Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

No i zalany 10 cm B15 (bez dodatku wodoszczelnego, bo jak mnie oświeciła pani z betoniarni: do B15 się nie dodaje)

DSCF4760.jpg

DSCF4761.jpg

DSCF4762.jpg

Betonu tym razem wyszło na styk, co do ostatniej kropelki, aż się boję co będzie gdy będę liczyć strop + schody + słupy.

Jutro rano podlejemy go i mam nadzieję , że będzie pięknie ;)

Nie wzmacnialiśmy chudziaka pod działówki (w sensie pogłębionych "ław" w chudziaku), zgodnie z sugestią kierowniczki ściany działowe będą przewiązane z nośnymi (a nie na blaszki czy inne cuda), i pod pierwszą warstwą i nad nią położymy 2 pręty fi 6, tak jak pod oknami.

Teraz muszę zamówić bloczki na parter (20 palet) i klej do nich - czy możecie polecić jakiś niedrogi ale dobry?

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

uzywam tego kleju

http://www.intergrad.com.pl/asortyment/zap_bud/beton_kom.pdf

worek 25 kg kosztuje 16 PLN w LeroyMerlin (i identycznie w BrikoDepot) i wystarcza na cala palete bloczkow. muruje przy pomocy zabkowanej kielni Kubala http://www.kubala.com.pl/opis_produktow.php?id=1&product=304&lang=pl(kielnia), jestem zadowolony i muruje sie wygodnie

moja opinia moze wynikaz z braku porownania. byc moze gdybym kupil worek np atlasa, czy innego kleju to uznalbym ten obecnie uzywany za shit i wiecej kijem nie tknal... no ale przezornie nie kupuje nic innego :D generalnie jesli bloczek zostaje postawiony i dobity bez nadmiernego przesuwania poprawiania itp to po 30 minutach jut trudno go rekoma ruszyc, nastepnego dnia predzej wyrwiesz kawalek bloczka nic klej pusci... wiec moze nie jest to az takie badziewie :)

Po dwóch dniach deszczu, który uprzejmie podlewał chudziaczka, zrobiła się pogoda, więc wypadałoby obejrzeć naszą "prawie" podłogę.

Dzieciom działka zaczęła się już podobać: "Mamo a pojedziemy na działkę BUDOWLANĄ pobiegać po cemencie? "

Wzięliśmy ze sobą trochę gadżetów i pojechaliśmy.

DSCF4765.jpg

Działka jest super bo jest wielka piaskownica , można pomazać sobie kredą po betonie, porobić na nim babki z piasku, pobiegać, wywalić się też...

DSCF4767.jpg

Pierwsza posiadówka w salonie... Ta dziura na pierwszym planie to na schody a kredą pozaznaczaliśmy wszystkie ściany, okna, drzwi... Małe to jakieś się wydaje...

DSCF4774.jpg

M zapatrzony w nieznaną przyszłość ...

Tak, wiem , widoków z okien pięknych mieć nie będziemy , ale trzeba będzie popracować nad ogrodem i je sobie stworzyć.

Grunt że do szkoły blisko, do sklepów blisko, na przystanek autobusowy blisko. To taki nasz kompromis ;)

Edytowane przez cronin

Cronin, gratuluję płyty! :) Powiem Ci, że my też jakichś powalających widoków typu polana/las nie mamy, ale mamy blisko do szkoły, do sklepu, do przystanku, itd. coś za coś, ogród sobie urządzimy, a codzienne dowożenie do szkoły może stać się naprawdę uciążliwe, jak jest daleko - tak sobie myślę. Trzymam z Tobą! :)

Odwieczne dylematy :-).

Ja też wiecznie myślę, czy dobrze robimy że się tam a nie gdzieś indziej budujemy. Łatwiej było nam podjąć decyzję o budowaniu się na zad...u bo chłopaki będą już starsi, Małż i tak jeździ codziennie koło szkoły jednej i drugiej do pracy. Ale teraz mam etap pt ale znajomi nie podejdą już na piechotkę na kawkę czy piwko...

Muszę sobie znaleźć odpowiedź :-)

Zwłaszcza jak się pracuje do 17 a szkolna świetlica jest do 17.30 :(

Nie lubię kompromisów (kto lubi :rolleyes:), ale dzieci zobowiązują :)

Kompromis przy małych dzieciach konieczny, ale i bezpieczny:). Inaczej skończyłabyś jako kierowca własnych dzieci, czyli na dodatkowym trzecim etacie;). Za kilka lat wybudujesz się na wsi pod lasem, jak Młode będą już samodzielnie chociaż na skuterku posuwały;):lol:.

Podłoga pierwsza klasa! W klasy też można już grać;):D.

Jako kierowca nie skończę bo nie jeżdżę samochodem (prawko mam ale na tym się kończy), stąd musiał być blisko przystanek autobusowy. A że jeździ tu też nocny więc mam nadzieję że znajomi dadzą radę dojechać i odjechać :) ale na piechotkę to już nie :no:

A na małżonka nie mogę zawsze liczyć bo zdarzają mu się rozjazdy, albo niespodziewane wypadki (jak miesiąc przed narodzinami Młodszej, kiedy to na nartach złamał sobie nogę ;) to się nazywa adrenalina, dziewiąty miesiąc, półtoraroczne dziecko przy spódnicy, zima stulecia, i małżonek z nogą w gipsie)

A na malutki domek na emeryturze cały czas liczę, mam go w głowie, tylko dzieci odchowam, jeszcze jakieś 20 lat :)

Malunki na podłodze kredą już były, jak również babki z piasku :)

Zwłaszcza jak się pracuje do 17 a szkolna świetlica jest do 17.30 :(

Nie lubię kompromisów (kto lubi :rolleyes:), ale dzieci zobowiązują :)

o to, to :)

Mnie sie równiez etat szofera nie podobał, więc alternatywy były dwie, albo dom w mieście, albo młode do szkoły z internatem ;) :lol2:

Stanęło na domu w miescie - jak wychylę sie z balkonu i drzewa liscie zrzucą to go widzę :) mam dom z 600- 700 m od mieszkania :) i widok z okien mi sie nie zmieni :)

No my będziemy mieć dom o 3 przystanki autobusowe bliżej "miasta" niż teraz mieszkanie :) na piechotę idę pół godziny. Widoki nędzne, ale cóż...

I do szkoły 300 m chodnikiem a nie poboczem i przez ruchliwą przelotówkę. No i liczę na to , że jeśli kiedyś przyjdzie go sprzedać, to będzie więcej wart niż taki 10 km za miastem. To też biorę pod uwagę.

A tak przy okazji ktoś chce może kupić 2-pokojowe mieszkanko? :)

No my będziemy mieć dom o 3 przystanki autobusowe bliżej "miasta" niż teraz mieszkanie :) na piechotę idę pół godziny. Widoki nędzne, ale cóż...

I do szkoły 300 m chodnikiem a nie poboczem i przez ruchliwą przelotówkę. No i liczę na to , że jeśli kiedyś przyjdzie go sprzedać, to będzie więcej wart niż taki 10 km za miastem. To też biorę pod uwagę.

A tak przy okazji ktoś chce może kupić 2-pokojowe mieszkanko? :)

Widoki to tak jak pisałaś zapewnisz sobie odpowiednim ogrodem. A na pewno dom w mieście będzie droższy od tego na wsi, zwłaszcza dobrze skomunikowany z miastem.

jeśli kiedyś przyjdzie go sprzedać, to będzie więcej wart niż taki 10 km za miastem. To też biorę pod uwagę.

. A na pewno dom w mieście będzie droższy od tego na wsi, zwłaszcza dobrze skomunikowany z miastem.

Tak mi mówcie, tak mi dobrze :)

Taak możemy sobie stworzyć kółko wzajemnej adoracji i wsparcia za wszelką cenę :)

Co nie znaczy że buduję na sprzedaż, tylko że w życiu wszystko może się zdarzyć. Moje dziewczyny też mogą rozjechac się po świecie i co wtedy? będziemy dwa staruszki na emeryturze na 170 m siedzieć? A ta emerytura to wiadomo kiedy ;) na piętro już wtedy nie wejdę, po parterze będziemy chodzikami śmigać :)

Zaspałam chudziak, sorki....ale za to picasso na podlodzie pierwsza klasa i inwestor w zadumie uchwycony :)

Co do domu miejskiego, to ja sie pisze do kolka wzajemnej adoracji, my tez miejscy, ze wzgledu na bliskosc dziadkow,przedszkola, pozniejszej szkoly, pociagu, autobusu i tak dalej:) Przy obecnym trybie zycia, dom wiejski jest poza zasiegiem marzen, moze na starosc jakas parterówka pod lasem ;) - ciekawe czy dam rade nosic pustaki po 60-ce 8-)

Edytowane przez MusiSieUdac

Witam bulifreeq :) to jeszcze zależy w jakim wieku te dzieci i ile z Wami pomieszkają, bo moje to jeszcze kawał czasu. 105 m to by nam nie wystarczyło, ale 130 to już tak, ale mój M stwierdził że nerwy przy budowie 130 takie same jak przy 170, więc on woli mieć więcej miejsca. No i może moja Mama się kiedyś przeprowadzi, zobaczymy....

MSU ja mam plan na tą emerycką parterówkę, mały szkieletorek na płytkich fundamencikach, na piaszczystej działeczce, albo z leciutkiego gazobetonu 400. Oczywiście za te 20 lat, to materiały mogą być już w ogóle "samobudujące" :)

Przy obecnym trybie zycia, dom wiejski jest poza zasiegiem marzen, moze na starosc jakas parterówka pod lasem ;) - ciekawe czy dam rade nosic pustaki po 60-ce 8-)

Nie no wtedy to na mały dom bez najmniejszego problemu dasz radę :-).

A co do domu 100m2. Dla nas nie byłaby to żadna zmiana. No może jedynie, że nie byłoby skosów ;). Jak zmniejszałam wciąż metraż domu na projekcie Mąż w pewnym momencie powiedział pas! Na zasadzie - budujemy żeby sobie polepszyć a nie żeby się gnieść. Cos w tym jest, aczkolwiek teraz wciąż się obawiam, że dom jednak będzie za duży. Ale pożyjem zobaczym.