cronin 25.04.2012 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Prawda? i kto to kupuje, nie jestem w stanie tego pojąć dla mnie to kompromitacja miasta, urzędników którzy wydali na to pozwolenie, pseudoarchitekta który to coś stworzył i dewelopera który to wciska naiwnym Dostałam dzisiaj ozc od asolta , wyszedł w uproszczeniu domek 4-litrowy, co mnie bardzo cieszy, no i pojawiła się sugestia żeby zrezygnować z gazu i zrobić ogrzewanie wodne elektryczne i powietrzną pompę ciepła do grzania wody użytkowej. Zaczynam więc zgłębiać temat bo gdzieś mi dzwoni ale nie wiem gdzie Zdaje się że Arturo 72 robi coś takiego , ale kto jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.04.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 ozc to podstawa ... przylacz gazu ... zalezy czy masz czy musisz zaplacic a jesli tak to ile ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 25.04.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Dostałam dzisiaj ozc od asolta , wyszedł w uproszczeniu domek 4-litrowy, co mnie bardzo cieszy, no i pojawiła się sugestia żeby zrezygnować z gazu i zrobić ogrzewanie wodne elektryczne i powietrzną pompę ciepła do grzania wody użytkowej. Zaczynam więc zgłębiać temat bo gdzieś mi dzwoni ale nie wiem gdzie Zdaje się że Arturo 72 robi coś takiego , ale kto jeszcze? Za karzde 100 m2 różnica będzie ok 400 zł za rok. Policz ile będzie cie kosztował cały ten gaz. Przyłącze piec i montaż budowa komina dolot powietrza jako straty ciepła by sie gaz ładnie palił. W moim przypadku wg wstepnych wyliczeń 191m2 jeżeli założę gaz zacznie mi się opłacać za 56 lat jeżeli ceny by się nie zmieniły i piec przez ten czas nie zepsuł Nie brałem pod uwagę wg konserwacji i przeglądów. A jeżeli chodzi o PCI to musisz wiedzieć czy maż duże zużycie może bardziej się będzie kalkulować np kominek z płaszczem lub solary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 25.04.2012 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Solary bez porządnej dotacji (nie tej 45%) się nie opłacają, kominek z płaszczem odpada bo musiałabym zrobić porządny komin (a teraz nie mam) kupić wkład z oprzyrządowaniem obudować go bo przecież goły stać nie będzie no i miejsce na drewno (mam małą działkę) , nie mam dostępu do taniego drewna, dodatkowo czas na cięcie, układanie i palenie - szkoda mi go, wracam do domu o 18, chcę mieć system bezobsługowy. Powietrzną pompę ciepła można mieć za ok. 4 tys. - dlatego myślę. Acha zużycie raczej będzie duże - 3 kobiety w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 26.04.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 najprostsza PCI powietrzna jaka mi przychodzi do głowy to klimatyzator za np 500 zł ale to działa tylko do 5c Latem będzie mogła podgrzać wodę . Tylko jaka to pompa ile KW i jaki COP w zależności od temperatury? Bo powietrzna gdy przyjdą mrozy to i tak skorzysta w 100% z grzałek. Tak wiec PCI była by wykorzystana jedynie do CWU Policzmy tak na dzień będzie potrzeba 300 l wody o temp 45c czyli jakieś 15 kwh załadowane w nocnej taryfie będzie kosztować 4,5 zł dziennie załużmy ze PCI będzie miała COP 3 czyli zagrzeje tą samą wodę za 1,5 zł załużmy że będzie tak działać od kwietnia do końca września to sezonowo zaoszczędziszOk 450 zł sezonowo na CWU ciężko przewidzieć ile będzie dni z temp dodatnią wiec na ogrzewanie bym nie liczył lub zaczynamy ogrzewać ale nie grzejemy nią wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 26.04.2012 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 myślę raczej o czymś takim : Galmet EasyAi SMALL GT (09-242000)http://image.ceneo.pl/data/products/15569470/t-galmet-easyai-small-gt-09-242000.jpgPompa ciepła EasyAir 2 GT produkcji Galmet jest przeznaczona do przygotowywania ciepłej wody użytkowej, wstawić ją można do każdego pomieszczenia. Podczas pracy urządzenia można wykorzystać jego dodatkową funkcję jaką jest osuszanie pomieszczenia, w którym się znajduje. Ponadto w okresie letnim pompa ciepła EasyAir pozwala na uzyskanie efektu chłodzenia. Dzięki aktywnemu odzyskowi ciepła woda może być podgrzewana do temp. 55 °C. Urządzenie charakteryzuje się niskim zużyciem energii elektrycznej, które wynosi jedynie 2 kWh/dobę (zużycie dla trzyosobowej rodziny, przy średnim zapotrzebowaniu c.w.u. 40 l./osobę na dobę). Kompaktowa budowa ułatwia montaż zarówno w nowych jak i remontowanych budynkach, a instalacja pompy ciepła nie wymaga odwiertów, ani rozkopywania działki. Wartość współczynnika przyrostu mocy COP na poziomie 3,2 dla warunków A15W45. Pompa ciepła EasyAir daje możliwość ustawiania czasu załączenia i wyłączenia ogrzewania c.w.u.,posiada funkcję oszczędzania energii (ECO) oraz funkcję automatycznego przegrzewania zasobnika (antylegionella). Podgrzewacz c.w.u. zintegrowany z pompą ciepła posiada poj. 250 l. i może występować w wersji z jedną lub dwiemawężownicami spiralnymi (dodatkową wężownicę można wykorzystać do podłączenia np. kotła c.o.), lub z jedną wężownicą miedzianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 26.04.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 po 1 czy 40 l cieplej wody 55 stopni Ci wystarczy ?po 2 ile kosztuje taka pompa ?po 3 ile bierze kW zbiornik 120-140 l z galmeta ? koszt 600 zl po 4 masz WM , mozesz z niej odzyskiwac ok 20% ciepla z wyrzucanego powietrza na zewnatrz niemal za free Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 26.04.2012 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 1. nie starczy ale pompa ma być dodatkowym źródłem a nie jedynym 2. kosztuje 3600 3.nie wiem ile bierze, ale 140 l to mało, w tej pompie jest zintegrowany zbiornik 240 l 4. nie wiem jak to połączyć, dopiero ogarniam temat, nastawiona byłam na gaz i to miałam rozpracowane, teraz zmieniam koncepcję i się muszę dokształcić na powietrznych pc się nie znam (na żadnych zresztą ) , w tej podoba mi się spory zbiornik i 2 wężownice czyli możliwość podłączenia kotła elektrycznego, który też mam mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 26.04.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 ja u siebie 140 l podgrzewać będę do wyższych temperatur jeśli okaże się za mało , do tego mam zamiar dołożyć 1-2 zbiorniki 200-250l do odzysku ciepła z WM i podgrzewania zimnej wody z 8-12 stopni do 18-22 stopni (taka woda powoduje ze zmywarka mniej energii będzie pobierać, że do napełnienia np wanny mniej potrzebować będę wody podgrzanej do 60 stopni , spłuczka do WC nie będzie się pocić i odbierać ciepło z łazienki - gdzie jak wiemy temperatury są wyższe niż w innych pomieszczeniach ) czytaj ... kombinuj ... rozgryzaj temat ... dla każdego coś innego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 26.04.2012 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Ja chyba mojemu kibelkowi odpuszczę i pozwolę się pocić a do zmywarki można po prostu doprowadzić ciepłą wodę, są takie modele. Co do reszty, przy gazie miałam taki układ 2 zbiorniki na wodę , 1 podgrzewany solarami ile natura pozwoli i ta podgrzana woda przechodzi do drugiego grzanego gazem. Tutaj myślę że można zrobić podobnie. Natomiast kombinacja z ciepłym powietrzem z wentylacji jak dla mnie zbyt skomplikowana, złotą rączką nie jestem i nie jest moją ambicją ścigać się ze specami od energooszczędności . Poczytam ale sama na pewno dłubać nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 26.04.2012 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 myślę raczej o czymś takim : Galmet EasyAi SMALL GT (09-242000) http://image.ceneo.pl/data/products/15569470/t-galmet-easyai-small-gt-09-242000.jpg Pompa ciepła EasyAir 2 GT produkcji Galmet jest przeznaczona do przygotowywania ciepłej wody użytkowej, wstawić ją można do każdego pomieszczenia. Podczas pracy urządzenia można wykorzystać jego dodatkową funkcję jaką jest osuszanie pomieszczenia, w którym się znajduje. Ponadto w okresie letnim pompa ciepła EasyAir pozwala na uzyskanie efektu chłodzenia. Dzięki aktywnemu odzyskowi ciepła woda może być podgrzewana do temp. 55 °C. Urządzenie charakteryzuje się niskim zużyciem energii elektrycznej, które wynosi jedynie 2 kWh/dobę (zużycie dla trzyosobowej rodziny, przy średnim zapotrzebowaniu c.w.u. 40 l./osobę na dobę). Kompaktowa budowa ułatwia montaż zarówno w nowych jak i remontowanych budynkach, a instalacja pompy ciepła nie wymaga odwiertów, ani rozkopywania działki. Wartość współczynnika przyrostu mocy COP na poziomie 3,2 dla warunków A15W45. Pompa ciepła EasyAir daje możliwość ustawiania czasu załączenia i wyłączenia ogrzewania c.w.u.,posiada funkcję oszczędzania energii (ECO) oraz funkcję automatycznego przegrzewania zasobnika (antylegionella). Podgrzewacz c.w.u. zintegrowany z pompą ciepła posiada poj. 250 l. i może występować w wersji z jedną lub dwiemawężownicami spiralnymi (dodatkową wężownicę można wykorzystać do podłączenia np. kotła c.o.), lub z jedną wężownicą miedzianą. Czyli jak dobrze pójdzie to po 10 latach się zacznie inwestycja zwracać jeżeli oczywiście wystarczy wam wody ok 120 l w temp 55c no i jak oczywiście nie wygeneruje żadnych dodatkowych kosztów w postaci napraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 27.04.2012 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Ta pompa ma dla nas za małą moc, więc odpada. A przy okazji to uważasz że inwestycja w solary jest bardziej opłacalna? albo w kominek z płaszczem wodnym?Ja mogę się początkowo obyć samym kotłem elektrycznym , koszt jakieś 7 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 27.04.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Ta pompa ma dla nas za małą moc, więc odpada. A przy okazji to uważasz że inwestycja w solary jest bardziej opłacalna? albo w kominek z płaszczem wodnym? Ja mogę się początkowo obyć samym kotłem elektrycznym , koszt jakieś 7 tys. Ale po co kocioł elektryczny . . Ja u siebie będę stawiał buforek jeszcze do końca nie wiem jak duży 500 lub 1000 l i do tego wcisne grzałki elektryczne za każdą zapłacę ok 200 zł beda ze 3 i do tego zbiorniczek na lato jakaś 120 powinna wystarczyć cała inwestycja powinna sie zamknąć w 5 tyś zł no i mam 100% taniej taryfy. a by bezobsłógowo grzałki pracowały do każdej dokupię " http://allegro.pl/timer-wylacznik-wlacznik-czasowy-programator-3600w-i2283910427.html" Jest wiele typów takie rozwiązanie jest na pewno tańsze niż kocioł elektryczny bo kocioł elektryczny to mocna grzałka z elektronika sterującą jak widać osobno można kupić taniej A bufor można wyposażyć w dodatkowe wężownice i za parę lat pomyśleć np o podłączeniu tańszych solarek lub czegoś innego na pewno będzie za jakiś czas taniej . Ja myślę o czymś takim lecz najpierw mury ehh kiedy to bedzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 02.05.2012 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Uprzejmie proszę o trzymanie kciuków żebyśmy dostali na dniach pozwolenie na budowę Ekipę mamy umówioną na czerwiec (bo mogą tylko czerwiec-lipiec) a papierka nie ma, majówka w urzędzie, nic się nie dzieje nikt nic nie wie Zaczęłam przekonywać M do kolorowych drzwi wejściowych, rzekomo nic nie wiedział o tym pomyśle. No skoro nie czyta dziennika własnej M to jego strata Powiedziałam ze chcę RÓŻOWE (przypominam kostka, biały tynk, szare okna), od razu wizja niebieskich a nawet o zgrozo CZERWONYCH zrobiła się dużo łatwiejsza do przełknięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 02.05.2012 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Instalacje w podłodze, usiłuje uporządkować sobie w głowie co po czym i nad czym i przede wszystkim jaka będzie to mieć grubość docelową (podłoga znaczy się). Ma być:1. woda2. kanalizacja3. odkurzacz centr.4. prąd5. podłogówkaIdąc od dołu na chudziak daję folię na to 10 cm styro, na to instalacje 1-4, wypełniam między rurkami 5 cm styro i dosypuję piaskiem, na to układam na równo kolejne 5 cm styro, folia, i rurki od podłogówki, zalewam 7 cm wylewki ze zbrojeniem rozproszonym (lub druga wersja siatka zbrojeniowa, stawiam ją na dystansach nad rurkami podłogówki?). Pamiętam oczywiście o dylatacjach. Czy warstwy styro kleję pianką? Czy może instalacje 1-4 układam na folii i na to styro w kawałkach i piasek i dopiero całe płyty i podłogówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 02.05.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Instalacje w podłodze, usiłuje uporządkować sobie w głowie co po czym i nad czym i przede wszystkim jaka będzie to mieć grubość docelową (podłoga znaczy się). Ma być: 1. woda 2. kanalizacja 3. odkurzacz centr. 4. prąd 5. podłogówka Idąc od dołu na chudziak daję folię na to 10 cm styro, na to instalacje 1-4, wypełniam między rurkami 5 cm styro i dosypuję piaskiem, na to układam na równo kolejne 5 cm styro, folia, i rurki od podłogówki, zalewam 7 cm wylewki ze zbrojeniem rozproszonym (lub druga wersja siatka zbrojeniowa, stawiam ją na dystansach nad rurkami podłogówki?). Pamiętam oczywiście o dylatacjach. Czy warstwy styro kleję pianką? Czy może instalacje 1-4 układam na folii i na to styro w kawałkach i piasek i dopiero całe płyty i podłogówka? Kanaliza powinna iść pod chudziakiem . Po co prąd w podłodze? Tak samo odkurzacz nie możesz go dać w sufitach tam gdzie masz przewody wentylacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.05.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 a styropianu na podłodze nie warto piankować, ułożyć w miarę dokładnie i będzie OK , resztę (drobne szczeliny) wypełni wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 02.05.2012 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Prąd normalnie ścianami sufitami jak gdzie trzeba będzie to podłogą, odkurzacza w suficie nie chcę, w podłodze będzie wygłuszony. O piankowaniu pomyślałam pod kątem tych trzech warstw styro jakie będą kładzione na siebie. A jak ma mi wylewka ma wypełnić szczeliny w styro jeśli położę na niego folię? Kanalizację wpisałam z rozpędu, wiem, że pod chudziakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 02.05.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Trzymam kciuki za PNB Styropianu nie trzeba kleic pianka Kolorowe drzwi fajne, obstawiam czerwone:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 07.05.2012 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Czerwone fajnie wyglądają, ale dla mnie chyba zbyt rzucające się w oczy, poza tym nie chciałabym żeby sąsiadom coś się pomyliło Poza tym zamówiłam okna, silver metallic, MSU to przez Ciebie (moje co prawda o ton ciemniejsze, będzie mniej brud widać) Tak więc stan surowy zamknięty mam obstalowany. Ps. oczywiście pozwolenia na budowę jeszcze nie mam Ps2. i przypomniałam sobie że jeszcze drzwi muszę zamówić żeby się zamknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts