malka 07.03.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 mnie raczej sam surowiec interesuje, a nie jego zastosowanie w budownictwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 07.03.2012 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 A teraz co do zastosowań u mnie:1/ podsypka pod podłogę na gruncie - zamiast piasku i 10 cm styropianu, pytanie o jaki procent zmniejsza się objętość przy ubijaniu?2/ obsypać fundamenty w gruncie od zewnątrz - jaka warstwa, jak odizolować od gruntu, jak połączyć z cokołem, który i tak musi być ocieplony płytą xps3/ zasypać na poziomie stopy fundamentowej - tam gdzie się kończy ocieplenie fundamentu - w kolo domu np na 2-3 m od zabudowy - to likwidujemy mostek na fundamencie, tylko że ja mam z jednej strony tylko 1,5 m do płotu, ale warte pomyślenia4/ zasypać wszelkie rurki od instalacji prowadzone w styropianie, zamiast np. piaskiem5/ jako podkład pod wylewkę na stropie piętra, zamiast styro, ale jaka grubość?6/ jako dodatek do zaprawy, poprawiający jej ciepłochronność, ale w jakiej proporcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 07.03.2012 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Malka ale on ma też zastosowanie (i to chyba główne) w kosmetyce jako pumeks i peeling, oraz w dekoracjach jako kolorowy piaseczek w wazonikach ach no i możesz obsypać nim swojego pexa w gruncie to nie będzie tracił ciepła, a to nota bene jest patent do zimozielonego ogrodu, zakopujesz pexa w szklarni, puszczasz nim ciepłą wodę i masz podgrzany grunt i zimą pomidorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 07.03.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Wiesz co, na tym ni cholery nic nie urośnie, a rozkładać się będzie do następnej epoki lodowcowej. To branża mojego ślubnego i jak usłyszał o pomyśle zasypywania tym fundamentu (mam opaskę wokół budynku, po podbijaniu fundamentu), to popatrzyła na mnie jakbym z choinki się urwała. ale ok, jesli to sprawdzona metoda, ja się nie czepiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 07.03.2012 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Sprawdzona bo zastosowana przez kilka osób mocno zaangażowanych, domy na razie stoją. Pod fundamentem i tak nic mi nie ma rosnąć, w ogród tego sypać nie będę, to że się nie rozkłada to akurat przy fundamentach zaleta. Podejrzewam że gdybym zapytała kuzyna inż. bud. to też by się uprzejmie postukał w czoło. Jak to mówią do odważnych świat należy http://forum.barcis.pl/images/smilies/kamikadze.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 07.03.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Pod fundamentem i tak nic mi nie ma rosnąć, w ogród tego sypać nie będę, nooo, a mnie każesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 07.03.2012 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 a nie, z ogrodu to się wycofałam, zaproponowałam tylko pexa zakopać coby podgrzewał cobyś pomidorki zimą miała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 07.03.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 a to ok,ok , ale ni cholery nie dam sobie szklarni w ogródku postawić....no chyba,że to bedzie piękny ogród zimowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 07.03.2012 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 no i jak najbardziej, w ogrodzie zimowym, ogrzewanym, pomidorki koktajlowe w donicach, pycha, miałam je na balkonie, oszklonym więc udawał szklarnię, tylko zapylać musiałam pędzelkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 11.03.2012 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Odebraliśmy wczoraj projekt z przyległościami, więc w tygodniu podjedziemy złożyć wniosek o pnb. Chyba przesilenie wiosenne mnie dopadło, stłukłam swój ulubiony kubek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 11.03.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Wracając do tematów budowlanych, myślimy nad użyciem piasku poliuretanowego do zasypania fundamentów (pod podłogę na gruncie), fundamenty z zewnątrz i tak ocieplimy xps-em. Dałoby mi to oszczędność na piasku i 10 cm warstwy styropianu, bo nie kładłabym już 20 cm tylko 10. Wychodzi jakieś 3500 tys. liczone z grubsza. Szukam teraz kogoś kto już tego użył (poza Pigeonem ), i chodzi po tym już jakiś czas, czy mu podłoga nie pęka. Ja mam wsypane jakieś 50cm piasku poliuretanowego od Pigeona w fundamenty (w ubiegłym roku to sypaliśmy) zdjęcia w dzienniku. Dom jeszcze w budowie więc nie mogę powiedzieć nic o pękaniu. Natomiast po zalaniu i wyschnięciu betonu przejechała po tym koparka i ani drgnęło i nic nie popękało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 11.03.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 a zdradzisz mi gdzie to cudo można kupić i ile wagowo wchodzi na m3 i ile kosztuje ? Ładnie proszę Malka nam Pigeon podarował taki piasek w 2009r gratis - trzeba było zapłacić tylko transport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 11.03.2012 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 tutli_putli to idę zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 11.03.2012 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 nie potrafię się opanowac i nie pochwalić ;] wreszcie widzę bratnią duszę jeśli chodzi o budowę. kostki górą!!! http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194102-Dziennik-budowy-blockhause-inaczej-kostka-gierkowska-%29-Andrzeja-i-Olgi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 12.03.2012 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Dzięki, idę się zrewanżować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 12.03.2012 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 W ramach autoterapii pozwolicie że wyrzucę z siebie traumę ostatniej nocy? Wieczór był miły, spędziłam go z dziennikiem Netbeta (wspomagając się dodatkowo komentarzami), zakończyłam końcówką Wywiadu z wampirem (jedyny film gdzie uwielbiam Toma C.). Położyliśmy się przed 1. Po 15 minutach poderwał mnie dziwny odgłos dobiegający z kaloryfera. To był chomiczek zhuzhupets, który sechł tam po wieczornej kąpieli w wannie. Widocznie wysechł i za gorąco mu się zrobiło bo zaczął piszczeć. Przestał jak przestawiłam go na parapet.Godzina 2.30 moje starsze dziecko zaczyna conocną awanturę pod tytułem ja chcę do was do łóżka, oczywiście wygrywa bo nie chcę żeby płaczem obudziła młodszą.Tym samym ja ląduję na jej łóżeczku 160. (spanie na wersalce 120 szer. z dzieckiem które śpi jak rozjechana żaba, jest niemożliwością, M śpi wtedy wciśnięty w ścianę a ja nie mieszczę się na pozostałych 10cm łóżka)Znowu budzi mnie dziwny odgłos, robi się już jasno, chomiczek się obudził i piszczy. Zostawiam to M, ma bliżej. Po 15 minutach nadal piszczy a M tłucze sie po kuchni. Dobra bardzo powoli zsuwam się z łóżeczka i idę mu pomóc (powoli i delikatnie bo łóżeczko znosi obciążenie do 25 kg a ja prawie trzykrotnie przekraczam tę normę). Chomik piszczy. Szukamy nerwowo jakiegoś śrubokrętu coby go rozkręcić i wyjąć bateryjki a nożem się nie da. Oczywiście kochany M pochował wszystkie do skrzynki z narzędziami więc trzeba wszystko wyciągnąć spod zlewu. Wybebeszyliśmy chomika i nastała cisza.Ponieważ była godz. 5.30 to położyłam się już z żabą, stwierdziłam że półtorej godziny do budzika dam radę pobalansować na krawędzi a muszę rozprostować kolana.O godz. 6.30 moje młodsze dziecko obudziło się i stwierdziło że już chce wyjść z łóżeczka. Ignorowałam ją ale była głośna i wytrwała. Wstałam, poszłam, wzięłam i położyłam ją obok żaby, też się ledwo zmieściła.Miarą mojej determinacji niech będzie to że położyłam się razem z nimi, na waleta, zwinięta w cisną kulkę, żeby choć przez pół godzinki jeszcze poleżeć, dopóki nie zadzwoni budzik. Zadzwonił wstałam z ulgą bo już mnie wszystko bolało od tej kulki. I tak zaczął się kolejny cudowny dzień. No już mi lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 12.03.2012 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 (edytowane) Zeskanowałam sobie projekt więc wkleję jeszcze raz rzuty może będą bardziej czytelne, elewacja bez zmian więc nie wklejam , parter , piętro Edytowane 28 Marca 2014 przez cronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 12.03.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 ...ehhh, poczulam sie niewyspana po Twoim opisie nocnej traumy, empatia mi sie wlaczyla Moje dziecie z reguly przesypia, czasem sie przywloczy do nas i wtedy spie na szafce, ale nie jest az tak źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 12.03.2012 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Ja się tak cudownie wysypiam od 4 lat, czuję że już mi kły nocą rosną o księżycu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 15.03.2012 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Złożyliśmy dzisiaj wniosek o pnb i ... pita w pitomacie faajne, zwłaszcza że obok stała kolejka na 50 osób do okienka i wysłałam dane do OZC, zobaczymy co wyjdzie a tu strona z drzwiami , na której można sobie poćwiczyć kolory i konfiguracje drzwi, firma mieści się po sąsiedzku, więc może się wybierzemy po katalogi i wycenę http://www.akka.com.pl/nasze-uslugi/drzwi-wejsciowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts