Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

dokładnie to nie wiem, ale na górze napewno są różnice 2-3 cm. Widać było jak woda stała przy ulewach. A nadrabianie wylewką anhydrytowa bije po kieszeni, styro tańsze :(

Weź łatę taką z 3 metry ,przyłóż o chudego i pokaż foty jak to wygląda.

Moze nie jest aż tak źle ;)

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cronin, ja miałam na górze bardzo nierówno, właśnie po 2-3 cm - płyty stropowe takie były, i jeszcze jakieś garby z nadlanego betonu (od spodu idealne, na górze masakra). Rozkładałam tylko 1 warstwę styro, więc nożem podcinałam te większe nierówności - kładłam kawał styropianu, jak mocno odstawał, to przyciskałam i tam, gdzie się garby odcisnęły, podcinałam ;) Jakoś leżało w efekcie.

A na dole mam 4 warstwy :rolleyes: - i już przy drugiej było widać, że jest równiej. Ważne, żeby układać na przekładkę, nie każdą warstwę identycznie, wtedy łatwiej zniwelować nierówności. A nasi posadzkarze się ze mnie śmiali - mówili, że tak ładnie ułożonego styro jeszcze nie widzieli :D Ale nie mogłam wytrzymać, jak mi się unosił czy rozjeżdżał, więc siłą rzeczy wyszło porządnie ;)

a to podłogowe są? bo właśnie nie byłam pewna a się jeszcze nie przyglądałam.

Keramzyt też bezproblemowo w markecie w workach 50 l dostanę, można rozsypać w dołkach wyrównać i dalej już styropian. Albo i to i to jeśli trzeba będzie podnieść całość o 1-2 cm pod anhydryt. Zobaczymy po wizycie Anhydrytowego w weekend. Ale nie dam 7 cm anhydrytu (a tyle jest pozostawione na wylewkę), bo z torbami pójdziemy.

O widzę, że zdecydowałaś się na wylewki anhydrytowe. U nas za dużo metrów wyszło i kosztowo nie dalibyśmy rady. Ile dajesz cm tych wylewek (grubość)? Ale żałowałam bardzo.

Jeśli chodzi o nierówności chudziaka to tak jak piszesz, wyrównuje się różnymi grubościami styropianu. Bez problemu znajdziesz w składach budowlanych, gdzieś czytałam tez że wyrównywali startym styropianem. Styropian nie powinien Ci klawiszować - tak jak nierówno ułożone płyty chodnikowe ruszające się, zwłaszcza przy cienkich wylewkach.

O keramzycie czytałam, ale chyba pod chudziak. Pozdrowionka

Ala zobaczymy, generalnie anhydryt jest 30% droższy od mixokreta i dużo tu zależy od jego grubości. 5 cm jest optymalne jak sądzę, ale musimy wtedy dołożyć styropianu.

Okna miały być dzisiaj skończone, ale cóż kolejni fachowcy nas pokochali i zapuszczają u nas korzenie. Najpierw było, że czwartek - piątek, potem doszła sobota, wtorek, środa, no i jutro podobno koniec. Fakt, że dużo mają dodatkowej dłubaniny, poza samym montażem okien, bo w ramach zadośćuczynienia za siwe włosy, montują nam parapety zewnętrzne i tynkują wokół okien. A że parapety zamówiłam za głębokie, to zawieźli je do swojej zaprzyjaźnionej firmy, gdzie zostały zwężone i wygięte. Dzisiaj było za gorąco na tynkowanie, więc jutro mają być o 6 rano i skończyć (przywieźli nawet swoje rusztowanie). Nawet bramy nie muszę im otwierać, bo znaleźli zagubione klucze M i sami wchodzą. naprawdę nie wiem, czym sobie zasłużyliśmy, że każdy kolejny fachowiec siedzi u nas do oporu. Aż się boję tego od stelaży wpuścić, bo na pół roku jak nic zakwitnie :)

Ania, skąd taka różnica w cenie?

To ile kosztuje z miksokreta ??

Malka, z miksokreta możesz zrobić i taką za 28/m i za 35/m, zależy ile przyoszczędzisz na składnikach. Akurat tutaj wolałabym nie oszczędzać, bo odbije się to czkawką. Owszem w necie znajdziesz anhydryt za 38/m ale jest to warstwa grubości 4 cm, za każdy kolejny cm dopłacasz. A uważam że przy podłogówce powinno być 5 cm. U nas policzył na razie 42/m netto przy 5 cm. Ale przyjedzie na budowę we wtorek, obejrzy, policzy jeszcze raz ;), powie jak przygotować podłoże, no i zobaczymy. W razie czego miksokreta też robi.

Widziałam okna, chyba mamy taki sam kolor,co ?

A tak wogóle przyszłam, z inspekcją sprawdzić co się u Was dzieje :p

Cóż mogę powiedzieć, mamy dobry gust :)

A co się dzieje, znowu nam się fachowcy zakorzenili i nie chcą nas opuścić. Skończy się tak, że będziemy wszyscy razem mieszkać ;)

Zdecydowanie papę, termozgrzewalną, modyfikowana sbs (o wartości od 180 w górę). Po kolei na chudziak idzie grunt (u nas dysperbit Dn), potem papa, no a potem to juz styropian. Jakoś nie wierzę w folie.

dobra, pewnie sie okaże, że nie czytałam ze zrozumieniem ale do tej pory mnie nie interesował ten temat :cool:, jakoś go tak odkładałam na kiedyś .... w jakim celu daje sie dysperbit i papę zamiast folii?? co to polepsza?? Niebawem z przyspieszeniem pojawi się u mnie temat podłogówki( tu mamy wiedzę) i wylewek oraz styro o których nie mam pojęcia za dużego :sick::sick:

Nie dajecie folii miedzy styro a papę?

Nie, to papa modyfikowana sbs-em, nie ma żadnego sensu dawać folię.

dobra, pewnie sie okaże, że nie czytałam ze zrozumieniem ale do tej pory mnie nie interesował ten temat :cool:, jakoś go tak odkładałam na kiedyś .... w jakim celu daje sie dysperbit i papę zamiast folii?? co to polepsza?? Niebawem z przyspieszeniem pojawi się u mnie temat podłogówki( tu mamy wiedzę) i wylewek oraz styro o których nie mam pojęcia za dużego :sick::sick:

Ivy dysperbit to grunt, daje się go po to aby papa lepiej się przykleiła do podłoża, jak dajesz folię to już oczywiście bez dysperbitu. Dlatego wykonawcy kochają folię i gorąco ją polecają, jest przy niej 10x mniej roboty :) Tyle że ja nie wierzę w jej trwałość i szczelność na chudziaku. No i jest problem z połączeniem jej z papą na ściance fundamentowej (w poziomie). No chyba, że jako izolację poziomą pod ścianami masz folię, to wtedy jakoś taśmami się skleja.