Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ania ja miałam cenę na beton "po znajomości" więc nie będę Cię tu wprowadzała w błąd.

Pytając o beton pytaj o cenę za metr 3 ile za transport i ile za pompę. Bo ja miałam cenę za metr w promocji i dodatkowo miałam nie płacić za transport i za pompę. Tylko dzięki temu że sprawdzałam każde wyliczenie ile mam zapłacić pozwolił przypilnować tych ustaleń. Notorycznie doliczały mi za pompę i transport. Jak było mniej niż pełna betoniara to musiałam płacić za transport albo pompę. Oni zawsze wychodzą na swoje :(.

Ale chciałam jeszcze zapytac o attyki. Piszesz:

A i w ramach oszczędności weźmiemy bloczki 20 nie 24 na attykę i garaż, tam nie potrzebuję wypasu.

Grubość bloczków została wyliczona przez konstruktora. Za stanów się nad pocienianiem ściany, grubość to nie jest wypas, tylko konieczność przenoszenia odpowiednich naprężeń i ciężarów, nacisków.

U nas w projekcie były wszystkie ściany fundamentowe zaprojektowane z bloczków grubości 24 a kierowniczka budowy dała konstruktorowi do przeliczenia i 2 ściany musiały być z bloczków 38 pobudowane. Bo ściana dostawała za duży napór gruntu.

Na attykach mam silkę gr24. Tylko działówki (nie nośne) mam z gr 12.

To tyle mojego mądrzenia się :D.

Alu attyka nie przenosi mi już żadnych naprężeń, pytałam swojej architektki, nie widziała żadnego problemu, weź pod uwagę że ja mam dach w konstrukcji lekkiej (drewno papa), u Ciebie są dużo większe ciężary, wylewany strop i żwir.

Cena za beton te 295 już jest z pompą, 3 x o to dopytywałam , wiem że robią dziwne numery ;)

No i Ty masz Dom na Zboczu :) ja mam równy teren, to też ma znaczenie.

Alu attyka nie przenosi mi już żadnych naprężeń, pytałam swojej architektki, nie widziała żadnego problemu, weź pod uwagę że ja mam dach w konstrukcji lekkiej (drewno papa), u Ciebie są dużo większe ciężary, wylewany strop i żwir.

No to jestem spokojna :D.

Cena za beton te 295 już jest z pompą, 3 x o to dopytywałam , wiem że robią dziwne numery ;)

Jeśli to jest brutto to masz dobrą cenę wg mnie.

No i Ty masz Dom na Zboczu :) ja mam równy teren, to też ma znaczenie.

Nooooo :). Ale jak tak myślę o tych wszystkich swoich kłopotach z tym związanych, i dodatkowych pracach to i tak kocham to moje miejsce. Naprawdę jak przypominam sobie siebie z czasu szukania działki i fakt, że interesowały mnie tylko płaściutkie, a w końcu kupiłam teren prawie jak w Zakopanem, to śmiać mi się chce. Jakie to życie jest dziwne i zaskakujące.

No niestety, ale nie możemy czekać do jesieni, raz że pogoda może spłatać figla, dwa że jeśli sprzedamy mieszkanie to będziemy się już bardzo spieszyć. Ideałem byłoby zamieszkać w rok (przy wykończeniu tylko parteru), musimy się do marca przemeldować żeby zapisać dziecko do zerówki docelowej :(

Ja byłam w podobnej sytuacji. Jeszcze zła byłam na wykonawcę bo miałam okazję kupić bardzo tanio silkę prosto z fabryki, ale przywieźli by mi od razu ilość na całą budowę. I wykonawcą się nie zgodził. Powiedział, że nie będzie potem tego przenosił (miał paleciaka, więc przewoził). Oskarżył mnie o brak szacunku itd. Wiem, że ludzie czasem kupują wcześniej materiały właśnie po to by było taniej. Mnie się nie udało.

Pozdr

My nie mieliśmy od razu tyle kasy. Ale na cenę się umówiliśmy i taką mieliśmy cały czas. Zamawiałam na bieżąco i płaciłam. Niestety wykonawca zwykle informował w ostatniej chwili, że "potrzebuje na jutro" iles tam palet i zawsze wszystko było załatwiane na gwałt. Ale to wina wykonawcy, nie moja ani składu.

Straszny "francuski piesek" ten Wasz wykonawca, nic mu nie odpowiadało same wymagania. Chyba z ulgą się pożegnaliście? :)

Dlatego my chcemy sami zamawiać wcześniej trochę, gotówkę na rozruch mamy. Zamówiliśmy już te mniejsze bloczki 20-ki i chyba w sobotę zamówimy fundamentowe, tylko chcemy je obejrzeć. Mam nadzieję że przywiozą je później bezproblemowo. Najlepiej byłoby gdyby bieżące zakupy, jak coś zabraknie wykonawca sam załatwiał, my tylko te "przewidywalne" :) A na razie dostałam 2 wyceny na SSO bez dachu i trochę mnie załamały, bo tyle nie dam za 2 miesiące roboty :(

Straszny "francuski piesek" ten Wasz wykonawca, nic mu nie odpowiadało same wymagania. Chyba z ulgą się pożegnaliście? :)

Z ogromną ;)

Dlatego my chcemy sami zamawiać wcześniej trochę, gotówkę na rozruch mamy. Zamówiliśmy już te mniejsze bloczki 20-ki i chyba w sobotę zamówimy fundamentowe, tylko chcemy je obejrzeć. Mam nadzieję że przywiozą je później bezproblemowo. Najlepiej byłoby gdyby bieżące zakupy, jak coś zabraknie wykonawca sam załatwiał, my tylko te "przewidywalne" :) A na razie dostałam 2 wyceny na SSO bez dachu i trochę mnie załamały, bo tyle nie dam za 2 miesiące roboty :(

Bloczki braliśmy Certusa i Amerbloka (podobno najlepsze). Umowa z wykonawcą była, że my duże rzeczy sprawdzamy czy możemy taniej od niego, jeśli nie to on miał załatwiać, a drobne miał sobie sam organizować. Było tak, że nawet gwoździe my kupowaliśmy a co drugi dzień był szantaż "schodzę na inną budowę". I tak schodził w dodatku bez mojej wiedzy. I w związku z tym budowa zamiast skończyć się w połowie października skończyła się w grudniu. Fachowiec z niego super, ale kontakt z inwestorem i architektem i "obsługa" beznadziejna.

Nie mogę jeszcze oficjalnie narzekać bo dużo go tu w składach ludzi zna i nie chcę sobie nabruździć.

czyli budowlany kacyk Wam się trafił, niestety często tak jest że jak facet już sobie wyrobi markę to mu odbija, ciekawe jak daleko na tej marce zajedzie. Dlatego ja wolę kogoś z niższej półki, i tak będę na ręce patrzyć i pilnować na każdym kroku.

Boszee burza mi nad głową huczy, a takie plany miałam weekendowe :(

to jest dla mnie argument za ciemnoszarymi oknami :)

http://www.blog.awx2.pl/wp-content/uploads/2011/12/contemporary-space-6.jpg

to oraz fakt że nie widać brudu :)

Witaj w Twoim kostkowym dzienniku :)

Widzę, ze obie będziemy "przerabiać" płaski dach.

A i okno powyżej znajdzie się u mnie w kuchni :)

Mój dom zakończy się na pierwszym i jedynym poziomie, ale słabość do takich jak Twoja kostek mam duża :)

Trzymam kciuki za szybkie otrzymanie PnB, bo wiem że czekanie w "blokach startowych" jest ciężkie do zniesienia ;)

helo

u nas bloczki aktualnie po 2,4 netto (ale ze tam powiem przy netto pozostac;)) B20 po 235 + 250PL za 1h pracy pompy, dojazd za free (to rowniez ceny netto na tych samych zasadach bo to ta sama betoniarnia)

moze to i szara strefa, ale przy poronionej 23% stawce VAT to nie da sie inaczej :(

Witaj sco-check, zajrzałam do Ciebie, bardzo mi się spodobała Wasz płaski domek, fakt że dokładnie się nie wczytywałam :) nadrobię jutro

Tomaszu ale bloczki betonowe fundamentowe? ja dzisiaj zamówiłam po 2,60 brutto już z transportem, i wezmę też gazobeton w tej hurtowni bo mają gładki biały solbet (z uchwytem montażowym tylko) po 7 zł (też już z transportem) . To chyba niezłe ceny.

Ceny betonu nie umiem przeliczyć jak wychodzi z pompą (strasznie to pokombinowane), ja mam podaną cenę 295 brutto za m3 i w to już jest wliczona pompa.

Na szczęście z tego 23% VAT-u można dostać 15% z powrotem, przynajmniej częściowo :)

Czy ktoś kładł może membranę EPDM na płaski dach i może się podzielić doświadczeniem? :)

W międzyczasie oczekiwania :) na wyceny SSO wrzucę link do radosnej twórczości deweloperskiej, dla tych którzy się jeszcze zastanawiają czy kupować mieszkanie czy budować dom. Przyznam, że widziałam różne wyroby mieszkaniopodobne ale to bije wszelkie rekordy. Proszę bardzo Kraków ul. Pychowicka (acha to zdecydowanie nie jest reklama ! ) http://pokazywarka.pl/46a643-2/

Ten budynek jest już mocno osławiony jako szczyt kichy budowlanej.

Widziałam gdzieś na architektonicznym blogu, czy innej stronie....ale wtedy bez takich szczegółów, a i tak mi koparka opadła

:o