Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

Nita nie chodzi o wzorki na panelu tylko o wzory jakie w słoneczny dzień tworzą się na ścianach :) ja mam przynajmniej takie skojarzenia, może dlatego że zima mnie dobija... A wzorki na folii to faktycznie kojarzą się z mrozem, dlatego mi folia nie bardzo tu pasuje.

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aniu, napisz coś więcej o zamówionych oknach:

- jaki profil,

-ilość komór w profilu,

-ilość komór w oszkleniu,

-ile i jakie uszczelki w profilach;

-jaka grubość profila w ościeżnicy i skrzydle;

-jakie okucia wybrałaś;

-czy wybierałaś termoramkę i jaką;

-jaki sposób montażu: pianka, pianka+ warstwowe ocieplenie wokoło okna; czy także z ciepłym parapetem; może na email Cię poproszę...

Wypadałoby się już powoli zdecydować na cokolwiek, ale jak bez okien zrobić alarm i prąd?

Dom jest obity deskami-można tak tę kolejność pokręcić? przepraszam, że na Twoim dzienniku ;)

Grażka , poszłam na łatwiznę, zależało mi na ciepłym montażu w warstwie ocieplenia, więc zaufałam forumowemu Jareko i wzięłam okna od niego, pakiet trzyszybowy, firma Hekaplast, Schuco Si82 (znaczy te lepsze ;) ) Nic więcej nie wiem i nie chcę wiedzieć.

Możesz rozkładać instalacje bez okien, ale musisz wziąć pod uwagę lepkie rączki sąsiedztwa. Lepiej to zgrać. A pamiętaj że na okna możesz czekać, zwłaszcza jeśli są np. w mało popularnym kolorze. U mnie to 8 tygodni.

Edytowane przez cronin

Miałam fixa w mieszkaniu, balkonowego. Miło go wspominam :) dużo lepiej się go myło niż drzwi balkonowe, zero zakamarków w ramach.

A ja na tych drzwiach przy fixie mam banana, pi..dzi jak na dworcu i chyba nic się nie da zrobić. Jak będę montować okna w nowym domu to chyba porwę tę ekipę i przywiozę po ratunek!!

Wrzucam ku pamięci. Listwy przypodłogowe do tej pory były wybrane proste białe, ale tak teraz myślę że do moich szarych aluminiowych okien to fajnie by wyglądały aluminiowe

[ATTACH=CONFIG]165773[/ATTACH]

cena pierwsza z brzegu 96 zł za 2 m, przy wysokości 8 cm.

Aniu, zaraziłaś mnie troszkę szarością i kupiłam w PEPCO cudne dwie zasłony dwustronny żakard, w pięknym odcieniu stali, z metalowymi kółkami na szerokiej usztywnionej plisie, pięknie wykończone, za całe 24,99 zł/sztuka.

Wrzucam ku pamięci. Listwy przypodłogowe do tej pory były wybrane proste białe, ale tak teraz myślę że do moich szarych aluminiowych okien to fajnie by wyglądały aluminiowe

[ATTACH=CONFIG]165773[/ATTACH]

cena pierwsza z brzegu 96 zł za 2 m, przy wysokości 8 cm.

jesli gdzie bedziesz miala płytki polecam listwy przypodłogowe, cokoły wykonane z płytek , ale zagłębione w tynku/murze/płycie KG - bardzo dobry efekt wizualny/estetyczny + nie ma sie gdzie kurz zbierać - u mnie w DB sa fotki jak to wyglada (strzelam , gdzies kolo 85-90 strony)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=134295&d=1346526809

Edytowane przez R&K

A ja na tych drzwiach przy fixie mam banana, pi..dzi jak na dworcu i chyba nic się nie da zrobić. Jak będę montować okna w nowym domu to chyba porwę tę ekipę i przywiozę po ratunek!!

Oj no czego oczekujesz po spółdzielczym montażu ;) nasze drzwi balkonowe nadawały się już do porządnej regulacji, bo się prawie nie zamykały. Na szczęście sprzedane-zapomniane. Tylko garaż nam jeszcze został.

Aniu, zaraziłaś mnie troszkę szarością i kupiłam w PEPCO cudne dwie zasłony dwustronny żakard, w pięknym odcieniu stali, z metalowymi kółkami na szerokiej usztywnionej plisie, pięknie wykończone, za całe 24,99 zł/sztuka.

Pepco mam pod nosem, ale nie wiem czy będę mieć zasłony w domu, więc się powstrzymam. No postaram się powstrzymać :)

jesli gdzie bedziesz miala płytki polecam listwy przypodłogowe, cokoły wykonane z płytek , ale zagłębione w tynku/murze/płycie KG - bardzo dobry efekt wizualny/estetyczny + nie ma sie gdzie kurz zbierać - u mnie w DB sa fotki jak to wyglada (strzelam , gdzies kolo 80 strony)

Wiem wiem, to od Ciebie powzięłam pomysł o schowanym cokole i płytach kg przyklejanych kilka cm wyżej (choć Ty się spóźniłeś i wycinałeś miejsce na cokół) :). Te aluminiowe listwy są płaskie nie wiem czy mają te 12 mm grubości jak płyta.

Hejka,

ja mam teka baterie z wylewką. I jak mieszkam 1,5 roku tak użyłam tej wylewki moooże 4 razy :D ale mój kształt baterii jest w wysokie równoramienne L więc w sumie mogłam sobie ją darować, ale kto wiedział ;)

Ja swoją wylewkę też rzadko wyciągałam a i tak się wężyki popsuły. Tak że ten gadżet sobie odpuszczę. Ale wysoka bateria raczej na tak :) Jak tam zdrówko? Ja jeszcze Werkę doleczam, no i mój M zaczyna :sick:

Grażka , poszłam na łatwiznę, zależało mi na ciepłym montażu w warstwie ocieplenia, więc zaufałam forumowemu Jareko i wzięłam okna od niego, pakiet trzyszybowy, firma Hekaplast, Schuco Si82 (znaczy te lepsze ;) ) Nic więcej nie wiem i nie chcę wiedzieć.

Powinnaś wiedzieć, czy to dobry wybór- śpisz spokojnie

Nie wytrzymałam i poczytałam:

http://www.schueco.com/web/pl/partner/fenster_und_tueren/products/top-products/schueco_corona_si_82

http://www.schueco.com/web/pl/partner/fenster_und_tueren/products/fenster/tworzywo_sztuczne_pvc

http://www.schueco.com/web/pl/partner/fenster_und_tueren/products/sicherheitssysteme/ausbruchhemmende_systeme

http://www.schueco.com/web/pl/partner/fenster_und_tueren/products/okna_i_drzwi_przesuwne/tworzywo_sztuczne_pvc

http://www.schueco.com/web/pl/partner/fenster_und_tueren/download-center

wysyłam @ cywilnego:bye:

No ja się pocieszam, że stestuję mój dach na amen ;)

Zbliża się moment (mam gorącą nadzieję) montażu okien i ocieplenia, musi to się odbyć jednocześnie. No i właśnie sobie skojarzyłam, że chyba muszę mieć też parapety zewnętrzne. Szaleć nie zamierzam, stalowe będą, miło by było gdyby były w kolorze rynien i okien (czyli aluminium), ale to chyba na zamówienie?

Znalazłam firmę która robi stalowe w kilku standardowych kolorach, w tym grafit, z plastikowymi nakładkami po bokach. Wiem, że ładniejsze są profilowane boki z blachy, ale to chyba drożej wychodzi. W każdym razie maja kalkulator na stronie, przeliczyłam sobie moje 10 parapetów o łącznej długości 12,9 mb i wyszła mi śmieszna kwota 267,20 zł. Ja nie wiem, ale czy to możliwe, żeby coś przy budowie wychodziło tak TANIO?!

Aniu ja mam parapety stalowe - rzecz jasna z racji racjonalnego dysponowania budżetem :lol: ( tak to ładnie ujmijmy)

Tylko, ze my kupiliśmy białe i daliśmy do lakierni, żeby wypaili, wyproszkowali ( nie wiem jak to sie nazywa), na ten sam kolor wraz z barierkami ( kolor dobrali do rynien). Chłopaki odpicowali na glanc :) Trzeba tylko pamiętać, by porzadnie uszczelnic te "stalówki"

Zapytam u producenta tych taniości, może to zrobią.

A teraz ciąg dalszy tych wycinanek na okno, przesuwane okiennice, tylko nadal pytanie jak ten wzór wyciąć

suwane okiennice.jpg

To tak w ramach krótkiego przerywnika, bo aktualnie na tapecie temat elewacji, tynków i dlaczego to takie drogie ?!