adk 06.02.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Ufff, ja przynajmniej tylko prąd męczę, jakbym miała jeszcze tak gaz męczyć to łoooo maatkoooo..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 06.02.2013 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Rasia to mistrzostwo świata jest, ale po mojej stronie Wisły to cuda się nie zdażają. Ala my sobie też gaz odpuścimy, tak na 99%, te opłaty stałe, przeglądy, dziurę musielibyśmy w ścianie robić na rurę od kondensata, poza tym kolejne papierzyska, których nienawidzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 06.02.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Rasia-bajka z gazem aleu nas sama mogę robić tylko na działce, przyłącze robi podwykonawca gazowni wybrany w przetargu ( a przetargi w pl.znamy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 06.02.2013 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Rasia Ty to magik jesteś, jak nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 07.02.2013 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Rasia-bajka z gazem aleu nas sama mogę robić tylko na działce, przyłącze robi podwykonawca gazowni wybrany w przetargu ( a przetargi w pl.znamy ) .. U mnie tak sie złożyło, ze wszystko robiła jedna firma, ale tylko dlatego, ze podali mi najniższą cenę za moją instalację wewnętrzną (mieli geodetę). Brakujący kawałek "gazociągu" pgnig wycenili na 22 tys., ale my z tego płaciliśmy tylko 1800 pln plus 700 skrzynka. Do tego instalacja wewnętrzna czyli juz na mojej działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość magdalen1 07.02.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 WitamDzięki adk trafiłam tutaj szukając pomocy. Chcę dołączyć do szczęśliwców budyjących swój dom:). Nie mogę dojść jak wygląda sprawa przyłącza prądu. Złozyłam o warunki przyłącza w których wpisałam "docelowe". I co dalej (pan w BOK niewiele mi powiedział!), jak dostanę warunki to mam załatwiać od razu wykonanie/doprowadzenie prądu na działkę? Czy muszę najpierw robić podłączenie budowlane? Czy faktycznie jest taka różnica w cenie? Doczytałam się, że podpisując budowlane podpisuję na mniejszą ilość KW i w sumie nie ma różnicy w cenie między budowlanym a docelowym. Ale również słyszę od niektórych, że różnica jest znaczna i bardziej opłaca się robić od razu docelowe. Zgłupiałam!!!!! Proszę pomóżcie i wyjaśnijcie mi łopatologicznie o co chodzi?????Dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 08.02.2013 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) też chciałam docelowy prąd , domu jeszcze nie było i mi powiedzieli, że niet... tylko mi budowlany podłączą cronin na pierwszej stronie dziennika Domek Reziego widziałam takie wycinanki na szybie, ale nie wiem czy to naklejane czy fabrycznie tak, ale raportuje jakby coś Edytowane 8 Lutego 2013 przez nita83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 08.02.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Cronin nie nadążam z forum ale widziałam, że nie chcesz gazu bo ceny z przesył są jakieś kolosalne Nie przeczę, że w zakładzie pracy takie mogą być ale w domku są niewielki, jeśli chcesz to sprawdzę ile płacimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 08.02.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 My z gazu też zrezygnowaliśmy, za duży koszt przyłącza, a potem przesyłu. Obliczyliśmy, że za tą kwotę ( nie pamiętam już ile) mielibyśmy butli z gazem na 3 lata jakoś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 08.02.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Witam Dzięki adk trafiłam tutaj szukając pomocy. Chcę dołączyć do szczęśliwców budyjących swój dom:). Nie mogę dojść jak wygląda sprawa przyłącza prądu. Złozyłam o warunki przyłącza w których wpisałam "docelowe". I co dalej (pan w BOK niewiele mi powiedział!), jak dostanę warunki to mam załatwiać od razu wykonanie/doprowadzenie prądu na działkę? Czy muszę najpierw robić podłączenie budowlane? Czy faktycznie jest taka różnica w cenie? Doczytałam się, że podpisując budowlane podpisuję na mniejszą ilość KW i w sumie nie ma różnicy w cenie między budowlanym a docelowym. Ale również słyszę od niektórych, że różnica jest znaczna i bardziej opłaca się robić od razu docelowe. Zgłupiałam!!!!! Proszę pomóżcie i wyjaśnijcie mi łopatologicznie o co chodzi????? Dziękuje i pozdrawiam prąd budowlany ma drogą stalą opłatę, ale zuzcie jest tańsze, co jest ważne jak używa się sporo urządzeń buwolanych, jakieś fleksy, piły, wiertarki...wszystko prądożercze a docelowy ma stałą opłatę mniejszą, ale droższe zuzycie, to tak w skrócie My mamy prąd budowlany teraz, u nas ( Tauron) żeby zrobić prąd docelowy trzeba mieć odbiór budynku i instalacji elektrycznej w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 08.02.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 No właśnie, z tym prądem to tak wygląda. Mnie co rusz szlag trafia, jak przychodzą rachunki, bo opłaty stałe stanowią bodajże 86 zł, a prądu zużywamy za 1-2 zł albo wcale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 08.02.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 z tym oddaniem budynku, to chyba niekoniecznie. są ludziska, co po kilka lat mieszkają w nieoddanych budynkach, a prąd mają docelowy. znam taki przypadek. muszę ich dopytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 08.02.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 To dopytaj od razu, jak rozwiązali kwestię zameldowania w nieodebranym budynku - bo u mnie w UM pani się upiera, że musi mieć papier, żeby nas zameldować. A już ponad rok bezdomni jesteśmy - to znaczy nie mamy żadnego zameldowania i trochę mnie to zaczyna męczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 08.02.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 w kwestii prądu budowlanego i docelowego u mnie było tak;) jak chciałam prąd na działkę pan uprzejmy w obecnym Tauronie podpowiedział mi żebym nie robiła prowizorki budowlanej którą zrobią mi na zaraz jak jej nie potrzebuję bo zapłacę za przyłącze dwa razy ( raz prowizorka raz docelowe ) tylko żebym albo poczekała na pozwolenie na budowę albo zgłosiła byle jaki budynek gospodarczy i wtedy mogę dostać docelowe przyłącze z taryfą budowlaną, więc ponieważ noża na gardle nie miałam bo lato było a ja dopiero na wiosnę zacząć miałam budowę to wydusiłam pozwolenie na budowę i zrobili mi przyłącze już stałe z taryfą budowlaną a po odbiorze domu przełączyli mnie na taryfę "normalną", z tego co wiem bez odbioru domu u nas nie ma szans na "normalny" prąd a budowlany no owszem może stawka znośna ale te opłaty stałe są mordercze, pamiętam jak w jednym miesiącu nie zużyliśmy ani pół wata prądu a zabuliłam 100 zł samych opłat a to było kole 2009 roku i nie było mi do śmiechu:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 08.02.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Kocurku w każdym UM panie się będą upierać przy papierku z odbioru do zameldowania:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 08.02.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 wu to ja mam prąd tak jak Ty, docelowy ale z taryfą budowlaną, zmienią mi dopiero po odbiorze, ale może być częściowy czy jakoś tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 08.02.2013 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Po kolei Jak tam Szanownych Pań brzuchy po wczorajszym obżarstwie ? 6 pączków pochłonęłam i pół kilo marchewek - zbilansowało się no nie? Gaz - w naszym przypadku odpada, przy tak małym zapotrzebowaniu, jakie mamy wyliczone, opłaty za grzanie prądem a gazem będą zbliżone (bierzemy pompę ciepła do CWU) więc nie ma sensu płacić za 2 przyłącza, zwłaszcza że mocno trzymamy się za kieszeń i każdy grosz się liczy. Prąd musimy mieć a bez gazu można żyć Ponadto doszłyby nam wtedy coroczne przeglądy pieca, przeglądy kominiarskie, zrobienie przepustu przez ścianę do pieca (teraz przecież nie mamy żadnych kominów). Odpada. Prąd - my właśnie chcemy docelowy kablowy podłączony do budynku w stanie surowym bez zameldowania, elektrownia nie zgłosiła żadnych wątpliwości w tym zakresie, problem w tym że będą to robić półtora roku - dla nas o rok za długo. Dlatego musimy wystąpić o budowlany napowietrzny, który podobno bezproblemowo założą nam w miesiąc. Trudno trzeba będzie zapłacić za tą budowlaną prowizorkę (poczekamy z tym do czerwca zapewne, może jakiś cud się zdaży i ruszą z docelowym). Niestety każdy urząd i dostawca to inne wymagania, dlatego trzeba sprawdzać u siebie. Generalnie specjalnie jest to tak zagmatwane, żeby ogłupiały inwestor płacił, płacił , płacił, a na koniec jeszcze się ucieszył że ma to już za sobą - mistrzostwo świata. Także Magdalen1 uzbrój się w cierpliwość i stoicyzm i powiedz sobie że trzeba przez to przebrnąć, jak przez leczenie kanałowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 08.02.2013 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Od dzisiaj rusza promocja w Casto, kibelek podwieszany z cersanitu (pełen zestaw ze stelażem, przyciskiem i deską) za 398zł, szafka z umywalką z 2 szufladami, biała lakierowana plus lustro tez za 4 stówki. Ruszamy na zakupy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 08.02.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Cronin to my mamy docelowy z taryfą budowlaną w takim razie bo kabelek już do skrzynki mąż wprowadził i jest w domu. co do promocji to łłłłłeeeee ja już mam kupione dwa stelaże, ale dużo też nie daliśmy a no i drugi raz za wpięcie nic nie płaciliśmy, tylko na początku za sam przyłącz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 08.02.2013 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Wcale nie wykluczam, że to co JA rozumiem za docelowy to ONI rozumieją jako docelowe przyłącze z taryfą budowlaną. Ale liczę na to że za te półtora roku to jednak będę już zameldowana. Swoją drogą kompletnie nie rozumiem dlaczego dociągnięcie 4 metrów kabla pod ziemią ma im zająć półtora roku - chyba tylko dlatego żeby pokazać inwestorowi gdzie jego miejsce w szeregu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts