Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rynny to zdaje się blacha Pruszyńskiego kolor jasnoszary, średnica 150, wybierał je dekarz, ja nie przykładałam do nich zbyt dużo uwagi byle kolor się zgadzał.

Okna pcv Schuco si82, trzyszybowe, kolor silver metallic, mają być w przyszłym tygodniu (jak nie to M się ze mną rozwiedzie ;) ). Drewnianych nie chciałam, bo zbyt dużo zachodu z nimi, a z kolei aluminiowe są zimne. No i cena nie ta :)

Rynny to zdaje się blacha Pruszyńskiego kolor jasnoszary, średnica 150, wybierał je dekarz, ja nie przykładałam do nich zbyt dużo uwagi byle kolor się zgadzał.
Metalowe rynny / rury spustowe to bardzo dobry wybór - nie będą się odkształcać / płowieć na słońcu, a średnica 150mm gwarantuje bezproblemowy odpływ wody również podczas gwałtownych opadów.
Okna pcv Schuco si82, trzyszybowe, kolor silver metallic [..]
Na pewno będą idealnie pasować do bryły budynku i koloru tynku.

Sto lat mnie nie było, a tu taka zmiana! Wlazłam i pierwsze co widzę - piękna, otynkowana kostka :) Cud, miód i malina, że zacytuję wieszczkę ;)

I rynny też mi się ogromnie podobają! Lecę teraz nadrabiać po kawałku, to co się działo przez ostatnie tygodnie.

Aniu :)

Dolaczam sie do zachwytow :) Dom zyskal swietne ubranko :) Rynny bardzo ladnie kontrastuja, jestem bardzo ciekawa koncowego efektu z oknami - zapowiada sie znakomicie :) Niby jeszcze tyle do zrobienia w srodku, ale bryla "nie straszy" surowizna i jest poczucie, ze do zamieszkania "jeden krok".

Poczytalam o rozterkach, dotyczacych mediow. Odpuszczasz gaz w ogole, czy tylko na razie?

Pozdrawiam!

Ivy projektu WM nie mamy, M się podszkolił internetowo, poszedł na szkolenie dla instalatorów, jakoś mam nadzieję nam się uda :)

Planujecie jakiś rodzaj GWC, czy po prostu czerpnię ścienną?

Rekuperator (macie już wybrany model?) i kanały powietrzne umieścicie na strychu?

Zwyczajna czerpnia ścienna, kanały na suficie podwieszanym w ociepleniu, reku już kupione używane z Holandii bodajże (ze względu na trudnopoliczalne zyski z reku nie chcieliśmy wkładać w niego dużo kasy), będzie wisiał w pralni na piętrze.

Skończyliśmy z elewacją, ekipa trochę się ślimaczyła, bo zajęło im to prawie 4 tygodnie. Zabrakło grafitowego styropianu i gruntu, dobrze że miałam już kupioną podłogową 20-kę więc poszło 12 paczek na elewację. Zostało kilka wiaderek tynku, co mnie zdziwiło, bo bałam się że zabraknie. Bardzo wydajny ten tynk termoorganiki. Zresztą i tynk i grunt chłopaki chwalili (dla porównania dostali wiaderko gruntu z casto, jak im zabrakło, i przepaść jakościowa).

Podliczyłam koszty: 370 m2 elewacji kosztowało nas 35.200 zł, styropian grafitowy 20 cm i tynk silikatowy - cały system termoorganiki. Wydaje mi się , że niedużo jak na taką powierzchnię.

Teraz czekamy na okna. Byłyby już dzisiaj , ale schuco przysłało złe profile, fabryka odesłała, więc znowu się przeciąga. Następny termin na montaż 4 -6 czerwca. Tak to jest jak się wybrało niestandardowy kolor.

W międzyczasie od przyszłej soboty wchodzą elektrycy (ale że robią tylko sobotami, to się trochę zejdzie 2-3 tygodnie).

acha zdjęcia pewnie dopiero w weekend, wątpię czy uda mi się wcześniej podejść na budowę :(

Oj Nita kłamczuszku, chciałabym żebyśmy pędzili ale bez szans. W środku goło i wesoło nawet ścianek działowych pod elektryków nie skończyliśmy. Jak uda się nam na godzinkę wyskoczyć na budowę weekendowo to cud. U Ciebie się dzieje, zaraz wylewki :)