cronin 04.02.2013 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Jak dobrej klasy styropian, jeszcze zależy w jakiej cenie gips się dostanie. Tylko trzeba to robić samodzielnie, bo Heniutki wytrzeszcz dostają na hasło "perlit". Generalnie to dla pasjonatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 04.02.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 cronin czy Ty już masz wylewki? pogubiłam się co pod tymi wylewkami dajesz? a ja wlasnie miałam pytac czy masz kogoś od wylewek bo jakos chyba niezbyt uważnie czytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 04.02.2013 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 nie mam nawet bladego pojęcia, teraz na tapecie ocieplenie i okna, instalacje. Wylewki jakoś odległe mi się wydają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzustaa 04.02.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Aniu, my planujemy perlit w garażu, ponieważ architekt "pomylił się" kilka cm i nie zostawił miejsca na styropian Czy wylewka z perlitem może być ostateczną wylewką, czy musi na to iść jeszcze zwykła wylewka? Widzę, że to samo mamy obecnie "na oku". Mi również, wylewki czy tynki wydają się niezwykle odległe. Jeśli chodzi o styropian, czy sprawdzałaś Genderkę o wskaźniku 032, może wyjdzie taniej niż Knauf czy Termoorganika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 04.02.2013 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Dzustaa ja robię perlit zamiast styropianu, a Ty mówisz o perlitobetonie, czyli "ciepłym" betonie tak? tzn. beton gdzie zamiast części piasku jest perlit? bo jeśli tak to nie wiem czy perlitobeton ma odpowiednią wytrzymałość do garażu. Ile masz tego miejsca tam? bo może lepiej dac płyty pir o współc. 0,023. Napewno lepiej odizolują niż perlit. Genderki nie sprawdzałam, bo ja styropian wybieram wg badań ITB (taki kaprys ) czyli albo termoorganika albo knauf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzustaa 04.02.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Aniu, dziękuję za przybliżenie kwestii perlitobetonu, jeśli chodzi o płyty pir, to wydaje mi się, że w garażu (36 m2) będą zbędnym kosztem, gdyż ciepło będzie i tak uciekało przy otwieraniu podwójnej bramy garażowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 04.02.2013 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Są kosztowne to prawda. W garażu (rozumiem, że jest umiejscowiony w bryle) najważniejsze jest ocieplenie wspólnej z domem ściany i szczelne drzwi do domu ), wtedy oddzielasz zimny garaż od reszty pomieszczeń i nie wychładzasz ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 06.02.2013 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 (edytowane) Przyłącza przyprawiają mnie o siwiznę. Papiery do wodociągowego się robią , jeszcze jakiś miesiąc mniej więcej, i będzie JUŻ można wystąpić do firm o wycenę. Podpisaną umowę o prąd dostaliśmy wczoraj (tą którą zapomnieliśmy podpisać i odesłać do realizacji pół roku temu ), M pojechał dzisiaj złożyć ją do Wołomina z prośbą o realizację, termin na umowie sierpień 2014! ) Dodam tylko że słup z prądem stoi jakieś 4 metry od naszej bramy, a czekać możemy półtora roku Mam nadzieję że to senny koszmar i jednak zajmie im to kilka miesięcy nie kilkanaście. Strach pomyśleć coby było jakbyśmy jeszcze przyłącze gazowe robili. Wychodzi na to, że wbrew oczekiwaniom najszybciej będzie przyłącze kanalizacyjne, robione od zera w ramach projektu unijnego - ma być na wiosnę, TĄ wiosnę. Wołomin kicha, od lutego zmieniły im sie procedury, wg starych podłączenie zajęłoby im pół roku, teraz sami nie znają nowych reguł, może procedury będą w kwietniu może w marcu, nikt nic nie wie. Nie wiem czy nie będziemy musieli gazu robić, pytanie czy wyrobią się z przyłączem w pół roku. I ile to dodatkowo będzie kosztować (bo projekt 1200 to już wiem) Edytowane 6 Lutego 2013 przez cronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 06.02.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Przyłącza przyprawiają mnie o siwiznę. Papiery do wodociągowego się robią , jeszcze jakiś miesiąc mniej więcej, i będzie JUŻ można wystąpić do firm o wycenę. Podpisaną umowę o prąd dostaliśmy wczoraj (tą którą zapomnieliśmy podpisać i odesłać do realizacji pół roku temu ), M pojechał dzisiaj złożyć ją do Wołomina z prośbą o realizację, termin na umowie sierpień 2014! ) Dodam tylko że słup z prądem stoi jakieś 4 metry od naszej bramy, a czekać możemy półtora roku Mam nadzieję że to senny koszmar i jednak zajmie im to kilka miesięcy nie kilkanaście. Strach pomyśleć coby było jakbyśmy jeszcze przyłącze gazowe robili. Wychodzi na to, że wbrew oczekiwaniom najszybciej będzie przyłącze kanalizacyjne, robione od zera w ramach projektu unijnego - ma być na wiosnę, TĄ wiosnę. Wołomin kicha, od lutego zmieniły im sie procedury, wg starych podłączenie zajęłoby im pół roku, teraz sami nie znają nowych reguł, może procedury będą w kwietniu może w marcu, nikt nic nie wie. Nie wiem czy nie będziemy musieli gazu robić, pytanie czy wyrobią się z przyłączem w pół roku. I ile to dodatkowo będzie kosztować (bo projekt 1200 to już wiem) cronin, współczuję jazd z mediami... ja juz jestem po ( świeżo po gazie ) - w jakiej masz go odległości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 06.02.2013 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 4 metry od płota tak samo jak prąd, Bami ile Cię gaz kosztował, masz już docelowo do domu dociągnięty ? Wracamy do przyłączy.Zamorduję swojego M, zadźgam, uduszę a każda budująca się sędzina mnie usprawiedliwi. Zdążyłam już oblukać piece gazowe, prawie kliknęłam agregat prądotwórczy za 2 tysie, wpadłam na pomysł pompy ciepła do cwu i co, takiej jaką ma Kamila, a która żre mało prądu więc mogłaby pociągnąć na agregacie, balejaż osiwiał mi całkiem przez 2 godziny....Po czym wracamy do domu, ja produkuję się z kolejnymi pomysłami, jak tu mieszkać bez prądu w domu ogrzewanym prądem, a tu mój kochany M mówi mi, że no trudno będziemy musieli chyba prąd BUDOWLANY zrobić ....... miesiąc się na niego czeka..... no o co mi chodzi, przecież on cały czas o DOCELOWYM mówił.....Powinnam była kliknąć ten agregat i zapłacić z jego konta .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 06.02.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 4 metry od płota tak samo jak prąd, Bami ile Cię gaz kosztował, masz już docelowo do domu dociągnięty ? Wracamy do przyłączy. Zamorduję swojego M, zadźgam, uduszę a każda budująca się sędzina mnie usprawiedliwi. Zdążyłam już oblukać piece gazowe, prawie kliknęłam agregat prądotwórczy za 2 tysie, wpadłam na pomysł pompy ciepła do cwu i co, takiej jaką ma Kamila, a która żre mało prądu więc mogłaby pociągnąć na agregacie, balejaż osiwiał mi całkiem przez 2 godziny.... Po czym wracamy do domu, ja produkuję się z kolejnymi pomysłami, jak tu mieszkać bez prądu w domu ogrzewanym prądem, a tu mój kochany M mówi mi, że no trudno będziemy musieli chyba prąd BUDOWLANY zrobić ....... miesiąc się na niego czeka..... no o co mi chodzi, przecież on cały czas o DOCELOWYM mówił..... Powinnam była kliknąć ten agregat i zapłacić z jego konta .... Ooo to widzę, ze sytuacja się rozwiązała wykonanie wewnętrznej instalacji gazowej to koszt ok. 4-4,5 tysi plus owy projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 06.02.2013 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 No pożar chwilowo ugaszony, ale M się ciągle nad gazem zastanawia. Mnie zniechęca koszt instalacji i później opłaty stałe (moja firma mieści się w domu ogrzewanym gazem, ostatnio przyszedł rachunek na ponad 9 stów z czego 5 stów to były opłaty stałe i abonamenty). Prąd mogę mieć bez gazu ale gazu bez prądu już nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 06.02.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Ooo to widzę, ze sytuacja się rozwiązała wykonanie wewnętrznej instalacji gazowej to koszt ok. 4-4,5 tysi plus owy projekt. a temat mam bardzo na czasie -co wchodzi w koszt instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 06.02.2013 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Malka ale jak Ty już masz pozwolenie na budowę przyłącza to masz z górki. Ja się już pogubiłam, przy poprzednim domu podpisywałam umowę z firmą gazową dawałam im pełnomocnictwo i oni załatwiali wszystko, koszt jakies 2 tysie plus projekt u projektantki 500 zł (polecona przez nich, część płaciła jej gazownia). Teraz jakiś kosmos, projektantka życzy sobie 1200 (a mapkę już ma) a potem znowu do firmy od gazu i ona wycenia, więc się już pogubiłam co komu za co i ile. Poza tym przyłącze jest do płota a potem drugi etap od płota do domu i po domu. Generalnie wiem że nic nie wiem, ale dużo to kosztuje i do końca nie wiadomo za co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 06.02.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Malka ale jak Ty już masz pozwolenie na budowę przyłącza to masz z górki. Ja się już pogubiłam, przy poprzednim domu podpisywałam umowę z firmą gazową dawałam im pełnomocnictwo i oni załatwiali wszystko, koszt jakies 2 tysie plus projekt u projektantki 500 zł (polecona przez nich, część płaciła jej gazownia). Teraz jakiś kosmos, projektantka życzy sobie 1200 (a mapkę już ma) a potem znowu do firmy od gazu i ona wycenia, więc się już pogubiłam co komu za co i ile. Poza tym przyłącze jest do płota a potem drugi etap od płota do domu i po domu. Generalnie wiem że nic nie wiem, ale dużo to kosztuje i do końca nie wiadomo za co. Ja mam projektantke za 800, jezeli chcesz... Plus bardzo sprawną firmę wykonawczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 06.02.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 a temat mam bardzo na czasie -co wchodzi w koszt instalacji? Malka, to jakby realizacja projektu, czyli same rury... Plus podłączenie do skrzynki (koszt 700 pln) plus dokumentacja podwykonawcza i mapka w cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 06.02.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 ja rozumiem, z tym,że tak na oko -ile tej instalacji masz w domu, czy w cenie jest sama robocizna czy z materiałem, czy cena obejmuje podłłączenie odbiornika (ków) ? Mój projekt to 1,5 mb rury do pieca (w budynku) i 16 m poza budynkiem -do skrzynki.Wyceniałam podłączenie pieca + połaczenie całej instalacji c.o -cena mnie zabiła .Czekam na inne wyceny, stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 06.02.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 ja rozumiem, z tym,że tak na oko -ile tej instalacji masz w domu, czy w cenie jest sama robocizna czy z materiałem, czy cena obejmuje podłłączenie odbiornika (ków) ? Mój projekt to 1,5 mb rury do pieca (w budynku) i 16 m poza budynkiem -do skrzynki. Wyceniałam podłączenie pieca + połaczenie całej instalacji c.o -cena mnie zabiła . Czekam na inne wyceny, stąd moje pytanie. Robobizna, materiał, mapki. Komplet. Piec podłącza hydraulik. U mnie było sporo metrów od skrzynki: do kotłowni (jest na tyłach domu zupełnie nie jak u ludzi) z 30 m i z kotłowni do kuchni pewnie z 8... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 06.02.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 a ten całokształt to robiła firma instal gaz?Mieli swojego geodetę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 06.02.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Ja na gazie zarobiłam;). Gazownia mi wyceniła, mój wykonawca zrobił za pół ceny + projekt, a gazownia mi przelała na konto całą wycenioną wcześniej kwotę. Szybko i sprawnie:). Tak samo zrobiłam z kanalizacją, tylko mi Gmina jeszcze nie oddała:-x. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts