Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

zawsze się zastanawiałam po co tyle szuflad w łazience

http://img.photobucket.com/albums/v499/jengrantmorris/Inspiration%20pics%202/Bathroom568bhg.jpg

dopiero mnie oświeciło że przecież można pochować tam (oprócz kosmetyków) bieliznę, piżamy, czyli to czego najbardziej potrzebujemy po kąpieli.

Hmmm gdzie ja mogę wcisnąć u siebie taką komodę ....

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie: kto robił tynk perlitowy ze szkłem wodnym na cokół, wiem że Autorus ćwiczył to teoretycznie, a w praktyce?, jakiś podpowiedzi co do proporcji?

tyle znalazłam na razie:

Tynki, w których piasek zastąpiono perlitem, zachowują jego właściwości. Są lekkie,

doskonale izolują cieplnie i akustycznie. Można je stosować wewnątrz i na zewnątrz

pomieszczeń. Perlitowa warstwa tynków jest przepuszczalna dla par i gazów, pozwala ścianie „oddychać”, a ponadto jest niepalna. Jednocentymetrowa warstwa tynku perlitowego, pod względem izolacji cieplnej zastępuje: 0,5 cm styropianu, 5 cm cegły lub 8 cm tradycyjnego tynku na bazie piasku. Ten tynk, stosowany po obydwu stronach ściany, podwaja efekt.

Stosując np.: na zewnątrz warstwę 6 cm, a wewnątrz 3 cm zastępuje się 4,5 cm styropianu lub 45 cm cegły lub 56 cm tynku tradycyjnego (piaskowego). Jeżeli kładziemy warstwę tynku perlitowego grubszą niż 6 cm, to powyżej tej granicy musimy używać siatki tynkarskiej. Tynki perlitowe można malować lub pokrywać tynkami cienkowarstwowymi. Współczynnik przewodnictwa cieplnego tynków perlitowych wynosi od 0,09 W/mºK (tynki lekkie) do 0,23 W/mºK (tynki ciężkie). " http://www.zebiec.pl/pliki/zastosowanie_perlitu.pdf

Ale jak to wygląda praktycznie?

Edytowane przez cronin

Niedobry bank nie zgodził się na przeniesienie hipoteki , w związku z czym nasza koncepcja finansowania domu lekko się omskła. Oznacza to tyle, że będzie mniej kasy na wprowadzenie, bo trzeba będzie spłacić kredyt. Ocieplić się dobrze musimy, bo bez tego leżymy z kosztami ogrzewania. Wykończymy parter , położymy góra dół podłogówkę i wylewki i tyle. Myślę też że zrobimy oddzielne co od cwu. Podłogówka pędzona kotłem elektrycznym np takim KOSPEL Kocioł do ogrzewania podłogowego z naczyniem przeponowym i zaworem różnicy ciśnień EKCO.LN2p-8, moc 8 kW. Cwu w łazience grzane podgrzewaczem elektr. (prysznic i umywalka) i oddzielny mały podgrzewacz do kuchni (przy zmywarce ciepłej wody w kuchni zużywa się tyle co kot napłakał więc taki mały k. 150 zł wystarczy). Innymi słowy zrobimy na razie podgrzewanie wody punktowe a nie centralne. I powolutku będziemy wykańczać górę i za parę lat zrobimy centralne cwu na obie łazienki. Na szczęście wszystkie te pomieszczenia leżą obok siebie więc nie ma problemu z rozprowadzeniem rur. Taki mamy w każdym razie plan B :)

czesc, uzasadnili to jakos? czy tak poprostu "nie bo nie". wiesz dlaczego pytam, mamy podobny plan A...z tym ze planu B zadnego...

EDIT:

sluchaj, przyszlo mi do glowy jeszcze cos...

czasy sa ciezkie, wiadomo, dla bankow tez, stad pozyskanie nowego klienta przez bank nie jest wcale latwe, a odbicie klienta innemu bankowi graniczy z cudem...

moze pomyslcie o tym czy nie bylo by warto przejsc sie po innych bankach i popytac czy by was ktos inny nie przytulil...

gdzies czytalem ze ktos zrobil taki manewr wlasnie, udal do sie do innego banku, tam wzial kreske na splate kreski (to sie jakos nazywa, kredyt hipoteczny konsolidacyjny chyba), ale zabezpieczyl ja OD RAZU ta druga nieruchomoscia. zatem po zamknieciu dokumentow pierwsza nieruchomosc (ta z ktorej bank A nie chce zwolnik hipoteki) byla czysta...

moze to taki plan C ktory moze sie udac ? przemyslcie... moze warto. napewno taka operacja moze kosztowac jakas kase, moze byc tak ze zmieni sie oprocentowanie, na mniej kozystne... no ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma...

powodzenia i glowa do gory, nie ma sytuacji bez wyjscia

Edytowane przez Tomasz Antkowiak

Zasadę mają taką że nieruchomość B nie może mieć niższej wartości niż A (przy przenoszeniu z A na B oczywiście), nie ma znaczenia że i A i B pokrywa wartość kredytu do spłacenia. Może dałoby się to obejść gdyby nieruchomość B miała 2x wyższą wartość od kredytu.

Zasadę mają taką że nieruchomość B nie może mieć niższej wartości niż A (przy przenoszeniu z A na B oczywiście), nie ma znaczenia że i A i B pokrywa wartość kredytu do spłacenia. Może dałoby się to obejść gdyby nieruchomość B miała 2x wyższą wartość od kredytu.

a to taka zasada chyba wszedzie jest, rozumiem ze u was bylo A=B w przyblizeniu... ?

pamietaj tylko ze idac do innego banku nieruchomosc A ich nie interesuje bo rozmawiasz wylacznie o nieruchomosci B jako o zabezpieczeniu...

cholerka im wiecej mysle tym bardziej realne mi sie to wydaje do przeprowadzenia... choc kurde dla nas bylo by to koszmarnie nieoplacalne (mamy genialne warunki kredytowania i za zadne skarby nie chcilabym ich tracic)...

ale skoro wam zostalo juz niewiele.... to przemysl, moze warto chocby podpytac

Też mamy genialne warunki kredytu, pójście do innego banku oznaczałoby refinansowanie na gorsze, już lepiej ich spłacić i nigdy więcej do pekao.

U nas A wyższe o 30 tys. od B; a kredyt wychodzi B - 40tys. :)

Dla mnie zasada jest niezrozumiała skoro B tez pokrywa wartość do spłaty i gdybyśmy o niej wiedzieli (a panienka z okienka nie raczyła nas poinformować) nie występowalibyśmy o zmianę, bo tylko zapłaciliśmy za 2 operaty szacunkowe.

Nie, ale nam się naprawdę nie opłaca przewalutowywać na złotówki, mamy 3 kredyty frankowe (na mnie, na M, i wspólny :) ), a teraz nikt już nie daje we frankach bo za wysoki (albo daje na takich warunkach że dla wybrańców). Zresztą spłata tego jednego nie jest dla nas taka wcale zła, tyle że musimy się ograniczyć w wykończeniówce. Co też nie jest złe, bo przejście z wanny na prysznic też mi pójdzie na zdrowie :) Edytowane przez cronin

sezon grillowy, gorąco jest, tu świetny sposób na schłodzone napoje :)

http://25.media.tumblr.com/tumblr_lt339bZqrj1qgcvcao1_500.jpg

zdjęcie wzięte stąd

jak ktoś chce pooglądać piękne zdjęcia o rozmaitej tematyce, polecam

a co tam jeszcze jeden z ciekawostkami

Edytowane przez cronin

Zawsze chciałam mieć dechy na podłodze. Nie wymuskany parkiet, nie mozaikę boszeee broń, tylko dechy. Z racji kładzenia podłogówki wszędzie z bólem z nich zrezygnowałam. Ale jednak, poczytałam, dokształciłam się i będą. Położymy sosnowe deseczki na piętrze (Miszaki była tu moją wielką inspiracją :) ). Nie wiem jeszcze na jaki kolor je zrobimy, to do zastanowienia, więc wklejam kilka połączeń kolorystycznych ścian i podłogi.

Leciutko bielone:

http://25.media.tumblr.com/tumblr_ltsptwJQit1qb83abo1_500.jpg

bardziej naturalne:

http://24.media.tumblr.com/tumblr_ltzvbkOwXQ1qb83abo1_500.jpg

http://25.media.tumblr.com/tumblr_lu00g3tzHl1qb83abo1_r1_500.jpg

przyciemnione:

http://25.media.tumblr.com/tumblr_lvdweaTMaL1qb83abo1_500.jpg

a tu coś dla Lasche :)

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m1fph5q1lx1qkgl21o1_500.jpg

Ponieważ dziennik ten pełni na razie rolę bardziej kozetki psychoterapeuty niż budowlaną, wyrzucę z siebie dzisiejszy nocne przeżycia z łóżeczkiem 160 i młodszą córką w roli głównej.

Położyliśmy się jak zwykle o 24. Starsza tradycyjnie przylazła o godz. 2.30 z płaczem że chce spać z nami. Położyła się i słodko zapadła w sen z gromada pluszaków naokoło i kocykiem pod pachą, a ja , jak zwykle, wytrzymałam na moich 15 cm łóżka jakieś 10 minut (bo ileż można trzymćc się zębami poduszki żeby nie zjechać na podłogę? ), po czym poszłam położyć się do jej łóżeczka (wiadomo 70x160). O godz. 5.30 obudziła się młodsza i od razu z awanturą "nie cem spać, nie cem spać". Ja zaprawiona w bojach ja zignorowałam, wiedząc, że pomędzi i za 5 minut zaśnie, ale mój mąż oczywiście nie wytrzymał i przyleciał z drugiego pokoju. A ponieważ tłumaczenie małej zołzie że o 5.30 to jeszcze śpimy, nie odniosło skutku, wsadził mi ją do łóżka (70x160!) razem z kotkiem, pieskiem, małpką i kocykiem, ze słowami "chodź Werciu chcesz się przytulic do mamusi?" I uciekł do siebie. A dziecko nie chciało i z rykiem przelazło przeze mnie pozbierało swoje bambetle i stanęło w przedpokoju "nie cem spać nie cem spać", po 2 minutach ignorowania, wróciła do pokoju znowu przelazła przeze mnie, z kotkiem pieskiem małpką i kocykiem i się wreszcie położyła. Do godziny 6.55 trwało układanie się , przekręcanie, wiercenie (no bo łóżko 70x160 a w nim ja Werka kotek piesek małpka i kocyk). O 6.55 dziecko wstało zebrało swoje manele i przerzuciło je przez kratki do swojego łóżeczka i stwierdziło "ja cem spać" . O godz. 7 zadzwonił mi budzik. O 8 wyszliśmy z domu , odstawiliśmy starszą do przedszkola, ruszyliśmy do babci odstawić potwora, który o 8.30 zasnął sobie słodko w samochodzie. A potem babcia się mnie pyta "co wy z tym biednym dzieckiem robicie, że przychodzi do mnie i od razu śpi?!"

A ja siedzę teraz w pracy, zapuszczam sobie kroplówkę z espresso i odstawiam psychoterapię na FM.

A z rzeczy budowlanych CZEKAM NA ZWROTKI , bo dopóki nie wrócą to nie mam prawomocnego PNB (zwrotki mnie prześladują), i robię listę zakupów z którą mój mąż ma przejechać się po sklepach budowlanych (a mamy pełen wybór w okolicy) i pospisywać ceny. Szkoda że nie wszystkie sklepy mają porządne strony internetowe, bo sprawdziłabym to zdalnie. Na razie wiem że np murfix w brico kosztuje 5,80 a w liroju 6,80, a casto ma stronę do kitu.