Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję Szanownym Panom :), czyli jednak te 28 na sufit, kiepsko, chciałam jednak wstawić te '12 , chociażby dlatego że są mocniejsze od badziewnego prefbetu. Musze jeszcze raz przeliczyć wysokości.

MSU dzięki kochana, tego pierwszego wzoru nie znałam, w drugim owszem się mieszczę, ale muszę to jeszcze raz przeliczyć, bo wysokości stropu i wylewki na piętrze coś mi się nie zgadzają.

Zresztą okazało się że strop dopiero w przyszłym tygodniu bo majstrowi coś w kręgosłupie strzyknęło i ledwo chodzi, więc w tym tygodniu się nie wyrobią.

A jak zaleją w przyszłym to musi z tydzień odstać, rety jak to się ślimaczy :(

Parter mi się ślimaczy, schody to będą razem ze stropem, ale zanim do nich dojdę to osiwieję i paznokcie do łokci obgryzę.

Przeliczyłam jeszcze raz i kurcze wysokie te stopnie wychodzą 18 cm i to przy obniżonym stropie czyli 12 i pół warstwy. Nie ma mowy żebym podwyższyła na 13 warstw, więc zostaje mi 22 cm na sufit (zapomniałam o kształtce wieńcowej która podnosi belkę o 6 cm). I żebym jeszcze wiedziała czym je będziemy obkładać. Chciałabym oczywiście drewnem ale obawiam się że budżet mi się nie domknie, zwłaszcza że mąż mi go ciągle okraja.

Parter mi się ślimaczy, schody to będą razem ze stropem, ale zanim do nich dojdę to osiwieję i paznokcie do łokci obgryzę.

Przeliczyłam jeszcze raz i kurcze wysokie te stopnie wychodzą 18 cm i to przy obniżonym stropie czyli 12 i pół warstwy. Nie ma mowy żebym podwyższyła na 13 warstw, więc zostaje mi 22 cm na sufit (zapomniałam o kształtce wieńcowej która podnosi belkę o 6 cm). I żebym jeszcze wiedziała czym je będziemy obkładać. Chciałabym oczywiście drewnem ale obawiam się że budżet mi się nie domknie, zwłaszcza że mąż mi go ciągle okraja.

18cm, da sie przezyc - to jeszcze nie źle, nie wyrywałabym włosow z głowy.

Co do kształtki na pewno tylko 6cm Ci podniesie, a nie wiecej??

Pomysl o polozeniu samych stopnic drewnianych, bez podstopnic. Koszt bedzie mniejszy, a wyglada calkiem fajnie.

PS. I po raz kolejny Ci napisze..WYLUZUJ :hug:

Edytowane przez MusiSieUdac

6 cm - sprawdzałam rano

nie zgadzają mi się przeliczenia z rysunkiem, a na komputerze nie umiem narysować

wyluzowana to będę siedząc z kawą na tarasie, kontemplując mój piękny, założony przez krasnoludki, ogród, wcześniej się nie da

(tzn da się, jak w piątek M wywiezie dzieci na wakacje do rodziny :) )

6 cm - sprawdzałam rano

nie zgadzają mi się przeliczenia z rysunkiem, a na komputerze nie umiem narysować

wyluzowana to będę siedząc z kawą na tarasie, kontemplując mój piękny, założony przez krasnoludki, ogród, wcześniej się nie da

(tzn da się, jak w piątek M wywiezie dzieci na wakacje do rodziny :) )

Ksztaltka - na klej czy na zaprawe?

Jak teraz nie wyluzujesz to przy dachu wyrwiesz sobie wszystkie wlosy, przy wykonczeniwce założysz ładny kaftanik- jakby co pozycze Ci swoj :razz:

PS. Masz schody ze spocznikiem, czy zabiegowe?

a chyba na zaprawę, czyli dojdzie jeszcze 1-2 cm - dla sufitu dobrze ale dla schodów jeszcze wyżej będzie

schody ze spocznikiem, bardzo nie chcę zabiegowych

mam nadzieję że dach przejdzie mi ulgowo bo wiązary są fabryczne a pokrycie papą

obudziłam się dzis rano o 6 i wyobrażałam sobie ze szczegółami jak zgrzewamy papę na chudziaku na parterze, wywijamy ją na ścianę i jak to łączyć w rogach, na jaką wysokość wywijać , czym gruntować (bo ten izobit który mi został to tak daje po nosie że po 5 minutach człowiek jest naćpany, a już w zamkniętych pomieszczeniach to pełen odlot) - rany czy to się leczy?

a chyba na zaprawę, czyli dojdzie jeszcze 1-2 cm - dla sufitu dobrze ale dla schodów jeszcze wyżej będzie

schody ze spocznikiem, bardzo nie chcę zabiegowych

mam nadzieję że dach przejdzie mi ulgowo bo wiązary są fabryczne a pokrycie papą

obudziłam się dzis rano o 6 i wyobrażałam sobie ze szczegółami jak zgrzewamy papę na chudziaku na parterze, wywijamy ją na ścianę i jak to łączyć w rogach, na jaką wysokość wywijać , czym gruntować (bo ten izobit który mi został to tak daje po nosie że po 5 minutach człowiek jest naćpany, a już w zamkniętych pomieszczeniach to pełen odlot) - rany czy to się leczy?

Tak, to jest kompletenie wyleczalne juz na etapie wykonczeniowki :p

Co do schodów, 20 schodów to sporo, a co do zabiegów - przeciez osobiscie ich chyba nie bedziesz szalowała, no chyba? :rolleyes: Zarzuc projektem klatki i wysokosciami

Rzutem rzucę dobrze? :)

rzut%u00252520parteru-12032012175513.jpg

Długość 316 szerokość 200, ściany od strony salonu nie ma

a wysokość : 306(bloczki) + 8 (kształtka z zaprawą) + 20 (strop) + 4 nadbeton + 5 styro + 7 wylewka = 350, z tego 29 na podłogę bez gresu

321 : 20 = 16

321 : 18 = 17,8

2 x 16 + 28 = 60

2 x 17,8 + 28 = 63,6

Pewnie dostanę po łbie za to pytanie, ale Aniu po co Ty to wszystko wyliczasz skoro masz to na projekcie. Widzę na rzucie schody, trochę słabo widać ale tam są wymiary. I Panowie budowlańcy projekt dostają i robią wg projektu prawda? Czy też ja czegoś nie wiem i wprowadzałaś zmiany do projektu. Oświeć mnie o co biega - czemu Ty to musisz sama policzyć? A nie na przykład kier bud (jeśli coś zmieniałaś)? Czy to chodzi o sprawdzenie projektu czy budowlańców. Bo się trochę pogubiłam.

Sama też wariowałam na etapie murowania domu, co przyznaję ze skruchą ;).

Z innej beczki teraz mam schody o wysokości około 18 cm (około, bo wybudowane zostały niezgodnie ze sztuką i trzeba było gubić ich ogromną wysokość m ok20 cm na etapie ich wykańczania).

Rzutem rzucę dobrze? :)

[ATTACH=CONFIG]128561[/ATTACH]

Długość 316 szerokość 200, ściany od strony salonu nie ma

a wysokość : 306(bloczki) + 8 (kształtka z zaprawą) + 20 (strop) + 4 nadbeton + 5 styro + 7 wylewka = 350, z tego 29 na podłogę bez gresu

321 : 20 = 16

321 : 18 = 17,8

2 x 16 + 28 = 60

2 x 17,8 + 28 = 63,6

Spocznik ma byc 90x100xm? Przy 20-stu stopniach i podescie, obawiam sie, ze nie zmiescisz sie z szerokoscia schodka, wyjdzie Ci za waski

A jakbys miala dwa zabiegowe zamiast spocznika? ( nie wiem, czy sie nie machnęłam w obliczeniach, wysokosc wychodzi mi 17,83, szerokosc 28,25)

Obojętnie co.jpg

Ps. Czemu nie policzy Ci tego szalunkowy-schodowy?

No właśnie 20 schodków to przy zabiegowych a 18 przy spoczniku i tak naprawdę będzie wiadomo jak ułożą strop.

Oczywiście że szefu może mi to wyliczyć, ale skąd będę wiedziała czy dobrze jeśli nie zrobię tego wcześniej? :)

Napiłabym się z chęcią, ale w robocie jestem, więc mocniejsza to może być co najwyżej kawa, a wtedy zaczną mi latać przed oczyma dwa mroczki, a to niepiękny widok ;)

Tomaszu bardzo dziękuję za propozycję ale czy będę mogła to przerabiać? i co miałabym wysłać? rzuty?

Muszę przysiąść do jakiegoś programu i zacząć robić wizualizacje, pod kątem przymiarki do mebli, czas przysiąść do projektu wentylacji i podłogówki.

z tymi mroczkami fo masz racje, ja mam tylko na lewym i mnie wystarczajaca wkurza ;) na obu bym nie zdzierzyl chyba

w kwesti rysowania: model naszej chalupki rysowalem w programie ArCon, mam gdzies demo odezwij sie na priva

rysuje na codzien w AutoCadzie oraz Inventorze, nie sadze abys miala czym takie pliki edytowac... choc generalnie o soft nie jest trudno i da sie go opanowac w podstawowym zakresie, takim ktory umozliwi proste rysowanie oraz wymiarowanie

nasz projekt przesysowalem sobie do ACada i teraz dzieki temu mam kazdy wymiar jaki tylko sobie wymysle :) wszytsko moge najpierw sprawdzic w kompie, poprzestawiac, pomierzyc czy sie zmiesci itp itd :) no ale dziubalem to chyba ze 2 tygodnie w sumie :)

Aniu, a Ty nie jesteś przypadkiem obciążona genem perfekcjonizmu? :no:

Zwolnij trochę i zaufaj swojej ekipie, bo się wykończysz zanim wykończysz domek.

No właśnie 20 schodków to przy zabiegowych a 18 przy spoczniku i tak naprawdę będzie wiadomo jak ułożą strop.

Oczywiście że szefu może mi to wyliczyć, ale skąd będę wiedziała czy dobrze jeśli nie zrobię tego wcześniej? :)

Napiłabym się z chęcią, ale w robocie jestem, więc mocniejsza to może być co najwyżej kawa, a wtedy zaczną mi latać przed oczyma dwa mroczki, a to niepiękny widok ;)

Tomaszu bardzo dziękuję za propozycję ale czy będę mogła to przerabiać? i co miałabym wysłać? rzuty?

Muszę przysiąść do jakiegoś programu i zacząć robić wizualizacje, pod kątem przymiarki do mebli, czas przysiąść do projektu wentylacji i podłogówki.

Ależ ja im ufam, a że zrobią tak jak im powiem, muszę więc wiedzieć co dokładnie chcę :)

Wczoraj szefu skrytykował moje okno w kuchni, że za małe i może być ciemno. I tak się zastanawiam czy nie ma racji. Otwór na okno ma wymiary 120 x 90, jeśli będzie okno otwierane to szyba będzie miała z 70 cm wysokości. W kuchni ciemno nie będzie, bo są jeszcze drzwi "balkonowe", ale ono miało doświetlać część salonu. A jest na to za niskie. Fix troche rozwiązałby sprawę bo większa szyba, ale ono jest umiejscowione na równi z blatem, czyli nisko.

Efekt miał być taki (no zbliżony ;) )

contemporary-space-6.jpg

Tyle że słabo doświetla.

I teraz się głowię czy podnieść je, czy powiększyć np. 120x120. Ale na piętrze mam 2 takie okna i będzie to głupio wyglądało na tej ścianie.

elewacja%u00252520boczna-27022012110832.jpg

Edytowane przez cronin

Dobra to popełniłam rysunek w paincie, żeby zobrazować problem z oknem, śmiech to zdrowie więc zamieszczam.

Blat jest troszkę za wysoko, ale chodziło o zobrazowanie wysokości okna w stosunku do nas. Tylko jak zapytacie kto jest kto to zastrzelę :)

No i którą wersję wybrać?

jednak nie , ekshibicjonizm ma swoje granice, jutro spróbuje coś stworzyć :)

Edytowane przez cronin