Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szczerze mówiąc nie mam za bardzo pomysłu co im dawać, bo starsza się budzi w nocy po kilka razy z zatkanym nosem bo alergia i trzeci migdał (a antyalergiczne nie bardzo pomagają) a młodsza śpi dobrze ale wstaje o świcie radosna jak skowronek. Liczę że jak pójdzie do przedszkola to nie będzie się tam wysypiała po 3 godziny (jak teraz u babci) i dłużej w nocy pośpi. No nic koleżanka mnie pocieszyła że ona dopóki dziecko 5 lat nie skończyło to nie przespała całej ani jednej nocy. Jeszcze tylko 2,5 roku :)

No nic koleżanka mnie pocieszyła że ona dopóki dziecko 5 lat nie skończyło to nie przespała całej ani jednej nocy. Jeszcze tylko 2,5 roku

Pocieszające:)

Córka znajomych miała 3 migdał i niedawno jej wycięli. Teraz śpi bez problemu, skończyl się ciagły katar. No i słyszy dużo lepiej.

U nas się na razie nie kwalifikuje do wycięcia, a mnie się do tego nie śpieszy, bo ma to swoje konsekwencje. Na szczęście nie zawsze jest tak źle jak dzisiaj. A spać i tak nie mogę z nerwów przedbudowlanych, ostatnio śniły mi się PAPY MODYFIKOWANE SBS. Ciekawe co na to Freud :)

Wow, ale fajnie tu u Was!!!:):) Że też wcześniej mnie tu i na dłużej nie było? No i macie tak, jak my! hihi:) Nasze łóżeczko 70x160 stoi jak nowe, bo działało również tylko kilka dni. Po drodze zaszłam w drugą ciążę, ale przepisowe 15cm nie rosło z moim brzuszkiem. niestety. Potem z Młodym przenieśliśmy się do Niego, czyli łóżeczko Młodej ciągle nieużywane, bo okazji nie ma. Ciągle przełomowe momenty w życiu Młodej, co to nie pozwalają na TAKĄ zmianę, czyli spanie w swoim pokoju w swoim łóżku!

No, nieważne... cudne Buzie!:) cudne okiennice...teraz muszę się cofnąć, bo zaczęłam od ostatniej strony Waszego Dziennika...

nieco później...

To teraz wiem, że to JESZCZE nie Wasze okiennice, zresztą jakbym czytała ze zrozumieniem, to przecież było o PnB... to trzymam kciuki!

Edytowane przez Ania i Bartek

No nic koleżanka mnie pocieszyła że ona dopóki dziecko 5 lat nie skończyło to nie przespała całej ani jednej nocy. Jeszcze tylko 2,5 roku :)

u mnie córcia do lutego ( miała prawie 2 lata) przesypiała sama cala noc w łóżeczku, od tego czasu nie mam ani jednej nocy przespanej, na dodatek przeniosła sie do naszego łózka które ma 120cm szerokości, bardzo czesto przenosze sie w srodku nocy do innego lozka bo inaczej jestem cała połamana

Czyli to zjawisko masowe, to pocieszające... chyba ;) my szukamy teraz łóżka większego na 180 dla starszej, bo mój kręgosłup odmawia współpracy. coś takiego http://allegro.pl/lozko-ala-kwiatek-producent-i2399313685.html albo http://allegro.pl/tapczan-sofa-wersalka-kanapa-lozko-produce-i2409516574.html

Wyciągnę się ociupinkę z otchłani budowlanego niebytu.

Nieee, zwrotek nadal nie ma, czekamy tylko miesiąc przecież ;)

Ponieważ jednak gryzę już ściany, w ramach pocieszenia jutro przyjeżdża budowlany blaszak 2,5 x 4 m (jak się nie mylę) a w czwartek wiercą nam studnię. Płytko bez szaleństw, bo wodę mamy paskudną, więc tylko do celów ogrodowo-budowlanych.

A od wczoraj walczę z buszem na działce, coby zrobić miejsce na te luksusy. Miesiąc temu miałam przystrzyżoną trawkę lub czystą w miarę ziemię. Teraz mam caluteńką działkę zarośniętą po pas. Pokrzywy, osty, jakieś długie kolczaste coś i generalnie pełno tego zielonego. Ręce mam poharatane po łokcie. Udało się oczyścić jakieś 50 metrów więc miejsce na barak i studnię mam ściśle określone :)

Tylko jeszcze dzisiaj trzeba skołować jakieś płyty chodnikowe jako podstawę i poziomicę a że do domu wracam o 20, to zostaje tylko liroj lub casto.

Witaj.

Dzwoniłam tak sobie z ciekawości po różnych firmach pytając o ceny- beton z Radzymina / bardzo chwalony na mareckich forach budowlanych / wyceniono na 250 zł brutto z 8%VATem plus 18 zł za m3 betonu pompa.

Nie dopytałam jednak, czy dojazd pompy gratis czy też coś złupią.

A może wywęszyłaś już inne dobre miejsca na beton, gdzie ma siedzibę Lafarge, Górażdże?

Czy rozpoznawałaś już okoliczne miejsca na zakup stali??

Ja ugrzęzłam z budową z powodu pewnej niespodziewanej dupereli.

Jak małe psotki się sprawują? :) :)

Pozdrawiam cieplutko.

Wypadałoby trochę uaktualnić budowlanie (chachacha), coby nie było że przesilenie wiosenne mnie dopadło.

W temacie ocieplenia stropu celulozą, mam 2 wyceny: tańsza ale firma mało gadatliwa, nic się od nich dowiedzieć poza cena nie można, droższa, ale więcej informacji, bardziej profesjonalna, wyszło 4,5-6 tys.

Strop Konbetu terriva na pustakach 10-komorowych termo z kształtkami wieńcowymi z wkładką styropianową, wychodzi niecałe 9 tys. do tego muszę doliczyć stal, beton, i 2 kawałki które muszą być wylewane, czyli moje fanaberie: taras i podcień wejściowy.

Wiązary z montażem niecałe 13 tys.

Dostałam tez wycenę za SSO od pana który będzie montował wiązary (pomyślałam sobie że może dobrze byłoby gdyby robił już wszystko), 46 tys. netto (w to wliczył montaż wiązarów, który mam opłacony w wiązarach :) ), nawet nie chce mi się z panem dyskutować

Przesłałam SSO do wyceny dwóm innym firmom (w tym tej "naszej" na która jesteśmy od 2 lat zdecydowani :) ), i tu pytanie warto brać usługę z materiałem, bo ja mam wrażenie że się wtedy jednak przepłaca za materiał. Jak obie krzykną powyżej 40 tys. to biorę wychowawczy i sama będę murować, wezmę sobie tylko jakiegoś heniutka do pomocy.

Na ściany weźmiemy na 90% szary beton prefabetu, zapewne z liroja, bo można dostać 10 % upustu przy odpowiednim planowaniu, w każdym razie tak nam się wydaje, sprawdzimy w praktyce czy się uda :)

A i w ramach oszczędności weźmiemy bloczki 20 nie 24 na attykę i garaż, tam nie potrzebuję wypasu.

W oknach powinniśmy się zamknąć w 20 tys. (tyle że nie wiem czy z kolorem czy bez, znaczy wiem co bym chciała, ale zobaczymy co się uda). M mi wypomina fanaberie tarasowo/podcieniowe, więc nie wiem czy kolor mi przejdzie :(

Kurcze to takie niekobiece martwić się o budżet, powinnam tylko wymanikiurowanym paluszkiem pokazywać to chcem i to i to jeszcze

A i OZC się robi ...

A cena 295 brutto za beton z pompą to sufit jest czy piwnica ? czy tak w miarę na poziomie?

Właśnie skończyłam doczytywanie Twojego dziennika, no to masz jazdę ze swoim PnB.

Ja mam już 2 miesiące i kręcę się wokoło jak Reksio wokoło własnego omyka...

A propos- gdzie/ u kogo zamawiałaś kopanie/bicie studni- okazało się, że za późno zwęszyłam konieczność zrobienia projektu i pozwoleń na przyłącze wodociągowe

:bash:

pozdrawiam /o jakie znajome te parapety i widoczek z naprzeciwka/

:cool: