cronin 08.02.2013 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 akurat wczoraj pytałam, czy jest szansa na koniec lutego, ale nie, musza być temperatury całodobowe powyżej 5 stp. czyli połowa marca może nawet poóźniej jeśli zima wróci (a za oknem biało ). Czyli ociepleniowca też muszę przesuwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.02.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) z tym gazem to tak jak piszesz - obejdzie się ! roczne opłaty stałe są na tyle duże że sporo ogrzejesz prądem w tej cenie co do prądu - nawet jeśli postawią Ci tymczasowy słup z prądem budowlanym (najlepiej w miejscu docelowej skrzynki) to od tego miejsca kabel docelowy zakopujesz sobie tak jak już ma być na gotowo do poki nie będzie docelowej skrzynki - nie zamienią Ci prądu budowlanego na zwykłą taryfę, jeśli jest już skrzynka to zmiena taryfy budowlanej na zwykłą jest możliwa bez odbioru technicznego budynku , bez nadania nr domu itp! mi skrzynkę zamontowali na ok 1,5 miesiąca przed wprowadzeniem i podpisałem od razu umowę na g12 choć chcieli mnie na budowlaną wsadzić - tyle że się nie dałem! co do sypialni to mamy małą - jeśli dobrze pamiętam to 11 m2 - tyle że WM chodzi naprawdę na minimum stad taki wysoki poziom CO2 przy zamkniętych drzwiach - dlatego znacznie lepszy jest wyciąg niż nawiew w sypialni - jeśli jednak nie da się już tego zmienić w projekcie i musi być nawiew to sama instalacja powinna byc tak zrobiona by znacznie więcej powietrza tam tłoczyć chłopaki z FM robili różne badania, obserwacje i "udowodnili" że pod sufitem jest najwięcej wilgoci i CO2 (dotyczy ogrzewania podłogowego - wbrew obiegowej opinią że co2 jest ciężkie i opada na dół - dlatego wyciąg a nie nawiew! ) przy normatywnej wymianie - czyli 1 kubatura domu na 1 h nie byłoby z tym problemu - ale wszyscy wiedzą że w zimie wymiana 40% kubatury w 1 h to i tak dużo - u mnie do normalnego uzytkowania domu (* nie licząc nocy i spania w sypialni przy zamkniętych drzwiach - bo przy otwartych ten problem nie występuje) WM chodzi na ok 10-12% czyli wentyluje ok 60-70 m3 na 1h - czyli BARDZO MAŁO a czujnik CO2 wskazuje naprawdę dobre wyniki - poniżej 1000 Edytowane 8 Lutego 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 08.02.2013 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Ja mam 15-metrowe pokoje, już się zastanawiałam czy nie robić i nawiewu i wywiewu w każdym, ale to by chyba mocno podniosło koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 08.02.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 A propos wentylacji - rozmawiałam z moim wykonawcą. I powiedział mi, że mamy dużą wymianę bo i kubatura domu jest duża i nie powinno być takiego problemu. Natomiast w razie gdyby wystąpił to zmieni ustawienia na rekuperatorze. Zastanawiam się nad tą czujką ale nie wiem gdzie by ją zamontować bo nasza sypialnia ma 20m2 (może w przyszłości wydzielimy kącik do pracy), ale dzieciaków pokoje po 10m2. I teraz nie wiem. Wykonawca odradzał robienie nawiewu i wywiewu w pokoju. Ania ale w sumie marzec całkiem niedaleko. Już mamy prawie 1/3 lutego za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.02.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) chcesz miec dobrze i w rozsądnej cenie zrobioną WM - porozmawiaj z jasiek71 z FM wg moich, jego i nydara obserwacji najrozsadniejszym wydaje się nawiew w centralnych miejscach domu np korytarz - 2-3 duże nawiewy - ale nie będą one odczuwanle nawet przy maxymalnej pracy jednostki - a w każdym pokoju tylko wyciąg - to Wentylacja mechaniczna zrobiona na wzór wentylacji grawitacyjnej dawniej w każdym pomieszczeniu był komin i kratka pod sufitem - na tych chłopaki się wzorują - tylko nie masz nawiewników w oknach czy wogóle nieszczelnych okien tylko nawiew z korytarza .... mnie to przekonuje w 100% - tyle że dowiedziałem się o tym po wszystkim i bylo juz po przysłowiowych "ptakach" WG prawidłowo zrobiona jest OK tylko w domach energooszczędnych generuję spore stratyWM jest stosunkowo młoda w porównaniu do WG - ktoś kiedyś wymyślił że nawiewy w czystych pomieszczeniach a wyciągi w "brudnych" a to nie do końca tak .... Alicjo - zwiększenie wydajności na reku = większe straty ciepła - więcej wyrzucisz go przez wyrzutnię - w zimię WM pracuje na niskiej wydajności - u mnie nie byłoby tego problemu gdybym zwiększył obroty , ale to są straty których nie chce - więc spimy przy uchylonych drzwiach akurat to dla nas nie jest problemem dziś zrobiłbym układ WM zupełnie inaczej Edytowane 8 Lutego 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 08.02.2013 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Miesiąc, jeszcze cały miesiąc nicnierobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 08.02.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 chcesz mieć dobrze i w rozsądnej cenie zrobioną WM - porozmawiaj z jasiek71 z FM wg moich, jego i nydara obserwacji najrozsądniejszym wydaje się nawiew w centralnych miejscach domu np korytarz - 2-3 duże nawiewy - ale nie będą one odczuwalne nawet przy maksymalnej pracy jednostki - a w każdym pokoju tylko wyciąg - to Wentylacja mechaniczna zrobiona na wzór wentylacji grawitacyjnej Jak rozmawiałam z człowiekiem to mi wszystko tak wytłumaczył, że wydawało mi się że powinno być ok. Ale jeszcze przegadamy inne pomysły ponownie. Przekonuje mnie fakt że żaden z jego klientów nie miał takich problemów. W tej chwili nie przewidujemy w ogóle ani nawiewów ani wywiewów w korytarzu - unikamy sufitów podwieszanych to raz, dwa mamy kawalątek korytarza - reszta to pomieszczenia otwarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 08.02.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Miesiąc, jeszcze cały miesiąc nicnierobienia Jakiego nicnierobienia!!!!???? PLANOWANIA Kochana, planowania. Ja się boję, że nie zdążę poplanować. Musze w końcu wybrać coś na podłogi ale ciągle mała przeziębiona i nie nadaje się do przedszkola wrrrrrr, a ja muszę ruszyć pooglądać w sklepach na żywo to co spodobało się w necie cenowo i na ekranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 08.02.2013 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Czyli trzeba tez wziąć pod uwag wielkość pomieszczeń, przyzwyczajenia (zamykanie drzwi czy spanie przy otwartych). Ja zdecydowanie preferuję otwarte, więc opcja nawiew w ciągach komunikacyjnych a wywiew w pokojach - do mnie przemawia. Ktoś ostatnio pisał o problemach w spiżarce, że musi zrobić tam i nawiew i wywiew. Czyli kuchnia ze spiżarką to oddzielny problem. M zapisał się na szkolenie z WM, przyda się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna2802 08.02.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Mnie też ten zastój wykańcza ale co zrobić. Tak jak Alicja pisze teraz trzeba planować, bo potem może być problem z czasem. Ja miałam plan mieć wszystko na podłogi do końca lutego, plus wszystkie materiały i meble do łazienki. Póki co mam tylko panele do małego pokoju!!!!!! Także mam co robić, najgorsze jest to, że to co mi się podoba jest za drogie a to co tańsze nie potrafi mnie zmusić do zakupu:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 08.02.2013 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Ala, kupić i tak będę mogła za 3-4 miesiące, na bieżąco, więc nie mam co planować, bo i tak decydować będzie cena i dostępność. Wybieram kilka opcji i w zależności co będzie łatwiej dostępne i może w lepszej cenie - to kupię Lampy mam więc do nich się będę przypasowywać stylowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.02.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Czyli trzeba tez wziąć pod uwag wielkość pomieszczeń, przyzwyczajenia (zamykanie drzwi czy spanie przy otwartych). Ja zdecydowanie preferuję otwarte, więc opcja nawiew w ciągach komunikacyjnych a wywiew w pokojach - do mnie przemawia. Ktoś ostatnio pisał o problemach w spiżarce, że musi zrobić tam i nawiew i wywiew. Czyli kuchnia ze spiżarką to oddzielny problem. M zapisał się na szkolenie z WM, przyda się. to czy drzwi otwarte czy zamkniete np w ciagu dnia nie bedzie praktycznie mialo znaczenia pod kazdymi drzwiami jest 1-2 cm szczelina i praktycznie to starcza - problem pojawia sie podczas ciagledo przebywania w zamknietym pomieszczeniu 2-3 osob - u nas w sypialni przez ok 7h na 11m2 przy zamknietych drzwiach i niskiej wydajnosci centrali - dla wymiany normatywnej - taki problem by nie wystepowal ale jeszcze raz podkresle = sie wyzsze rachunki za ogrzewanie - mozna tego uniknac robiac WM inaczej Jak rozmawiałam z człowiekiem to mi wszystko tak wytłumaczył, że wydawało mi się że powinno być ok. Ale jeszcze przegadamy inne pomysły ponownie. Przekonuje mnie fakt że żaden z jego klientów nie miał takich problemów. W tej chwili nie przewidujemy w ogóle ani nawiewów ani wywiewów w korytarzu - unikamy sufitów podwieszanych to raz, dwa mamy kawalątek korytarza - reszta to pomieszczenia otwarte. bardzo mozliwe ze nikt sie nie skarzyl bo 99% klientow robi tak jak im kazal - czyli np wentyluja dom bardziej i usuwaja co2 , albo moze tak jak my do tej pory spalismy przy uchylonych drzwiach - adopiero jak wziąłem czujnik co2 i zacząłem sie nim bawic i sprawdzac rozne opcje wyszlo samo ... nawet nie przypuszczlbym ze tak jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 08.02.2013 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Chodzi mi właśnie o noc, na szczęście u nas drzwi do pokojów się nie zamyka i tego się będziemy trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość magdalen1 08.02.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Prezentuję północny kierunek z W-wy (Łomianki/Nowy Dwór Mazowiecki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 09.02.2013 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 To może u Ciebie bardziej cywilizowane urzędy, u mnie Wołomin i wszystko jasne Zakupy w casto odbębnione, szafka (2 szuflady) z umywalką zupełnie przyzwoita, oczywiście żaden luksus ale cena 350 zł. Lustra nie braliśmy. 20 szt. na sklep rzucili. Drugi zakup płytki do prysznica, wzięliśmy coloursy ale jasnoszare, nie przełknęłam ceny 55 za białe. Szare w cenie 19 zł, Wyprzedaż jest bo wycofują się podobno z tych płytek. Były fajne żółte i limonka, ale do koncepcji kolorystycznej mi nie pasują. Chociaż może warto byłoby trochę energii dodać Kibelków już nie było, mogą jeszcze być, taki tandetny to głównie ten przycisk był. Reszta ok. Tak przynajmniej twierdzi moje źródło w casto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna2802 09.02.2013 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 No to gratulacje, zawsze to do przodu:). Faktycznie przycisk był straszny ale u nas też wielkość przeważyła bo bardzo małe te kibelki:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 09.02.2013 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 e no jak małe to odpada , nie wiem jakim cudem sprzedaje się np. seria Nano - chyba tylko dla desperatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość magdalen1 10.02.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Do CRONIN A czy Wołomin nie został wchłoniety przez Legionowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaMC 10.02.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Trochę późno, ale powiem jak to jest z prądem u nas w PGE. Na czas budowy dostajemy budowlany. TERORETYCZNIE "normalny" mozna dostać po odbiorze, ALE jesli wykaże się że mieszka się tam i zużywa prąd regularnie w celach "życiowych" (czyt. regularny pobór mocy) to można napisać oświadczenie że pomimo braku odbioru już tam ktoś mieszka i na większość takich wniosków jest zgoda na zmianę taryfy na "normalną". Robią tak, bo większosc ludzi wprowadza sie przed odbiorem. Nie wiem czy wszedzie, u nas (łódzkie) w PGE tak jest. I my w zasadzie bedziemy sie starac po zimie o normalne (mamy caly czas wiatraczek jeden włączony w piwnicy bo tynki nie chciały schnąć wiec mamy tzw. stalu pobór mocy). cronin, mówisz że wzglednie porządna ta szafka ? Rozważam ją. Na kibelek nawet nie spojrze, nie ma mowy zeby stelaż+miska+deska wolnoopadajaca w tej cenie byly warte uwagi. Mamy różne doświadczenia po wc i wole kupić tanią miskę ale stelaża inego niż geberita nie kupię. Z naszego doswiadczenia wszystkim dookoła inne niż geberity się psuły (elementy dot. spłuczek, etc.) a nasz jest nie do ruszenia od 5-6 lat. Miske mielismy tanią i w sumie tez jestem zadowolona, nie wiem czy tego samego teraz nie wezmiemy (zresztą unifixy geberita juz mamy..). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 10.02.2013 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Do CRONIN A czy Wołomin nie został wchłoniety przez Legionowo? Dokładnie tak, niestety Ostał się ino "Posterunek Wołomin" gdzie sekretarka nie może nawet postawić na piśmie pieczątki "wpłynęło dnia...". Każdy papier wożą do Legionowa, mają zatrudnionego człowieka , który lata z każdym papierkiem. Ale inwestor oczywiście nie może sam do Legionowa, tylko musi składać do Wołomina. Boją się cokolwiek robić, bo nie wiedzą czy ich zaraz całkiem nie zlikwidują. Czysta paranoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts