Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nooo prawie prawie.

Akurat dziś była akcja: o mój Boże mam koła zimowe i przegląd techniczny do jutra :o

Jutro bedzie dzień pod znakiem pędzla i lakierobejcy bo pergole dziś dowieżli...

Więc leżaki gdzieś od ... pojutrza ;) ale jak znam życie bedzie padać :lol:

:D

W niedzielę musiałam zrobić przegląd, więc pojechałam:

-na zimowych oponach;

-bez przednich świateł pozycyjnych:

-z pierogiem z serem nabitym na antenę !!!!!!

Jak zobaczyłam rżącego badacza-to się przyjrzałam... Zapewne ptasiory gdzieś ukradły i wypadł im z dzioba!

:D

W niedzielę musiałam zrobić przegląd, więc pojechałam:

-na zimowych oponach;

-bez przednich świateł pozycyjnych:

-z pierogiem z serem nabitym na antenę !!!!!!

Jak zobaczyłam rżącego badacza-to się przyjrzałam... Zapewne ptasiory gdzieś ukradły i wypadł im z dzioba!

u mnie wczoraj sroka albo sójka zgubiła spory kawałek..... żeberek, na mój trawnik przed domem. Dobrze, że psy akurat były w domu, bo potem znowu bym się dziwiła gdzie mięsko upolowały :bash:

Aniu, ja ostatnio tylko podczytuję Twoje poczynania i nawet nie miałam siły pisać. Najpierw impregnowaliśmy łaty (1100 mb), kontrłaty (ok. 500 mb) i deski, które przygotowywali mój tato i małż. A gdy robił się dach, tato i małż robili podbitkę i później ją malowaliśmy. Na szczęście ekipa dekarska była fachowa i skończyli zgodnie z terminem. Wczoraj zrobiliśmy nawet z nimi grilla.

Niestety nie mogę tego powiedzieć o ekipie montującej okna. Kupiliśmy Winergetic Oknoplastu i wydawało nam się, że firma z taką marką ma profesjonalne ekipy montażowe. O ile mogę pochwalić ich przedstawicieli (wypożyczyli nam nawet na tydzień profil okienny byśmy dopasowali sobie kolor podbitki), o tyle gdybyśmy najpierw zobaczyli monterów, zapewne wybralibyśmy inną firmę. Przyjechali wczoraj ok. 7.30 - 4 osoby, dwóch starszych (do tych nie mam zastrzeżeń), jeden młody (również ok) i jeden młody cwaniaczek w okularkach słonecznych (o 7 są przecież niezbędne ;)), których nie zdejmował nawet w domu nosząc po schodach okna. Najpierw ów w/w nakierowywał szefa by cofał samochodem pod taras, tak że uderzył w taras (na szczęście obeszło się bez uszczerbków), a na koniec dokręcał podchwyt zewnętrzny w największych drzwiach, tak że pękła zewnętrzna szyba hartowana...wrrr... Wymiana ma nastąpić w najbliższych tygodniach

Przepraszam, że tak się rozpisałam, ale czy na budowie nie może być po prostu normalnie, zgodnie z planem, bez przebojów?

Aniu, a może elewacja bliższa np. białej czekoladzie czy delikatnym szarościom aniżeli beżowi. Jakoś trudno mi go sobie wyobrazić. Może masz jakieś inspiracje zdjęciowe?

Edytowane przez Dzustaa

Do szarego generalnie wszystko pasuje. Jednakowoż radzę Ci poproś wykonawcę o zrobienie próbek.

My tak zrobiliśmy mimo 100% do kolorów i biały łamany szarością był strzałem w 10 a szary okazał się być porażką i wybierałam potem inny szary. Jak wybierasz 2 kolory to tym bardziej trzeba je obok siebie zestawić.

U mnie te pierwsze szarości wpadały w jakiś taki fioletowy odcień, zupełnie nie zgrywający się mi z niczym - ani okna, ani przyroda dookoła.

Bardzo często takie próbniki na gk wielkości 20x20 cm mają przedstawiciele handlowi.

Ja tak wstępnie wybrałam/odrzuciłam kolory, a potem kazałam zrobić 2 duże płyty. Ale jak nie masz czasu to na podstawie tych małych też dasz radę.

nie, absolutnie nie żółty, raczej jasny piaskowy chłodny

printscreena zrobiłam poglądowo, kolor tynku to-pa 001 (ten w kwadracie) i do tego silver metalic okna (czyli jasno szary) taki jak obok w tle mniej więcej. Takie kolory będą też bazą w środku.

kolor tynku to-pa001.jpg

Edytowane przez cronin

nie, absolutnie nie żółty, raczej jasny piaskowy chłodny

Ania tylko naprawdę kolory położone na większym kawałku wyglądają czasami zupełnie inaczej niż nawet na próbniku, nie mówiąc o ekranie. Ale wiem że na pewno nie wybierałaś koloru tylko patrząc w ekran. Mówię Ci zrób sobie próbki - nie kosztuje nic (te małe 20x20 nic nas nie kosztowały bo to sprzedawca tynku dostarczał mojemu wykonawcy) albo prawie nic (nas kosztowało tylko płyty kg).

Dziewczyny macie oczywiście rację, że trzeba byłoby to sprawdzić w realu, ale ja nie mam na to szans.

Tynk ma być na wtorek. A ja nie mam nawet minuty na to żeby gdzieś pojechać i popatrzyć na próbki. Mama w szpitalu, jeżdżę do niej codziennie, dzieciaki owszem do przedszkola chodzą, ale już jutro musimy zaliczyć jakiś dyżur lekarski, bo Gabi pilnie potrzebuje antybiotyku, w międzyczasie ociepleniowcy tez coś potrzebują (np. podbitkę), na przyszły weekend musimy dokończyć ścianki działowe, bo wchodzą elektrycy, no i musimy się spotkać z naszą kierowniczką budowy, a żadne z nas nie może wziąć urlopu i jeszcze M zalicza w przyszłym tygodniu delegację. Pewnie coś jeszcze mi po drodze umknęło. Nawet nie mamy kiedy załatwić papierów do sprzedaży działki, bo oczywiście dokumenty do jednej działki są w dwóch różnych miejscach, jakieś 50 km od siebie. Rejestr gruntów udało nam się fartem zamówić dzisiaj ale jeszcze plan zagospodarowania (no i nadal nie wiemy za ile i komu sprzedajemy, bo decyzja odłożona na przyszły tydzień).

Tak więc tynk już zamówiony, na szczęście nie jestem drobiazgowa i jeśli tylko nie będzie różowy to dam radę.

A przyszły tydzień zapowiada się jeszcze gorzej.