cronin 31.01.2013 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) Obróbki blacharskie mam już zrobione, generalnie dach jest finito i tylko na wiosnę trzeba będzie jeszcze wypuścić kominek od pionu kanalizacyjnego. Po co kombinować z parapetami skoro można bezproblemowo zakupić i ewentualnie polakierować na dowolny kolor? Jeszcze z serii tanich białych płytek, zajrzałam do Praktikera w przelocie, i są białe błyszczące 30x60 Cersanit Bianca, przecenione z 39,9 na 29,9 zł. A najtańsze białe błyszczące też Cersanit 20x25 po 16,45zl. Edytowane 31 Stycznia 2013 przez cronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 31.01.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Cronin, ten Cersanit jest ciepło czy zimno biały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 31.01.2013 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Ciepły, wszystkie te płytki to są bardziej takie śmietankowe niz czysto białe. Widać po przyłożeniu kartki papieru różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 01.02.2013 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) Byłam dziś na inspekcji swojego dachu. Od wczoraj leje deszcz, więc warunki idealne żeby sprawdzić czy nie przecieka. No i przecieka, przy attyce, delikatnie ale widać. I przy oknach od frontu, tylko tu nie wiem czy przypadkiem z okien nie zacieka bo są zabezpieczone bardzo PROWIZORYCZNIE (powiewający na wietrze kawałek folii ). Za ciemno było żeby dokładnie obejrzeć ścianki, jutro pojedziemy oboje, wcześniej i z latarką i z aparatem fotograficznym. W każdym razie z dekarzem już rozmawiałam, przyjedzie w przyszłym tygodniu. Pochodziłam po działce, po domu, i taka mnie refleksja naszła. JAKIM CUDEM UDA NAM SIĘ ZA 7 MIESIĘCY PRZEPROWADZIĆ?! Chyba trzeba zacząć się dogadywać ze św. Judą. Chociaż moja rodzina to raczej ze św. Antonim jest zaprzyjaźniona, może wszedłby w kompetencje Ach no i wyliczyłam sobie koszt tynku mineralnego i farby silikonowej, ceresit czyli trochę po taniości, wychodzi mi niecałe 4 tysiące (bo pewnie jakiś grunt do tego będzie potrzebny). Jutro rozmowa z ociepleniowcem zobaczymy ile wyjdzie robocizna z tynkiem lub tylko sam styropian. Edytowane 1 Lutego 2013 przez cronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 01.02.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Cronin, a ja właśnie wróciłam z Praktikera i u nas Bianca co prawda za 39,90, ale dostępna też matowa. Pierwszy raz zauważyłam, a Ty ją widziałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 01.02.2013 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Wcześniej? pewnie tak, ale ja nigdy nazw ani cen nie pamiętam w każdym razie ona też bardziej śmietankowa niż śnieżnobiała. Cały czas myślę co z wielkością, żeby się najmniej naciąć. Czyli zależy od tego jaki brodzik weźmiemy czy 100 czy jednak 90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 01.02.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Aniu my też myśleliśmy nad tynkiem i farbą silikonową ale wyszło że się nie opłaca bo robociznę panowie sobie prawie dwa razy liczyli bo i robota podwójna taniej wyszło kupić tynk silikonowy:) zwłaszcza jak się samemu ponegocjuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 01.02.2013 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Zgadzam się że końcowo wyjdzie drożej, bo robocizna przy podwójnej robocie wyższa - to jasne. Ale jeśli elewacja dalej będzie się kręcić w okolicach 40 tys. to musimy ściąć gdzieś te koszty. Po prostu przez rok, może dłużej, będzie tylko styropian klej i grunt. A materiały i tak będziemy brać sami.Podjęliśmy decyzję o sprzedaży działki rekreacyjnej , jaką mamy nad Bugiem. Jeśli się uda w rozsądnych pieniądzach, to nam trochę pomoże. Bo to na co liczyłam, że będzie, trochę nie wypaliło. Więc to nie jest kwestia tego co chcę zrobić, tylko co muszę zrobić, żeby móc się wprowadzić. Ocieplenie jest koniecznością, tynk luksusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 01.02.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 oj z gruntem to uważaj bo on może tylko pół roku być bez tynku:( my mieliśmy sam styropian siatkę i klej też chcieliśmy gruntować i za jakiś czas tynk kłaść ale nas właśnie wyprostowali że szkoda gruntu jak go w ciągu pół roku tynkiem nie pokryjemy:( nas tynk silikonowy z caparola na 220 metrów wyniósł 3,5 tysia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 01.02.2013 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Zgadzam się ale u mnie 350 m2, a do ceny tynku trzeba doliczyć wyższą robociznę, bo za sam styropian mniej liczą niz za styro plus tynk. Więc różnica może wynieść np. 10 tys. Jutro będę wiedzieć coś więcej mam nadzieję, bo na razie to gdybanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 02.02.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 oj z gruntem to uważaj bo on może tylko pół roku być bez tynku:( my mieliśmy sam styropian siatkę i klej też chcieliśmy gruntować i za jakiś czas tynk kłaść ale nas właśnie wyprostowali że szkoda gruntu jak go w ciągu pół roku tynkiem nie pokryjemy:( nas tynk silikonowy z caparola na 220 metrów wyniósł 3,5 tysia:) Nasz dom stał w kleju jakieś pół roku, ale nasz (naprawdę doświadczony) wykonawca twierdził, że może tak stać i kilka lat. Myśmy latem następnego roku kładli tynk by zakończyć bałagan ogrodowy. I zdecydowanie polecam tynk silikonowy - za jednym zamachem masz zrobioną całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 02.02.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Zgadzam się ale u mnie 350 m2, a do ceny tynku trzeba doliczyć wyższą robociznę, bo za sam styropian mniej liczą niz za styro plus tynk. Więc różnica może wynieść np. 10 tys. Jutro będę wiedzieć coś więcej mam nadzieję, bo na razie to gdybanie. a ta cena 40 tysi to z materialem za całość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 02.02.2013 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 taa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 02.02.2013 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 No kilka osób ma na razie sam klej (od dłuższego czasu) i nic się nie dzieje więc pewne bym zaryzykowała, tym bardziej że u mnie też ogród to plac budowy i garaż jeszcze czeka w kolejce na zrobienie i podjazd. A dom ma być biały więc rozumiecie Zawsze można przed tynkowaniem jeszcze raz zagruntować. U nas deszcz ze śniegiem od rana ohyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 02.02.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 u mnie w kleju też rok stał a koszt gruntu to było jakieś 300 czy 400 zł więc ciut szkoda mi było robić to dwa razy ale jak mówię u nas mniej tynku no i kładli sam tynk bo nawet małż zagruntował więc nie było dużych kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 02.02.2013 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Jesteśmy po rozmowie z ociepleniowcem, 25zł/m2 za położenie styropianu, 35 zł jeśli z tynkiem. Tynk odpuszczamy.Wychodzi tak:Styropian 70 m3 – termo plat. 0,032 13500,- Listwa startowa – 1000Grunt – 1000Siatka – 1280Narożniki – 50Klej do siatki i styro termoorganiki – 3080Kołki - ok. 800 (80 zł za 150 szt. 26 cm)robocizna - 8750,-czyli wychodzi jakieś 28.500. To oczywiście szacunkowa wycena, ceny z netu.Mogę zejść jeszcze o jakieś 500 zł na styro, jeśli samą attykę pokryjemy zwykłym styropianem a nie grafitowym, to 10 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 04.02.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 cronin czy Ty już masz wylewki? pogubiłam się co pod tymi wylewkami dajesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 04.02.2013 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Nie żartuj, ja mam gołe mury i chudziak, nic więcej.Na chudziak pójdzie grunt pod papę, na to papa termo, na to perlit - to mój odpowiednik styropianu. W tym oczywiście będą się pałętać instalacje. na perlit (zamiennik styropianu) rurki od podłogówki i na to wylewki. Jak wylewki poschną to wchodzą suche tynki czyli płyty kg, tylko w końcu nie wiem najpierw sufity czy ściany (na 90% najpierw ściany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 04.02.2013 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Ale najpierw na koniec lutego okna i ocieplenie, jak tylko pogoda pozwoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 04.02.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 ten perlit drogo wychodzi? czytałam wątek, który polecałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts