cronin 25.07.2012 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 I tym sposobem wydało się że nie umiem odpowiadać z multicytatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 25.07.2012 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 (edytowane) To teraz czas na małą aktualizację w sprawach pożal się Boże budowlanych Ekipa miała pojawić się wczoraj, ale że w weekend mieli wesele szefa, więc za bardzo na to nie liczyłam. I słusznie. Zamówiłam więc gazobeton na dzisiejszy poranek, pierwszym transportem. Gazobeton od dawna omówiony, wyliczony. Miał być Solbet biały gładki 600. Przyjechał PrefBet z lekka badziewny 550. Tak wiem, powinnam pogonić. Ale miałam w głowie że zaraz przyjedzie ekipa i pełna animuszu weźmie się za murowanie, a zanim przyjdzie dobry, to znowu się wszystko przeciągnie. Więc poprzestałam na awanturze i towar przyjęłam. A ekipa pojawiła się po 14 i rozruch mieli pooowolny, mimo że nie było po nich widać baletów. Innymi słowy murować nie zaczęli, zagruntowali tylko bloczki fundamentowe z wierzchu Izobudem Br (ależ to cuchnie, ale wydajne jest niesamowicie), i przykleili papę. Oczywiście okazało się że wbrew moim planom, działówki robimy od razu, bo trzeba je przewiązać z nośnymi. A ja nie zamówiłam bloczków '12. Musiałam więc na szybko kombinować 2 palety 12-tek i dodatkową rolkę papy. Czy wiecie że w 3 okolicznych dużych składach budowlanych nie mieli papy podkładowej o grub. 4 mm, same cienizny tylko? Ale udało się. Mam więc nadzieję, że jutro od samego rana będą w końcu murować. A Agrobud z Wyszkowa za chamski numer z gazobetonem, dostaje ode mnie grubą krechę. Ps. w ramach eksperymentu pomalowaliśmy kawałek xps-a izobudem (on jest z rozpuszczalnikami organicznymi) , żeby zobaczyć czy go zeżre. Po trzech godzinach izobud wysechł, ale xps-a nie strawił. Ciekawe jak będzie jutro. Edytowane 25 Lipca 2012 przez cronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 26.07.2012 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Wczoraj był taki ukrop, ze mi tez sie nie chcialo robic i pojechalam do Casto - wiec moze ten ukrop to jakies wytlumaczenie dla Twoich chlopakow Co do bloczków, chyba nie odpuściłaś i dostałaś upust cenowy?- przeciez to calkiem inny materiał btw tanszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 26.07.2012 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 (edytowane) Taa dostałam , na waciki, inna sprawa że od początku ta cena była podejrzanie niska, po prostu od początku wiedzieli że wcisną mi tańszy towar. Mogłam nie przyjąć (teraz żałuję) ale znowu by mi się robota przesunęła do poniedziałku a ja mam dość opóźnień. No dobra dałam d... i jestem wściekła na siebie. Edytowane 26 Lipca 2012 przez cronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 26.07.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Taa dostałam , na waciki, inna sprawa że od początku ta cena była podejrzanie niska, po prostu od początku wiedzieli że wcisną mi tańszy towar. Mogłam nie przyjąć (teraz żałuję) ale znowu by mi się robota przesunęła do poniedziałku a ja mam dość opóźnień. No dobra dałam d... i jestem wściekła na siebie. Wrzuc na luz stało się, co to zmieni, ze bedziesz sie wsciekac...stracisz tylko mase energii, a bedziesz jej jeszcze potrzebowac. Nastepnym razem takiego numeru nie przepuscisz i tyle, a teraz gleboki wdech, wydech, usmiech i lecisz dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 26.07.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 trzymam kciuki za dalsze murowanie. jak już ruszy to wrzuć jakieś zdjęcia z chęcią podglądam u innych, to na co sama muszę jeszcze poczekać. u nas M planuje właśnie zakup bloczków właśnie z Prefabetu, tylko nie wiem jaki typ. mówisz, że kiepskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 26.07.2012 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Już mi prawie przeszło chłopaki murują, nawet bardzo nie narzekają, tyle że ja oczywiście tego nie widzę, bo zaliczam lekarza. Zapalenie oskrzeli jednak i antybiotyk. I koniec z przedszkolem, więc muszę dziecia zagospodarować, bo do pracy już musze iść, cały miesiąc mnie nie było. Jak zwykle wszystkie moje plany się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 26.07.2012 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 trzymam kciuki za dalsze murowanie. jak już ruszy to wrzuć jakieś zdjęcia z chęcią podglądam u innych, to na co sama muszę jeszcze poczekać. u nas M planuje właśnie zakup bloczków właśnie z Prefabetu, tylko nie wiem jaki typ. mówisz, że kiepskie? Zdjęcia wrzucę wieczorkiem, podjedziemy na budowę jak się ochłodzi. Zrobię zdjęcia bloczków, może nie są najgorsze, ale jednak kruche zwłaszcza z wierzchu. Mam porównanie z HH '12 (na działówki) i ten jest lepszy. Ale wypytam ekipę, po całym dniu murowania będą wiedzieć co lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 26.07.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Cronin, a skąd ten pomysł, żeby xpsa izobudem potraktować? Bo wg mojej wiedzy on nie zaszkodzi xpsowi. I którym? WL czy WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 26.07.2012 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Izobud Br, zawiera rozpuszczalniki organiczne, więc z ciekawości pomalowaliśmy kawałek xps-a (oczywiście nie ten przyklejony, tylko odpad), minęła doba i nic nie rozpuszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 26.07.2012 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Czas na zaległą fotorelację: ścianka między kotłownią a łazienką, rury kanalizacyjne uszczelnione kołnierzem z papy i folią w płynie Soudala (Wasser Stop), pod pierwszą warstwą 2 pręty fi 6 bo nie pogrubialiśmy chudziaka pod działówkami ścianka między kuchnią a spiżarką, w spiżarce idzie dodatkowy pion kanalizacyjny, tak na wszelki wypadek, żebyśmy mogli na górze wannę ustawić gdzie chcemy w kotłowni awaryjny odpływ na środku podłogi, w głębi wyprowadzenie do umywalki dodatkowy pokój na parterze biedne dziecko bawiące się na progu domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 26.07.2012 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 (edytowane) bloczek Prefbet Śniadowo, kruszy się jak widać, niektóre bloczki nie trzymają wysokości, są różnice centymetra, pójdą na docinki pod okna Dla mnie badziew, trzeba się bawić w dobieranie, docinanie, na pewno spowalnia to pracę. Edytowane 26 Lipca 2012 przez cronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 26.07.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 No to mury pną sie do gory:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 26.07.2012 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 E tam na razie jedna warstwa, liczę na to że jutro pójdzie szybciej, skoro mają już powyznaczane, wypoziomowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 27.07.2012 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Dojechał strop, Tu jeszcze nie widać ale panowie dojechali pod okna, w dwóch warstwach są położone pręty fi 6 pod oknami (widziałam na własne oczy, więc są ) tu akurat mamy w centrum łazienkę (no mała jest ) obok kotłownia, za nią spiżarnia i kuchnia. Przez drobny błąd mój i hydraulika kotłownia zmniejszyła nam się o jakieś 40 cm, ale nie ma tego złego, za to mam większą spiżarnię Majster błąd wyłapał, ściany postawił prawidłowo, przez co pion kanalizacyjny wyszedł mi w spiżarni. Co oznacza że ściankę w górnej łazience też trzeba będzie ździebko przesunąć, na szczęście łazienka spora i specjalnie mi to nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 28.07.2012 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 (edytowane) Wymurowane pod okna, więc nie ma za bardzo co nowego pokazywać. Tylko to Nie wiem czemu ale pierwszą rzeczą jakie moje dzieci robią po wejściu za bramę, jest zdjęcie butów Najlepsza zabawa jest na piachu który leży przed wejściem, oczywiście bez butów, w samych skarpetkach. I w tychże skarpetkach ganiają po całym domu i działce. Mamy duży przerób skarpetek Edytowane 28 Lipca 2012 przez cronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 30.07.2012 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Nie ma ekipy której nie trzeba pilnować, ten kto mówi że ma idealnie wszystko zrobione i że ekipa taka dobra że wcale nie musiał pilnować, to po prostu nie wie że ma cos źle bo nie widział Niewiedza matką szczęśliwych inwestorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 31.07.2012 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 (edytowane) Nadszedł czas na coś co spędza mi ostatnio sen z powiek. Czyli zaczęły się schody. Parter ma być z 13 warstw bloczków co daje 318 cm, podłoga 30 cm, zostaje mi 288 cm na pomieszczenia plus podwieszany sufit. Trochę dużo, bo chcemy zrobić płyty kg a one mają 260 wys.. Zostawałoby 28 cm na sufit a to przesada, chodzi tylko o to żeby ukryć rury od wentylacji (czyli chyba 15 cm by wystarczyło?). Pomyślałam żeby ostatnią warstwę zrobić nie z pełnych bloczków 24 tylko z położonych płasko 12 (wychodzi wtedy 306 cm), można tak chyba? dawałoby mi to 16 cm na sufit. No i zmniejszyłoby wysokość schodów. I tu wracamy do schodów. Żeby wyliczyć wysokość schodka, muszę wziąć wysokość pomieszczenia (306) odjąć podłogę (30) dodać wysokość stropu (35) i podzielić przez liczbę stopni (18). Wychodzi 17,3 cm. Czyli wysokość stopnia z docelową okładziną. Teraz muszę się zastanowić czym to będzie obłożone (na pewno nie kafle, bo sobie zęby wybiję) i odjąć to. Czyli przykładowo 16 cm. Tylko pierwszy schodek z dodaną podłogą , czyli 46 cm. Błagam podpowiedzcie czy dobrze to liczę? Szerokość stopni wychodzi 28 cm. Muszę to rozrysowac na papierze milimetrowym. W każdym razie wychodziłoby tak: szerokość schodów 100 cm, wysokość stopnia 17 cm, szerokość stopnia 28 cm, ilość stopni 18. Edytowane 31 Lipca 2012 przez cronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 31.07.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 najgrubsze rury jakie u mnie szły to 200 - tak wiec spokojnie 28 cm jest OK - zalezy od tego jaka będziesz miała instalacje i z jakich rur wykonaną wysokosc i ilosc schodow OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 31.07.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 O zesz kuźwa, myślisz ze ja te przeklęte schody pamiętam.. ...kazdesz mi uruchomić komórki, które już dawno se wzięly i pomarły. Jesli nic nie pokrecilam, to szlo to jakoś tak, jakby co to niech mnie Inzynieria poprawi wymiar A - wysokość posadzki bez gresu: czyli styro + wylewka na chudziaku, wymiar B – grubość stropu + styro+wylewka ( na poddaszu)wymiar C – odległość od chudziaka do spodu stropuTeraz C+B -A= H (wysokosc schodów) H dzielisz na ilość schodków i masz wysokość stopnia, co do 1 mm Jeśli chodzi o szerokość no to musisz zmieścić iloczyn ( ilość schodów x szerokość stopnia) po obwodzie klatki schodowej, najłatwiej rozrysowac to sobie Pamietaj ze pierwszy stopien ma byc wyzszy o styropian + wylewke, czyli zaznaczasz sobie kreskę na scianie, gdzie Ci sie skonczy wylewka i od tego zaczynasz dopiero rysowac schody. Co do okładziny, drewniana ma ok 4cm, czyli pierwszy stopien musi byc nizszy o grubość okladziny (np 4cm), ostatni wyzszy o roznice pomiedzy gruboscia okladziny a panela, ktory polozysz w gornym holu Bo wzor 2h+s=60-65, pewnie znasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts