Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... a czy Koleżanka czasem nie miała zadzwonić coś kole poniedziałku ??!! :o ;)

Ale czytam że zarobiona - usporawiedliwiona znaczy była :)

Żyjesz...

Taniec na drabinie z szywaczem w ręku też miałam :D i ja jeszcze każdą zszywkę kleiłam taśmą... bo mi się po czasie okazało, że zszywka przecina membranę. I wydumałam, że jedyny sposób na to to właśnie wzmocnić membrane w tym miejscu. Wiec po moich fachmanach szłam dobijałam więcej zszywek i na każdusieńką naklejałam kwardacik 5*5 cm zbrojonej taśmy .

Taka byłam zawzięta :D

Czółko :)

O żesz kurcze, że też dalaś radę na tej drabinie:eek:

Fotki dokumentujące czyny by sie przydały :D;)

Na drabinie to luzik, trzeba było mnie widzieć jak siedząc w kucki na pseudostryszku (wysokość siedzącego psa), wpycham rurę spiro w dziurę w ścianie, a siedzę na 3 deseczkach ułożonych między wiązarami :) Z prawej przepaść z lewej przepaść :)

... a czy Koleżanka czasem nie miała zadzwonić coś kole poniedziałku ??!! :o ;)

Ale czytam że zarobiona - usporawiedliwiona znaczy była :)

Żyjesz...

Taniec na drabinie z szywaczem w ręku też miałam :D i ja jeszcze każdą zszywkę kleiłam taśmą... bo mi się po czasie okazało, że zszywka przecina membranę. I wydumałam, że jedyny sposób na to to właśnie wzmocnić membrane w tym miejscu. Wiec po moich fachmanach szłam dobijałam więcej zszywek i na każdusieńką naklejałam kwardacik 5*5 cm zbrojonej taśmy .

Taka byłam zawzięta :D

Czółko :)

Przepraszam Nitu, ale to że zarobiona to nic, gorzej że mnie zapalenie gardła albo krtani dopadło i wylądowałam na antybiotyku :( Teraz lepiej ale wciąż potrafię kaszlnąć jak gruźlik.

Ja membranę kładę tylko po to żeby mi celuloza w eter nie odleciała, więc się za bardzo nie martwię drobnymi nieszczelnościami. Od dołu za to będzie paroizolacja (dobrze myślę, że jest to tez wiatroizolacja?) i tu się zamierzam przyłożyć. Znaczy teoretycznie będzie to robił fachman, ale posprawdzam i podoklejam.

Z płytami chłopaki działają już na dole, do piątku powinni obskoczyć (poza łazienką). Oczywiście zostaje jeszcze obklejanie/szlifowanie, ale to już na koniec.

A dzisiaj panowie od bramy zaczynają działać, mają wylać fundament, potem przerwa i za tydzień montaż. Podobno znowu się zgrzałam (tak twierdzi M), bo można było to zrobić jak byśmy już mieszkali, ale co jak zamieszkamy w grudniu!? poza tym mamy tyle pracy na później, że trzeba robić co tylko się da KOCHANIE!

ps. dobry zszywacz odmówił współpracy, został bez sentymentu wymieniony na nowy :)

Płytki? kochana ja mam do nich jeszcze daleko, na razie mam płyty :) k-g zresztą

A z płytek pierwsza będzie pewnie tradycyjnie kotłownia, już wybrałam białe 30x45 i antracytowe 30x30 na podłodze. Fuga szara coby brudu nie było widać :)

jak u mnie :)

z tym,że ja do białych machnęłam białą fugę.

A ,że znów ryłam kotłownię, muszę gdzieś dokupić 3 sztuki gresu - mam nadzieję,że w casto jeszcze będą :yes:

nie zmnienia.

Przynajmniej trwale, bo tuż po nałozeniu,daje "mokry "efekt.

Natomiast męczy mnie cały czas fuga do kamienia.

Zastanawiam się czy dawać od razu epoksyd ? Jedyny kolor jakimi pasuje to właśnie taki typ fugi z Litokola.

(Choć młode oszalała na punkcie fluo fugi :bash: )

Malka zlituj się, mówisz do osoby która nie wychodzi z myśleniem o fudze poza najbliższy kibelmarket :) aż musiałam sobie wyguglać.

Trochę się boję epoksydowej, bo primo będziemy kłaść sami a epoksydowa jest wymagająca :rolleyes:, ew. będzie to robił fachman (a to jeszcze gorzej), secundo ona podobno tez się brudzi, i dużo trudniej ją usunąć w razie co. Nie no co ja mówię, absolutnie nie zamierzam dłubać fugi :no:

Ja sama kładłam i dałam radę. Może mistrzostwo świata to nie jest, ale widziałam gorsze położone przez fachmanów.

Popróbowałam najpierw na płytkach za zasobnikiem - zupełnie niewidoczne miejsce.

Najlepiej kładła się z mapeia, cersanit jest za mało plastyczny, a atlas to w ogóle :rolleyes:

Epoksydowa z mapeia jest taka jakby miękka - niestety do łazienki koloru nie mogę dobrać.Stąd pomysł na litokola. - jest idealny odcień.

Każda fuga się brudzi, ale w epoksyd brud się nie "wchłania" , więc naprawdę łatwo ją wyczyścić.

Sama samiusia :) ale jak mówiłam - niewielkie powierzchnie. Całość pojechałam jednak zwykłą cementową.

Prawda to .

Ale przy porowatej powierzchni płytki, moim zdaniem, każdą trzeba szybko ścierać, natomiast ze szkliwionych płytek i epoksyd zejdzie nawet jeśli "przyśniesz " ;)

Choć dla mnie większym problemem jest krótki czas "zużycia" fugi. Nie wyrobiłabym w 45 minut ze zużyciem wiaderka 5 kg :oops:

Śmiej się, śmiej, a ja za chiny nie wiedziałam jak rozdzielić równo na pół składniki. ten proszek i zywicę- znaczy.

Tym bardziej,że każdy z kim rozmawiałam uczulał mnie na to,ze proporcje są bardzo ważne.

Cementową potem sobie rozważyłam :oops:

Przynajmniej w używanym przeze mnie Mapeiu ów "proszek" miał konsystencję raczej ciastoliny :) Pokroiłem go nożem jak tort na cztery części. A utwardzacz w buteleczce - zmierzyłem linijką poziom płynu (potrzebna była lampka do prześwietlenia niezbyt przezroczystego plastiku), podzieliłem na cztery i zrobiłem pisakiem na boku butelki skalę :)

J.