboru, najgrubiej, co można, to 4cm. Można mniej, ale to z kolei nie ma sensu ze względu na potencjalne instalacje, w cieńszym będzie je trudniej schować.

J.

u mnie na stropie 5 cm, więcej nie ma sensu dawać, akustyczny też nie będzie, tylko zwykły, bo i tak wszędzie sufity podwieszane, żeby ukryć rury od wentylacji, czyli wysokość parteru mam 2,6 (mieszkalna) + 0,30 (podłoga) + 0,20 (sufit) - to też zawarte jest w projekcie, od tego zależy wysokość i rozplanowanie schodów. najwygodniejsze są ze spocznikiem - to pod kątem przyszłych dzieci ;) na zabiegowych z wysokimi, wąskimi stopniami można się zabić.

Co do trzymania się wymiarów, to ja miałam słabych murarzy (byli dobrzy jak byli trzeźwi, no ale właśnie ....), ale wymiary trzymali. Pamiętaj że musisz się zmieścić w granicach wyznaczonych przez geodetę - odbiór końcowy.

Dla mnie pod kątem dzieci jest ułatwieniem pokój na parterze, bo i tak dzieciaki są przy dorosłych na parterze, a nie same na górze, a można wtedy zabawki tam trzymać lub położyć je na popołudniową drzemkę - są pod ręką. Jak dorosną ten pokój zmieni przeznaczenie. No i musi być na każdej kondygnacji łazienka - to bez dwóch zdań.

My bedziemy miec pompe powietrzną do wody i do domu, ale to dopiero pewnie gdzieś za rok bede mogła coś szerzej powiedzieć. Ano i nasza "od wody" ma możliwośc podłączenia solarów bezpośrednio do niej.

odnośnie "drogiego" użytkowania pomp powietrze-powietrze, to po sporym rozeznaniu narazie niestety nie na moim doświadczeniu mam informacje, ze porównywalna do prądu to ona jest przy ok -10 i w dół. Dla mnie duzym plusem jest to ze bedzie dodatkowo działać latem jako klimatyzacja (tylko kiedy trzeba.. uzywanie jej jako klimy jest droższe niż grzanie przy -15 ;) ).

A jak jest naprawde to zobaczymy :)

u mnie na stropie 5 cm, więcej nie ma sensu dawać,

ja mam 6 bo taki mieliśmy;)

najwygodniejsze są ze spocznikiem - to pod kątem przyszłych dzieci ;) na zabiegowych z wysokimi, wąskimi stopniami można się zabić.

.....

Dla mnie pod kątem dzieci jest ułatwieniem pokój na parterze, bo i tak dzieciaki są przy dorosłych na parterze, a nie same na górze, a można wtedy zabawki tam trzymać lub położyć je na popołudniową drzemkę - są pod ręką. Jak dorosną ten pokój zmieni przeznaczenie. No i musi być na każdej kondygnacji łazienka - to bez dwóch zdań.

Dokładnie tymi samymi przesłankami się kierowałam: schody ze spocznikiem, dodatkowy pokój na parterze (chociaż w fazie projektu myślałam że młody tam drzemki ucinał będzie to wprowadzimy się tak późno że on już 2 lata spał w dzień nie będzie;) ) ale zabawki podręczne - jak najbardziej... a później może my się tam przeniesiemy z sypialnią a górę zostawimy dzieciakom...

I łazienka na każdej kondygnacji - musi być - ja zawalczyłam też o prysznic na dole, bo ja jest pokój w którym ktoś kiedyś będzie spał - żeby nie trzeba było latać na górę...

Aniu, dzieje się u Ciebie? Styropian wyłazi na elewację?

Trzymam kciuki zeby tak&&&&&&&&&&&&&&&&

:)