Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj, no niestety u mnie na razie wpisy mało budowlane (więc staram się żeby było chociaż śmiesznie :) ), dlatego też nie zamieszczam dokładnego opisu świąt, były koszmarne.

A z tematów budowlanych, sądząc po dzisiejszym telefonie z wydz. budownictwa, to jeszcze z miesiąc poczekamy na pozwolenie. Zaczęła się procedura powiadamiania sąsiadów, że się przysunęliśmy do granicy :rolleyes:

dzwonią jak coś nie tak, oszczędzają na znaczkach :) dobrze dobrze, bo czasu nie tracą na wysyłanie pocztą że czegoś brakuje, niestety sąsiadów powiadamiają tylko pocztą, i trzeba czekac na zwrotki i 7 dni na odwołanie/uwagi/skargi, więc jakiś miesiąc u mnie jeszcze

No niestety, z racji że przysunęliśmy się na 1,5 m do płota rusza procedura powiadamiania sąsiadów, ci mogą zgłaszać uwagi itd. Bez sensu to, bo robimy zgodnie z przepisami (działka ma poniżej 16m szer.). Wydłuży to pewnie o miesiąc, a jeśli któryś się odwoła to wolę nie myśleć.

Kupiłabym już coś ale nie mam gdzie przetrzymywać, nosi mnie :)

Wypadałoby trochę uaktualnić budowlanie (chachacha), coby nie było że przesilenie wiosenne mnie dopadło.

W temacie ocieplenia stropu celulozą, mam 2 wyceny: tańsza ale firma mało gadatliwa, nic się od nich dowiedzieć poza cena nie można, droższa, ale więcej informacji, bardziej profesjonalna, wyszło 4,5-6 tys.

Strop Konbetu terriva na pustakach 10-komorowych termo z kształtkami wieńcowymi z wkładką styropianową, wychodzi niecałe 9 tys. do tego muszę doliczyć stal, beton, i 2 kawałki które muszą być wylewane, czyli moje fanaberie: taras i podcień wejściowy.

Wiązary z montażem niecałe 13 tys.

Dostałam tez wycenę za SSO od pana który będzie montował wiązary (pomyślałam sobie że może dobrze byłoby gdyby robił już wszystko), 46 tys. netto (w to wliczył montaż wiązarów, który mam opłacony w wiązarach :) ), nawet nie chce mi się z panem dyskutować

Przesłałam SSO do wyceny dwóm innym firmom (w tym tej "naszej" na która jesteśmy od 2 lat zdecydowani :) ), i tu pytanie warto brać usługę z materiałem, bo ja mam wrażenie że się wtedy jednak przepłaca za materiał. Jak obie krzykną powyżej 40 tys. to biorę wychowawczy i sama będę murować, wezmę sobie tylko jakiegoś heniutka do pomocy.

Na ściany weźmiemy na 90% szary beton prefabetu, zapewne z liroja, bo można dostać 10 % upustu przy odpowiednim planowaniu, w każdym razie tak nam się wydaje, sprawdzimy w praktyce czy się uda :)

A i w ramach oszczędności weźmiemy bloczki 20 nie 24 na attykę i garaż, tam nie potrzebuję wypasu.

W oknach powinniśmy się zamknąć w 20 tys. (tyle że nie wiem czy z kolorem czy bez, znaczy wiem co bym chciała, ale zobaczymy co się uda). M mi wypomina fanaberie tarasowo/podcieniowe, więc nie wiem czy kolor mi przejdzie :(

Kurcze to takie niekobiece martwić się o budżet, powinnam tylko wymanikiurowanym paluszkiem pokazywać to chcem i to i to jeszcze

A i OZC się robi ...

A cena 295 brutto za beton z pompą to sufit jest czy piwnica ? czy tak w miarę na poziomie?

tak myślałam :(

spryciarze z hurtowni podają cenę sprzedaży netto (oczywiście nie pisząc że to netto) dopiero jak się dopytuję n-ty raz to niechętnie dodają że jeszcze VAT (albo przestają się odzywać). Nie rozumiem tego przecież i tak dowiem się ile to kosztuje, przy zamówieniu chociażby, to co oni myślą, że machnę wtedy ręką i wezmę i tak? ech

no wiem, cały czas biorę poprawkę na lokalizację, ale wydawałoby się że skoro mam tyle hurtowni naokoło to powinny być jednak różnice w cenie, a jak są to chyba niewielkie albo nadrabiane kosztem transportu, w 3 hurtowniach ceny np bloczków fund. są identyczne

zmowa cenowa?

ale wiesz co,wcale stołeczny beton nie był najdroższy....

daj mi chwilkę znajdę watek...

edit

mam http://forum.muratordom.pl/showthread.php?161322-Cena-B20/page3

Edytowane przez malka