cronin 30.01.2013 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) No jedna wycena na parapety stalowe RAL 9006 z przesyłką na 312 zł, poczekam na drugą, żeby nie było że przepłacam Tylko blacha o grub. 0,5 mm, cosik cienka. Instrukcja montażu Edytowane 30 Stycznia 2013 przez cronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 30.01.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Cronin, blacha 0,5 mm jest chyba za cienką na parapet zewnętrzny, u Tatarak była kiedyś dyskusja na ten temat i link do artykułu że zdjeciami, które mocno działaly na wyobraźnię jak znajdę to wkleję. Dzięki za pomoc plytkową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 30.01.2013 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Czekam jeszcze na wycenę z firmy która ma parapety o grub. 0,75, ale milczy. Dodatkowo chcę wycenić aluminiowe, ale z tego co policzyłam sama wg cennika to wzrost ceny o 100%. Niby 500 czy 600 zł to niedużo, ale sytuacja robi się nieciekawa i chyba czas zacząć mocno zaciskac pasa. Tak myślę co może zniekształcać zewnętrzny parapet? Nikt na nim stawał nie będzie, kwiatków też nie będę na nich hodować. Deszcz, śnieg, ptaki? A płytki ładne juz zaczęłam kombinować jakby tu zajechać do Krakowa do Max-Fliza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 30.01.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 312 - czy budując dom coś może być TAKIE tanie? Moorela ja bym też chętnie ten artykuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 30.01.2013 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Podejrzane no nie? Ale to w końcu parapet, nikt z tego strzelał nie będzie.Szukam tego artykułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 30.01.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Kochane artykułu nie znalazłam, ale chodzi o zmiany temperatury - parapety nagrzewają się i rozszerzają, zimno - kurczą się. Dlatego też muszą mieć trochę luzu w tych plastikowych końcówkach żeby mogły pracować.Inne materiały tez pracują, na przykład płytki kładzie się z fugą aby mogły pracować. Aniu - co do RAL, koniecznie weź sobie próbkę (większy kawałek blachy z parapetów). Bo niby ten sam ral ale ciut inne powierzchnia/producent i już kolor inaczej wygląda. U nas porównywanie kawałków się sprawdziło. Pozdrawiam ( i śledzę wybory płytek bo też szukam tanich). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 30.01.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 My też mamy stalowe parapety i też takie tanie były więc spokojnie, jest to możliwe Mamy te grubsze, 0,5 jakoś nas nie przekonywały. Co do tanich płytek my za nasze łazienkowe płaciliśmy UWAGA!!!! 14,50 za metr! i to w pierwszym gatunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 30.01.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Nie wiem czy o ten artykuł Wam chodziło? Montaż parapetów zewnętrznych... wrzuciłam temat w gógla i się zmartwiłam. wg tej strony http://ladnydom.pl/budowa/1,106585,8907200,Pogiete_parapety_z_blachy.html "parapety długości do 2 m wykonuje się z blachy o standardowej grubości 0,55 mm, dłuższe - z blachy o grubości 0,8-1 mm" - na 12 parapetów mamy 5 szt o dł. 218 cm i jeden długi na 265 cm, a wszystkie będą o gr. 0,55 m. i ciemne. więc co, mogą za jakiś czas zmienić wygląd na taki jak na linkowanej stronie:confused: dalej: te osłonki (co nie są piękne i mogą płowieć) mają niby taką funkcję, by pozwalały blasze pracować pod wpływem temperatur. wygięte nie kompensują zmian długości, więc przy narożnikach mogą sie pojawiać pęknięcia. ja nie chcę szlag by trafił, że nie zrobiłam tego riserczu przed złożeniem zamówienia... i co teraz? tyle dobrze, że wiem, że musimy kupić taśmę rozprężną do montażu tych parapetów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 30.01.2013 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 http://ladnydom.pl/budowa/1,106585,8907200,Pogiete_parapety_z_blachy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 30.01.2013 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) Czyli do długości 2 m może być blacha 0,5 mm, i powinny być nakładane końcówki żeby kompensować rozszerzalność. No i lepsze aluminiowe niż stalowe, bo nie rdzewieją. Jeśli chodzi o kolor , to na szczęście nie jestem drobiazgowa, drobne różnice odcieni przeżyję. Byle był RAL 9006 tak jak rynny. Ala - jednocześnie to znalazłyśmy U mnie 1 parapet o długości 210cm, reszta sporo krótsza, no i kolor jasny. Edytowane 30 Stycznia 2013 przez cronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 30.01.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Alicja, Cronin, o to to!! O zmiany temperatury chodzi, myślę, że dotyczy to głównie szerokich parapetów - bardziej się rozprężają i sprężają Tu jeszcze fajny poradnik forumowego Jareko http://www.jareko.pl/poradnik-montazysty/parapety-zewnetrzne/ Kwitko, co to za płytki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 30.01.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 A płytki ładne juz zaczęłam kombinować jakby tu zajechać do Krakowa do Max-Fliza w Warszawie tez je znalazłam , tylko nie wiem czy mają na ekspozycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 30.01.2013 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Ivy mnie się tak samo trudno wybrać na Bartycką jak do Krakowa szczerze mówiąc wolałabym Kraków. No chyba że w jakimś normalniejszym miejscu je namierzyłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 30.01.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Ivy mnie się tak samo trudno wybrać na Bartycką jak do Krakowa szczerze mówiąc wolałabym Kraków. No chyba że w jakimś normalniejszym miejscu je namierzyłaś Kraków oczywiście przyjemniejszy, też bym wolała ja Bartyckie jakos nie lubię wolę TTW Home w Jerozolimskich, dłużej czynne i jakoś tak lepiej jak dla mnie TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 30.01.2013 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Zajrzałam, kurcze wszystkie lokalizacje niemiłe dla mnie Ewentualnie tylko te Jerozolimskie. I cena wyższa. Może w weekend się zmuszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 31.01.2013 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Dzisiaj cd parapetów. Wysłałam ponownie do wyceny: - blacha 0,75 mm lakier poliuretanowy - blacha 0,75 mm lakierowana proszkowo - blacha aluminiowa 1,3 mm lakierowana proszkowo. Z mojego wyliczenia na oko będzie: 300, 500, 700zł brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 31.01.2013 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Cd. parapetów, firma od wczorajszej wyceny nie ma parapetów w moim kolorze o grub. 0,75 i na razie mieć ich nie będzie, inna przesłała mi wycenę na blachę 0,75mm lakierowaną proszkowo z nakładkami po bokach na 367 zł. Jeszcze tylko czekam na potwierdzenie, że to cena z kosztami wysyłki (jak nie to odbiorę sobie osobiście, bo to Mińsk Maz.), i zamykam temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 31.01.2013 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Drugi temat na dziś to okap. Generalnie nie chcę go mieć, ale przemawia do mnie jeden argument, jest wskazany przy reku żeby się nie zatłuściło. Na razie więc ogólne wytyczne:- pochłaniacz (nie mam przewodu wentylacyjnego więc nie wyciąg)- podszafkowy albo kominowy albo teleskopowy, zależnie od układu szafek wiszących, którego nie znam- wydajność 300-500 m3/h- poziom głośności jak najniższy, zakres 46-57 dB mile widziany- cena max 600 zł- czarny lub inox, bo nie wiem jakie agd będzie Wstępnie wytypowałam:- teleskopowe Gorenje DKF 2600 MS , czarne cena ok. 400 zł, lub bliźniacze inox DKF 2600 SR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 31.01.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Aniu, może będziesz robiła obróbki z blachy przy dachu i z tego zrobić także parapety. Ja taką ewentualność biorę pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 31.01.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Blacha na obróbki blacharskie nie nadaje się na parapety, jest za cienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts