Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sezon ogórkowy, nic się nie dzieje, bo czekamy na wylewki. Godzina 0 - jutro 7 rano :)

A ponieważ mam chwilowo ambiwalentny stosunek do budowy, więc nawet mi sie nie chce zaczynać walki z pokrzywami. Na tapecie więc dolna łazienka, mała, prosta i niskobudżetowa. Prysznic, umywalka, kibelek podwieszany. Umywalka z szafką z 2 szufladami, w kolorze białym, kibelek zwykły Koło, wkuty w ścianę więc żadnych półeczek. Jest mała więc musi być w miarę jednolita, żeby nie było miszmaszu. Opcja mozaiki na podłogę w prysznicu odpada, bo to by był już 3 rodzaj płytek na 3 m2. Na ścianach farba, kolor biały, szary albo śmietankowy, zależy od podłogi. Do tego zakupione jasnoszare cegiełki 10x30 z casto, którymi planuję wyłożyć prysznic. Do kupienia pozostają płytki na podłogę, brodzik płaski albo odpływ liniowy (to zależy od płytek podłogowych) i szafka z lustrem. Niby nic a ile problemów. O dziwo okazało się , że do najprostszych z możliwych cegiełek bardzo trudno dobrać podłogę. Z matowymi płytkami wyglądają średnio, przy bardzo błyszczących wyglądają tandetnie, przy tak popularnych teraz "betonowych szarościach" też nie bardzo, bo są jednolite a "betony" maziate. Wszelkie płytki o fakturze kamienia, marmuru itd (np. masto) odpadają w przedbiegach. Myślałam przez chwilę o drewnopodobnych , ale kicha kompletnie nie to. Ponieważ cegiełki są jednolite i średnio błyszczące, to wymagają podobnych płytek podłogowych, a teraz niełatwo takie znaleźć. Co prawda na razie odwiedziłam 2 markety budowlane, po sąsiedzku, ale wstępnie wyszło mi że najlepiej wyglądają przy białych (może być biały-biały lub biały-śmietankowy) lub czarnych. Łazienka mała i ślepa , więc na czarne się M nie zgodził. Zostały więc białe, co oznacza samobója przy parterowej łazience, gdzie wszyscy będą włazić "z dworu".

Pierwszy i jak na razie jedyny strzał:

płytka LM1.jpg

Oczywiście szukać będę dalej, bo może coś innego mi wpadnie w oko, powierzchnia aż 3 m2 więc można naciągnąć budżet ;)

Edytowane przez cronin

Bardzo ładnie się komponuje to ze zdjęcia, ale masakra z myciem podłogi. Jasne i gładkie, dla mnie samobój jak nic.

Jeśli możesz naciągnąć budżet, popatrz może na mozaiki Zienia, czarno-biało-szare. Zawsze mniej widać ślady, a jak odliczysz brodzik, to wyjdzie naprawdę niewiele tego.

Edit: a może marmur? Trochę kosztuje, ale jak dopuszczasz szaleństwo... ;)

Dune Marmara:

i-dune-marmara-30-5x61.jpg

Edytowane przez bury_kocur

No przecież to tylko 3m2;)

Nienawidzę mycia podłóg i płukania brudnej szmaty :bash:

A może iść w kolor - ceglasto-czerwony (hiszpańskie klimaty) ciepło będzie już od samego patrzenia albo zieleń złamana brązem. Wtedy odpadają Ci kłopoty z utrzymaniem czystości ;)

Myślałam już o tym, jakbym znalazła gładkie oliwkowe płytki to bez zastanowienia, ceglaste to nie moja bajka. Ładnie by wyglądały tez z granatem, ale granat bardzo lubię u kogoś, ja źle się bym czuła w takim wnętrzu.

Bardzo ładnie się komponuje to ze zdjęcia, ale masakra z myciem podłogi. Jasne i gładkie, dla mnie samobój jak nic.

Jeśli możesz naciągnąć budżet, popatrz może na mozaiki Zienia, czarno-biało-szare. Zawsze mniej widać ślady, a jak odliczysz brodzik, to wyjdzie naprawdę niewiele tego.

Edit: a może marmur? Trochę kosztuje, ale jak dopuszczasz szaleństwo... ;)

Dune Marmara:

[ATTACH=CONFIG]202341[/ATTACH]

Mozaiki patrzę, ale na tak małej powierzchni wydaje mi się że będzie "naciapane" wizualnie wolę większe formaty, no i fuga która zaraz zalezie brudem, przy dużych płytkach jest dużo mniej widoczna. Zresztą biało szare mozaiki są też w normalnej cenie, nie musi być Zień :)

Marmur odpada, w ogóle maziaje nie pasują do tych płytek.

Jest jeszcze opcja że cegiełki pójdą do kotłowni (tylko że ich trochę przymało) a łazienkę obmyślę od nowa, ale to w ostateczności.

Aniu chciałam wrócić krok w tył...i zapytać o elewację.

Z tego co pamietam sami zamawialiście materiały- styro, klej itp. Czy pamietasz może jak to wychodziło w stosunku do całości u elewatora?

Dzisiaj miałam spotkanie z Panem od elewacji i troche mnie cena zabiła - zastanawiam się czy we własnym zakresie nie było by taniej + zlecenie realizacji komuś.

Mam tylko problem jak policzyć te wszystkie "duperele" ...?

I pytanie nr 2 - jakim styro ocieplaliście domek oraz co dawaliście na ocieplenie fundamentów wokół domu.

Co do łazienki - biala/jasna fuga w miejscu gdzie sie chodzi buciorami - nigdy. Teraz w mieszkaniu mam jasna fuge i wygląda strasznie- niby można parownica ale trzeba by regularnie. W związku z tym, ż lubię latac z mopem jak ty bede miała ciemniejsze/szare fugi :-)

Jak nie pomacasz płytek to nic wiedzieć nie będziesz :(

Skoro będziesz mieć podłogi w gresie wszelakim - kupisz sobie parownicę karchera, która spowoduje, że mycie podłóg i okien będzie fraszką :D

Gosia parownicę mam na liście życzeń od kiedy ją u Ciebie podpatrzyłam :)

Ania, pozdrawiam z Nadmorza:)

http://imageshack.us/a/img16/4937/09o4.jpg

Łezka w oku , straszliwie Wam tego zazdroszczę :hug:

Aniu chciałam wrócić krok w tył...i zapytać o elewację.

Z tego co pamietam sami zamawialiście materiały- styro, klej itp. Czy pamietasz może jak to wychodziło w stosunku do całości u elewatora?

Dzisiaj miałam spotkanie z Panem od elewacji i troche mnie cena zabiła - zastanawiam się czy we własnym zakresie nie było by taniej + zlecenie realizacji komuś.

Mam tylko problem jak policzyć te wszystkie "duperele" ...?

I pytanie nr 2 - jakim styro ocieplaliście domek oraz co dawaliście na ocieplenie fundamentów wokół domu.

Co do łazienki - biala/jasna fuga w miejscu gdzie sie chodzi buciorami - nigdy. Teraz w mieszkaniu mam jasna fuge i wygląda strasznie- niby można parownica ale trzeba by regularnie. W związku z tym, ż lubię latac z mopem jak ty bede miała ciemniejsze/szare fugi :-)

Ivy u nas zamawianie całości odpadało, bo standardowo mało kto robi na 20 cm styro termoorganiki, podpytaliśmy 2 firmy i cena nas zabiła (na innym styro), więc odpuściliśmy. Wydaje mi się że drogo za materiały nie zapłaciliśmy, mam bardzo fajną firmę od styropianu, a jeszcze odliczymy 15 % VAT od wszystkiego. Materiały liczyłam sama "na piechotę" np. narożniki, ale np klej, grunt i tynk wyliczała firma , ja podałam metry elewacji (i tak zostały mi 4 wiaderka tynku i klej, a np. styropianu wyszło przymało bo moi ociepleniowcy nie używali docinek tylko wszystko z nowej płyty). Poza tym te duperele możesz dokupywać na bieżąco, narożniki i siatka są wszędzie. Także ja jestem za samodzielnym zamawianiem, jakoś nie wierzę wykonawcom.

Styropian termoorganiki fasada platinum, tynk też termoorganiki silikatowy (bardzo fajny a sporo tańszy od webera i innych, bo u nas mało popularny).

Na fundamentach mamy 15 cm xps-a.

Białe fugi gdziekolwiek odpadają, nigdy w życiu :no: