Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

Witaj Aniu :)

Gratulacje! Piekna podloga i niezle sie napracowaliscie, zeby ja porzadnie do takiego etapu doprowadzic. Jestem pod wrazeniem :))))

Mila odmiana po ostatnich przygodach z "fachowcami". Moj brat, ktory jakis czas prowadzil firme remontowa, opowiadal mi jak to sie stalo, ze wszystkiego nauczyl sie sam... Najczesciej na skutek "niefrasobliwosci" pracownikow. Czesto (majac termin umowy na karku) zostawal np z pomieszczeniami do polowy wykafelkowanymi ("bo tak"), spawami, robionymi przez speca z dwudziestoletnim stazem, z ktorych polowa do wymiany itd... Ta "fachowosc" i lekcewazenie innych to chyba jakas polska przywara...

PS. Drzewko owocowe dzielnie sie trzyma :) A o ogrodzie zawsze mozesz mowic, ze jest w stylu "angielskim" ;)

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prawie żywica czyż nie? ;)

Jeszcze takie spostrzeżenie a'propos kosztów. Mieliśmy "profesjonalny" projekt podłogówki na bogato. Tzn. z pobieżnego przeliczenia materiałów wg załączonej listy, wychodziło jakies 10tys. lekko. Plus 4 tys. robocizna. Projekt zmodyfikowaliśmy zdroworozsądkowo, zachowaliśmy rozstawy (nawet lekko zagęściliśmy gdzieniegdzie), za to zminimalizowaliśmy ilość pętli (z 18 na 10). No i robocizna własna. Nie mam jeszcze pełnego wyliczenia , bo czekam na korektę faktury (oddaliśmy jeden zwój rury, bo nam został), i musimy jeszcze dokupić pompy (2 lub jedną, to zależy od koncepcji kotłowni), ale na dzień dzisiejszy wyszło jakieś 4 tys. Malutka różnica prawda?

Inna sprawa, że za wylewki zapłaciliśmy "troszkę" więcej niż było przeznaczone na miksokreta :lol2:

Ivy u nas zamawianie całości odpadało, bo standardowo mało kto robi na 20 cm styro termoorganiki, podpytaliśmy 2 firmy i cena nas zabiła (na innym styro), więc odpuściliśmy. Wydaje mi się że drogo za materiały nie zapłaciliśmy, mam bardzo fajną firmę od styropianu, a jeszcze odliczymy 15 % VAT od wszystkiego.

my własnie na tym styropiania chcemy robić...czy możesz na prv mi podac ile cie wyszło za całośc i ile m2/ Chetnie tez poznam namiar na wykonaców + hurtownie styro.Dzisijesza wycena mnie troche zwaliła z nóg....

Jeszcze takie spostrzeżenie a'propos kosztów. Mieliśmy "profesjonalny" projekt podłogówki na bogato. Tzn. z pobieżnego przeliczenia materiałów wg załączonej listy, wychodziło jakies 10tys. lekko.

Inna sprawa, że za wylewki zapłaciliśmy "troszkę" więcej niż było przeznaczone na miksokreta :lol2:

a robiliśmy na systemi etego samego producenta co macie w projkcie. Projekt zawsze sie robi na bogato- a0 zeby sprzedaż, b) wtedy zawsze działa i regulacja jest łatwiejsza, nie ma problemó itp.

Nam tez wyszło juz po zmianie ze bedzie taniej bez bajerów ...ale tez wylewka anhydryt wiec wiecej niż mikrokret :-)

na rozdzielaczach, na ilości rury (bo w projekcie każde pomieszczenie miało swoją pętlę, nawet najmniejsze, czyli dużo odpadów by było), 25 m rury miedzianej, bo inne umiejscowienie rozdzielaczy, a teraz będzie tylko w kotłowni.

Ivy koszty elewacji tu Ci podam bo i tak podawałam je wcześnej w dzienniku, żadna tajemnica. Za całość elewacji 370m2 (materiał plus robocizna) zapłaciliśmy 35,200zł.

Styropian - 189zł/m3

klej (do grafitowego, więc ten do siatki i styropianu) - 21zł/worek

siatka 140 zł/rolka

grunt 75zł/10l

tynk silikatowy 150 zł/25 kg

Robocizna ryczałtem (nie rozpisywaliśmy za co i ile metrów) 11 tys.

Materiały braliśmy w firmie P.E.M. Dystrybucja w Warszawie. Jedna z niewielu firm którą mogę chwalić.

podłoga robi wrażenie !!!

my własnie na tym styropiania chcemy robić...czy możesz na prv mi podac ile cie wyszło za całośc i ile m2/ Chetnie tez poznam namiar na wykonaców + hurtownie styro.Dzisijesza wycena mnie troche zwaliła z nóg....

w moim DB gdzieś przy fundamentach lub ociepleniu jest namiar na firmę ktora dostarczyla mi styropian , znalazlem ich na allegro - mieli najnizsza cene a ze byli z miejscowosci 30 km ode mnie to im zaufalem ... i jestem zadowolony , pozniej jeszcze wlene na dach u nich kupowalem

w praktyce i tak wyglada to tak ze oni tylko FV przewalaja a producenci wysylaja Ci transport ze styropianem lub wełną

u mnie tak to wyglądało ;)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=92094&d=1325166034

No dokładnie, transport idzie z fabryki, ale firma musi być w miarę wiarygodna bo (ja przynajmniej) płaciłam 50% przedpłaty, nie chciałabym w ciemno płacić takiej kasy a towar na święty nigdy. Sprzedawcy na allegro nie zawsze są wiarygodni a gwarancje żadne. To musi być firma, która istnieje również w rzeczywistości.

n

Ivy koszty elewacji tu Ci podam bo i tak podawałam je wcześnej w dzienniku, żadna tajemnica. Za całość elewacji 370m2 (materiał plus robocizna) zapłaciliśmy 35,200zł

Materiały braliśmy w firmie P.E.M. Dystrybucja w Warszawie. Jedna z niewielu firm którą mogę chwalić.

dziękuję, a czy firmę od ocieplenia tez polecasz ? jeśli tak to chętnie skorzystam z namiaru bo w stosunku do mojej wyceny wygląda to rewelacyjnie :yes:

w moim DB gdzieś przy fundamentach lub ociepleniu jest namiar na firmę ktora dostarczyla mi styropian , znalazlem ich na allegro - mieli najnizsza cene a ze byli z miejscowosci 30 km ode mnie to im zaufalem ... i jestem zadowolony , pozniej jeszcze wlene na dach u nich kupowalem

dziękuję, zaraz popatrzę :yes: