Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jakie wyszlo Wam na OZC obciazenie cieplne budynku?

Pytam bo jestem ciekaw czy decyzja o ogrzewaniu pradem wynika z kalkulacji kosztow czy bardziej z antypatii do gazu?

PS. tak, wiem dokad ciekawosc prowadzi, ale przyslowie mowi ze to dopiero pierwszy stopien, a ja juz dawno jestem na samym dole :D

A akryli są miliardy czy jest jakiś jeden słuszny, ogólnie polecany?

Sa ich miliardy. Pewnie kazdy ma jakis tam swoj ulubiony. Moje ulubione to zazwyczaj te najtansze :) Jakos tak sie to zwykle dziwnie sklada ;) Choc generalnie akryl nie jest drogi. Warto natomiast miec do niego dobry (DOBRY !!!) pistolet.

Dom wyszedł (na papierze na razie) czterolitrowy. Decyzja o prądzie ma więc podparcie teoretyczne :) Gazu nie chcę z kilku względów:

- na razie nie mam żadnych dziur w domu (zero kominów, wentylacji grawitacyjnej), przy gazie będziemy musieli zrobić zetkę i wystawić paskudną rurkę na zewnątrz, niby to nie komin , ale dziura w ścianie jest.

- nie chcę już żadnych przyłączy, masakra z prądem mi wystarczy;

- zagazowanie kosztuje, przyłącze, instalacja, piec, minimum kilkanaście tysięcy i 9 miesięcy oczekiwania (co najmniej), a gaz też nie jest darmowy

- licząc koszt przyłącza + koszt zużywanego potem gazu (opłaty stałe i przesyłowe) a licząc koszt zużywanego na ogrzewanie prądu (ok prąd jest droższy) - kiedy to się wyrówna? tzn. kiedy zrobienie gazu zacznie mi się opłacać? za 20 lat?

- a prąd i tak muszę mieć :)

Jeśli okaże się że koszty ogrzewania prądem nas przerastają, zawsze zostaje nam w odwodzie pompa ciepła powietrzna, solary, no i na samym końcu gaz.

A'propos: marzę o pistolecie, z którego przestaje lecieć w momencie kiedy się przestaje naciskać na cyngiel. Póki co wszystkie, które miałem, wymagały po puszczeniu cyngla natychmiastowego naciskania dźwigienki odblokowującej tłoczysko, inaczej zawartość kartusza była jeszcze przez chwilę wyciskana i niekoniecznie trafiała tam, gdzie trzeba.

J.

Ja przepraszam, ale ja za swoje skojarzenia nie odpowiadam. Przeczytałem wyżej, co następuje:

- już wiem, w co mam się ubrać

- w pistolet.

I wymiękłem...

(choć swoją drogą... przebrać się na karnawał za pistolet do silikonów... ciekawe by to mogło być)

O kurcze, Ania, czad:D Prad jest, wiec ostatni bastion zdobyty:D:D

Cegielki fajne, czekam na reszte;)

Ja przepraszamo, ale ja za swoje skojarzenia nie odpowiadam. Przeczytałem wyżej, co następuje:

- już wiem, w co mam się ubrać

- w pistolet.

I wymiękłem...

(choć swoją drogą... przebrać się na karnawał za pistolet do silikonów... ciekawe by to mogło być)

Murowana nagroda:lol2: