Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

U Ciebie to nie może być spokojnie :) Życzę jednak żeby było.

U nas tez przy układaniu styro narzędzia strasznie się gubiły, a niby tylko w jednym pokoju mieliśmy ciąć to białe coś. :) Dziś na resztce styropianu spał nasz młodszy :)

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No, to jest szaleństwo. Ale jak już zrobicie, to będziecie mieli tyyyle wolnego czasu, taki luz, że będzie smakować jak najlepsze wakacje w życiu :) Wiem, bo przez pierwszy tydzień po skończeniu tego wariatkowa przed wylewkami chodziłam pijana szczęściem i wolnością :D

A potem już z górki. Przynajmniej tak będzie wyglądać na oko. Dom z posadzkami daje zupełnie inne wrażenie - ja po raz pierwszy poczułam, że to już ostatnia prosta :)

No, to jest szaleństwo. Ale jak już zrobicie, to będziecie mieli tyyyle wolnego czasu, taki luz, że będzie smakować jak najlepsze wakacje w życiu :) Wiem, bo przez pierwszy tydzień po skończeniu tego wariatkowa przed wylewkami chodziłam pijana szczęściem i wolnością :D

A potem już z górki. Przynajmniej tak będzie wyglądać na oko. Dom z posadzkami daje zupełnie inne wrażenie - ja po raz pierwszy poczułam, że to już ostatnia prosta :)

O tak, mam obecnie podobnie. Oby ta prosta była w miarę krótka i faktycznie prosta;)

Ciągle to samo :bash: wszędzie widzę to białe latające paskudztwo (styropian znaczy się).

W piątek dopadł mnie jakiś wirus, więc weekend z głowy. Nadrabiamy teraz opóźnienie po 12 godzin dziennie.

Góra już prawie prawie gotowa, dzisiaj był debiut, położyliśmy 3,5 pętli podłogówki. Zostało jeszcze pół pokoju i łazienka, ale robiło się już ciemno i ręce nam wysiadły. Te pexy straszliwie ciężko się wygina, za to spinki najlepiej się wbija młotkiem :) Ogólnie faktycznie prościzna byle mieć wszystko obmyślone.

Za to na dole jeszcze sodoma i gomora. Papa poszła w miarę sprawnie, tyle że rolka ważyła ok. 40 kg, ciężkie diabelstwo. No i butlę ładowaliśmy 3 x bo zawsze w kluczowym momencie nam się gaz kończył (taka mała turystyczna 3 kg). Palnik dekarski kupiliśmy, bo okazało się to łatwiejsze niż wypożyczenie. Styropian 20-kę tnie się ciężko (piłą oczywiście), zresztą 20-ki nam się już skończyły i teraz rzeźbimy 5-kami i 10-kami. Najgorsze są rurki do obkładania. Została mi jeszcze kuchnia do zrobienia, M wykleja folią i może uda się jutro zacząć tam kłaść rurki. Tyle że jutro dzień z państwową służbą zdrowia, więc nie wiem ile czasu zostanie na budowę.

Na czwartek jesteśmy umówieni z hydraulikiem który ma podłączyć rozdzielacze i sprawdzić wszystko przed piątkiem. Obyśmy zdążyli.

Acha M kazał mi obiecać, że następny dom to będzie folijka na podłodze + 10 cm styro, i on palcem nie kiwnie, muszę sobie innego wyrobnika znaleźć :)

Gosia dzięki, ale strasznie powoli to idzie , takie mam wrażenie :(

Ivy ale sprawdzałaś organoleptycznie że ułatwia? bo M na szkoleniu słyszał że pomaga ale jak ktoś już ma wprawę, ale dla początkującego to bardziej utrudnienie. Jak zresztą większość gadżetów, najlepiej sprawuje się młotek :)

Słuchajcie czy jeśli planuję w prysznicach płytki na podłodze lub płaski brodzik, to dobrze kojarzę, że nie robię tam wylewki? że lepiej zrobic tam oddzielnie żeby przypilnować poziomów i osadzenia?

Cześć podobno lepiej nie robić. Ale u mnie wylali wszystko bo "przecież spadek zrobili"

Pod płaski brodzik nie zalali tylko kawałka gdzie syfon jest (obłozyli styro)

Tam gdzie same płytki to teściu ustawił odpływ liniowy - sam ruszt znaczy i też zalali ze spadkiem.

I bardzo serdecznie gratuluję Wam postępów bo wyobrażam sobie ile was to sił kosztuje:hug:

Oby do przodu!

Ivy ale sprawdzałaś organoleptycznie że ułatwia? bo M na szkoleniu słyszał że pomaga ale jak ktoś już ma wprawę, ale dla początkującego to bardziej utrudnienie. Jak zresztą większość gadżetów, najlepiej sprawuje się młotek :)

tak sprawdzone :cool: kladliśmy podłogówke dośc gesto na dlugim i bardzo wąskim korytarzu + podpięcia pod rozdzielacz. Bez sprężyny ( tej zewnętrznej ) było by cieżko momentami...wydatek niewielki bo jakies 10 zl ;)

i-sprezyna-do-rur-pex-20x2-zewnetrzna.jpg

Ja sprawdzałem i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie zabaw z PEXem bez sprężyny, ZWŁASZCZA dla początkującego. Jak byli u mnie zawodowcy do CO, to oni robili każdy promień gięcia po prostu łapą, ja jak raz próbowałem zrobić ostry łuk bez sprężyny (bo była dwa pomieszczenia dalej, a ja po kilku godzinach na klęczkach, rozumiecie, równie dobrze mogła być na księżycu), to załamałem PEXa, sprężyną zaś nie ma takiej możliwości. Żadna wprawa w jej użyciu nie jest potrzebna, po prostu się rurę z nasuniętą sprężyną bierze i się gnie, robiłem to i o kolano i ręką i nawet (jak potrzebny był ostry zakręt), na trzonku młotka. Zresztą, sprężyna kosztuje kilkanaście złotych, kup, spróbuj, najwyżej jak się nie spodoba, to pomalujesz sprayem na różowo, zwiniesz w kółko i dowiązane do patyczka w doniczkę zatkniesz, będzie stylowy kwiatek techno ;)

Słuchajcie czy jeśli planuję w prysznicach płytki na podłodze lub płaski brodzik, to dobrze kojarzę, że nie robię tam wylewki? że lepiej zrobic tam oddzielnie żeby przypilnować poziomów i osadzenia?

To bardzo dobry pomysł, zróbcie tak!

Na pewno osadzanie odpływu będzie o wiele prostsze, a i ze spadkami prościej je robić wylewką, niż glazurą na kleju. Znaczy, bez brodzika, bo płaski wymaga tylko miejsca na syfon i tu już chyba prościej z gotową wylewką, niż się potem bawić w równe wylewanie.

Ech, że ja na to nie wpadłem... (mam w perspektywie wykańczanie ostatniej łazienki, tam ma być prysznic bez brodzika właśnie)

J.

Trudno sprężyny już nie kupimy, bo jutro kończymy kłaść, za to faktycznie sprawdziliśmy że bez sprężyny i wprawy łatwo złamać :( Czeka nas klejenie w 2 miejscach :(

Nie ma takiej możliwości jak klejenie, technologia tego nie dopuszcza. Jest to rura wielowarstwowa w której nie da się kleić złamań oraz dziur .

Jedyną opcją jest przecięcie miejsca uszkodzonego, wycięcie miejsca uszkodzonego oraz montaż złączki obustronnie zaprasowywanej. Jedynie taka naprawa jest dopuszczalna w technologii producenta. w wylewce tylko zaprasowywana.