Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rasia to mistrzostwo świata jest, ale po mojej stronie Wisły to cuda się nie zdażają.

Ala my sobie też gaz odpuścimy, tak na 99%, te opłaty stałe, przeglądy, dziurę musielibyśmy w ścianie robić na rurę od kondensata, poza tym kolejne papierzyska, których nienawidzę :sick:

Rasia-bajka z gazem :) aleu nas sama mogę robić tylko na działce, przyłącze robi podwykonawca gazowni wybrany w przetargu ( a przetargi w pl.znamy ) ;)

.. U mnie tak sie złożyło, ze wszystko robiła jedna firma, ale tylko dlatego, ze podali mi najniższą cenę za moją instalację wewnętrzną (mieli geodetę). Brakujący kawałek "gazociągu" pgnig wycenili na 22 tys., ale my z tego płaciliśmy tylko 1800 pln plus 700 skrzynka. Do tego instalacja wewnętrzna czyli juz na mojej działce

Gość magdalen1

Witam

Dzięki adk trafiłam tutaj szukając pomocy. Chcę dołączyć do szczęśliwców budyjących swój dom:). Nie mogę dojść jak wygląda sprawa przyłącza prądu. Złozyłam o warunki przyłącza w których wpisałam "docelowe". I co dalej (pan w BOK niewiele mi powiedział!), jak dostanę warunki to mam załatwiać od razu wykonanie/doprowadzenie prądu na działkę? Czy muszę najpierw robić podłączenie budowlane? Czy faktycznie jest taka różnica w cenie? Doczytałam się, że podpisując budowlane podpisuję na mniejszą ilość KW i w sumie nie ma różnicy w cenie między budowlanym a docelowym. Ale również słyszę od niektórych, że różnica jest znaczna i bardziej opłaca się robić od razu docelowe. Zgłupiałam!!!!! Proszę pomóżcie i wyjaśnijcie mi łopatologicznie o co chodzi?????

Dziękuje i pozdrawiam

też chciałam docelowy prąd , domu jeszcze nie było i mi powiedzieli, że niet... tylko mi budowlany podłączą

cronin na pierwszej stronie dziennika Domek Reziego widziałam takie wycinanki na szybie, ale nie wiem czy to naklejane czy fabrycznie tak, ale raportuje jakby coś :)

Edytowane przez nita83

Witam

Dzięki adk trafiłam tutaj szukając pomocy. Chcę dołączyć do szczęśliwców budyjących swój dom:). Nie mogę dojść jak wygląda sprawa przyłącza prądu. Złozyłam o warunki przyłącza w których wpisałam "docelowe". I co dalej (pan w BOK niewiele mi powiedział!), jak dostanę warunki to mam załatwiać od razu wykonanie/doprowadzenie prądu na działkę? Czy muszę najpierw robić podłączenie budowlane? Czy faktycznie jest taka różnica w cenie? Doczytałam się, że podpisując budowlane podpisuję na mniejszą ilość KW i w sumie nie ma różnicy w cenie między budowlanym a docelowym. Ale również słyszę od niektórych, że różnica jest znaczna i bardziej opłaca się robić od razu docelowe. Zgłupiałam!!!!! Proszę pomóżcie i wyjaśnijcie mi łopatologicznie o co chodzi?????

Dziękuje i pozdrawiam

prąd budowlany ma drogą stalą opłatę, ale zuzcie jest tańsze, co jest ważne jak używa się sporo urządzeń buwolanych, jakieś fleksy, piły, wiertarki...wszystko prądożercze ;)

a docelowy ma stałą opłatę mniejszą, ale droższe zuzycie, to tak w skrócie :)

My mamy prąd budowlany teraz, u nas ( Tauron) żeby zrobić prąd docelowy trzeba mieć odbiór budynku i instalacji elektrycznej w domu.

To dopytaj od razu, jak rozwiązali kwestię zameldowania w nieodebranym budynku - bo u mnie w UM pani się upiera, że musi mieć papier, żeby nas zameldować. A już ponad rok bezdomni jesteśmy ;) - to znaczy nie mamy żadnego zameldowania i trochę mnie to zaczyna męczyć.

w kwestii prądu budowlanego i docelowego u mnie było tak;) jak chciałam prąd na działkę pan uprzejmy w obecnym Tauronie podpowiedział mi żebym nie robiła prowizorki budowlanej którą zrobią mi na zaraz jak jej nie potrzebuję bo zapłacę za przyłącze dwa razy ( raz prowizorka raz docelowe ) tylko żebym albo poczekała na pozwolenie na budowę albo zgłosiła byle jaki budynek gospodarczy i wtedy mogę dostać docelowe przyłącze z taryfą budowlaną, więc ponieważ noża na gardle nie miałam bo lato było a ja dopiero na wiosnę zacząć miałam budowę to wydusiłam pozwolenie na budowę i zrobili mi przyłącze już stałe z taryfą budowlaną a po odbiorze domu przełączyli mnie na taryfę "normalną", z tego co wiem bez odbioru domu u nas nie ma szans na "normalny" prąd a budowlany no owszem może stawka znośna ale te opłaty stałe są mordercze, pamiętam jak w jednym miesiącu nie zużyliśmy ani pół wata prądu a zabuliłam 100 zł samych opłat a to było kole 2009 roku i nie było mi do śmiechu:(

Po kolei :)

Jak tam Szanownych Pań brzuchy po wczorajszym obżarstwie ? 6 pączków pochłonęłam i pół kilo marchewek - zbilansowało się no nie? ;)

Gaz - w naszym przypadku odpada, przy tak małym zapotrzebowaniu, jakie mamy wyliczone, opłaty za grzanie prądem a gazem będą zbliżone (bierzemy pompę ciepła do CWU) więc nie ma sensu płacić za 2 przyłącza, zwłaszcza że mocno trzymamy się za kieszeń i każdy grosz się liczy. Prąd musimy mieć a bez gazu można żyć :) Ponadto doszłyby nam wtedy coroczne przeglądy pieca, przeglądy kominiarskie, zrobienie przepustu przez ścianę do pieca (teraz przecież nie mamy żadnych kominów). Odpada.

Prąd - my właśnie chcemy docelowy kablowy podłączony do budynku w stanie surowym bez zameldowania, elektrownia nie zgłosiła żadnych wątpliwości w tym zakresie, problem w tym że będą to robić półtora roku - dla nas o rok za długo. Dlatego musimy wystąpić o budowlany napowietrzny, który podobno bezproblemowo założą nam w miesiąc. Trudno trzeba będzie zapłacić za tą budowlaną prowizorkę (poczekamy z tym do czerwca zapewne, może jakiś cud się zdaży i ruszą z docelowym).

Niestety każdy urząd i dostawca to inne wymagania, dlatego trzeba sprawdzać u siebie. Generalnie specjalnie jest to tak zagmatwane, żeby ogłupiały inwestor płacił, płacił , płacił, a na koniec jeszcze się ucieszył że ma to już za sobą - mistrzostwo świata.

Także Magdalen1 uzbrój się w cierpliwość i stoicyzm i powiedz sobie że trzeba przez to przebrnąć, jak przez leczenie kanałowe.

Cronin to my mamy docelowy z taryfą budowlaną w takim razie :) bo kabelek już do skrzynki mąż wprowadził i jest w domu.

co do promocji to łłłłłeeeee ja już mam kupione dwa stelaże, ale dużo też nie daliśmy :cool:

a no i drugi raz za wpięcie nic nie płaciliśmy, tylko na początku za sam przyłącz.

Wcale nie wykluczam, że to co JA rozumiem za docelowy to ONI rozumieją jako docelowe przyłącze z taryfą budowlaną. Ale liczę na to że za te półtora roku to jednak będę już zameldowana. Swoją drogą kompletnie nie rozumiem dlaczego dociągnięcie 4 metrów kabla pod ziemią ma im zająć półtora roku - chyba tylko dlatego żeby pokazać inwestorowi gdzie jego miejsce w szeregu :mad: