Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wg mojego Miśka jestem zdesperowana :) w majówkę trawę kosiłam na placu budowy, nie mówiąc o tym że najpierw pieczołowicie wygrabiłam z niej każdy patyczek, a za miesiąc i tak wjedzie mi tam kopara i usunie cały humus i więcej. To jednak chyba desperacja :)

Wg mojego Miśka jestem zdesperowana :) w majówkę trawę kosiłam na placu budowy, nie mówiąc o tym że najpierw pieczołowicie wygrabiłam z niej każdy patyczek, a za miesiąc i tak wjedzie mi tam kopara i usunie cały humus i więcej. To jednak chyba desperacja :)

wiesz moja kochana malzonka po obsypaniu fundamentow dookola wygrabila slicznie calosc, przygotowala, wyrownala, wysiala trawe, podlewala... a za 2 dni wjechala na to koparka aby powrzucac do srodka pierwsze 40ton piasku :)

tak ze kos sobie ta trawe bez wyrzutow sumienia i obaw o wlasne psychiczne zdrowie, w kanonie kobiecych zachowac to zupelnie normalne mysle ;)

pozdrawiam i zycze szybkiego PnB

Ja w zeszłym roku miałam taką straaaszną chęć czyszczenia działki. Powstrzymywałam się ostatkiem sił :-).

Jak tam PnB?

Nie ma :cry: dzwoniłam dzisiaj do urzędu, zwrotki od sąsiadów nie powracały, pewnie je poczta pogubiła, znając moje szczęście do poczty, jeśli nie wrócą do 18.05 to urząd składa reklamację na poczcie a wiadomo ile to trwa. A ja mam ekipę umówioną na połowę czerwca, na szczęście mam też drugą która ew. może wejść w połowie lipca tyle że jest o 8 tys. droższa :(

Czarno to widzę , w dodatku bank nam się już od miesiąca zastanawia czy pozwolić nam przenieść hipotekę z mieszkania, zlewka totalna.

A jak tam okna wybrałaś? bo ja już zamówiłam :wiggle:

O to niefajnie z tymi zwrotkami. U nas starostwo ma jakiś dziwny układ z pocztą i kurierem. Ale ten kurier jest do bani (czekałam na niego kilka dni - mimo umówienia się na konkretny dzień, wiecznie nie dawał rady dojechać).

Okna uffffff, wybrane :), nawet dachowcy już klepnięci :). W długi weekend zrobiliśmy część ogrodzenia tymczasowego. Może uda się mi zrobić aktualizację w dzienniku.

Jestem na etapie szukania zduna, studniarzy, i martwienia się kiedy mi założą prąd bo nie wiem co dalej ;).

Padam, dobranoc

Nie ma :cry: dzwoniłam dzisiaj do urzędu, zwrotki od sąsiadów nie powracały, pewnie je poczta pogubiła, znając moje szczęście do poczty, jeśli nie wrócą do 18.05 to urząd składa reklamację na poczcie a wiadomo ile to trwa. A ja mam ekipę umówioną na połowę czerwca, na szczęście mam też drugą która ew. może wejść w połowie lipca tyle że jest o 8 tys. droższa :(

Czarno to widzę , w dodatku bank nam się już od miesiąca zastanawia czy pozwolić nam przenieść hipotekę z mieszkania, zlewka totalna.

A jak tam okna wybrałaś? bo ja już zamówiłam :wiggle:

niestety na zwrtoki trzeba chwile poczekac, ale nie martw sie na zapas, do 18 jeszcze sporo czasu masz

jaki bank? jestesmy tym bardzo zainteresowani bo planujemy na jesien taki sam manewr... i stad chcemy jak najwiecej na budowie pociagnac aby wartosc podniesc mozliwie najbardziej, masz moze jakies gg bo chetnie bym cie podpytal jak wyglada ta procedura w praniu... bo teoretyczne zalozenia znam :)

Aniu z liczeniem kosztów dachu płaskiego to nie tak prosto. Ten koszt EPDM podajesz samej membrany czy już koszt m2 dachu pokrytego w tej technologii.

Bo u mnie z interesujących ofert nad którymi warto było się pochylić było 4. Każda niby to samo ale jednak nie to samo. A to ciut lepszy styropian, tam blacha lepsza, tu znowu 25 cm styropianu, tam 20 itd. Masz już dachowców? W razie czego mogę polecić tych z którymi rozmawiałam.

Nie ma :cry: dzwoniłam dzisiaj do urzędu, zwrotki od sąsiadów nie powracały, pewnie je poczta pogubiła, znając moje szczęście do poczty, jeśli nie wrócą do 18.05 to urząd składa reklamację na poczcie a wiadomo ile to trwa.

bierzesz duplikat tego zawiadomienia i urzedniczy papierek na ktorym podpisuje sie dany sąsiad i sama do niego jedziesz doreczasz on podpisuje i odwozisz zwrotkę do urzedu - ja tak robiłem

Alu to koszt materiału i robocizny, doliczyć do tego muszę obróbki blacharskie i deskowanie (raczej płytę osb), oczywiście dopóki nie mam wyceny na papierze to zachowuję margines niedowierzania :). Ja mam ocieplenie stropu a nie dachu i to liczę oddzielnie. Czyli koszt dachu u mnie to wiązary, deskowanie, membrana/papa obróbki blacharskie i robocizna.

Konrad jeżeli do piątku te zwrotki nie powracają to będziemy musieli tak zrobić, tyle że wiąże się to z urwaniem się z pracy bo urząd 20 km w przeciwnym kierunku. Wyślę M, jest dużo lepszy ode mnie w nawiązywaniu stosunków dobrosąsiedzkich :)