nitubaga 20.02.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Zacytuje klasyka Staszewskiego: szczęśliwy ten co nic nie wie :lol:Ja niestety jadąc z domciu do szkół małolatów mijam M1 (praktiker, LM, ikea, kler, cała domoteka i kilka inszych tego typu sklepików), w okolicy szkoły zaś mam OBI, casto i kiedyś opex. Wszystko w zasięgu 30min samochodem. Udręka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 20.02.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Zacytuje klasyka Staszewskiego: szczęśliwy ten co nic nie wie Dokładnie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 20.02.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Cronin ja też w trakcie planowania elektryki, ale punktów jeszcze nie policzyłam... bojem siem. Jarek p. Ale jak to ? Nie dawać gniazdek za TV w ścianie tylko lepiej dać listwę na przedłużaczu?????? Jest ich teraz u mnie tyle, że szczerze znienawidziłam. A nie można dać jakiegoś zabezpieczenia przepięciowego na całą instalację? Bo chyba tak bym wolała. PS Przyznam się, że podczytuję Twój dziennik jako lekturę dokształcającą (jestem dopiero w połowie). Kabelki i rack wymiatają . PS2 Namawiam męża na samodzielne położenie papy na chudziaku. Jak myślisz czy laicy sobie poradzą z tematem, czy raczej zniszczymy papę i lepiej wziąć fachoFFFFca ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 20.02.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 adk, u mnie za położenie papy na niewiele ponad 100 m2 parteru skasowano 3k złotych (wliczając materiał), może to Twojego męża przekona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 20.02.2013 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 (edytowane) Aleście nagadali , aż musiałam sprawdzić czy to napewno mój dziennik bardzo ładna ta lampa, to nad stół będzie tak? Już się nie mogę doczekać jak będziesz miała skończoną kuchnię. Ciekawa jestem efektu. Kiedy planujecie zacząć akcję ocieplenie? Nita lampa będzie centralnie w kuchni, ona jest na 2 60-ki i świeci jasno, więc powinna wystarczyć na 10-metrową kuchnię (nad samym blatem będą jeszcze 2 spoty) Akcja ocieplenie, jak się ociepli - mam nadzieję że połowa marca. może pokażę o co mi chodzi, bo mam wrażenie,że uznajecie mnie za wariatkę od plastikowej lampy [ATTACH=CONFIG]171753[/ATTACH] kto Ci robi projekt podłogówki ? Malka zeszłabym na zawał jakbym się po nocy pętała po ciemaku po domu i zobaczyła cień tej lampy w błysku piorunów, ja mam za bardzo wybujałą wyobraźnię Projekt podłogówki zrobił mi asolt, czekam jeszcze na WM-kę. Aniu znalazłaś lampę, która u mnie wisi w formie plafonu - to moje ciastko z dziurka Ufff czyli idę po dobrych śladach Edytowane 20 Lutego 2013 przez cronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 20.02.2013 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Nitu Domoteka na szczęście mnie nie pociąga a obecną bliskość M1 sobie chwalę, jak chcę wieczorem odpocząć od ferajny, to idę na spacerek, 10 minut i jestem w Praktikerze - niewiele tam jest ale mogę się poszwendać i powdychać budowlany kurz szkoda tylko że LM za daleko na zimowy spacer. Ala, my papę też sami będziemy kłaść, żadna filozofia tylko palnik wypożyczyć trzeba, jak masz dobrą grubą papę to krzywdy jej nie zrobisz Tyle że fizycznie ciężkie bo rolka papy waży z 20-30 kg, a jeszcze trzeba ją np przeciąć. Podpatrzyłam w jaki sposób cięli papę moi budowlańcy - 2 kijki i sznurek, tylko siły potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 20.02.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Ja się czasami zastanawiam jak Ty funkcjonujesz siedząc tak po nocach. Syna do szkoły wyprawiasz a potem do łózka czy jak? hahahah zaspokoję Twoją ciekawość Niestety natura odebrała mi umiejętność spania w dzień więc jeśli położę się jak świta -to mogę zapomnieć o odpoczynku, ale jak jest ciemno (tu plus zimy -późny świt )to 3-4 godziny stawiają mnie na nogi, choć jak nie muszę wstawać (w weekend, wakacje) to śpię do upadłego A tak jak dziś , zarwanie nocki -też nie jest dramatem, po prostu pójdę wcześniej spać. Moje OZS jest malutkie prawie jak OZC w domu pasywnym asolt - ten z forum ??? a ozc też liczy ? a i mnie stacjonarne sklepy też nie pociągają -wszystko co potrzebuję mam ze swojej kanapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 20.02.2013 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Malka tak ten z forum, tyle że na ten projekt to prawie rok czekałam (w sumie to chyba na odczepnego go dostałam ), dobrze że powędrowałam do niego jak tylko projekt miałam. OZC od niego było szybciej na szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 20.02.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 i jak OZC wyszło ? dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 20.02.2013 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 satysfakcjonująco wyszło nam zapotrzebowanie na ciepło 5858 kWh (do tego jeszcze CWU), tylko dlatego zdecydowaliśmy się na grzanie prądem Oczywiście to tylko papier, ale zastosowaliśmy się do wytycznych, jak wyjdzie naprawdę - zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 20.02.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Cronin, wy macie ogrzewanie na prąd? albo coś mieszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 20.02.2013 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 tak, wodna podłogówka grzana albo zbiornikiem z grzałkami albo kotłem elektrycznym, cwu grzane powietrzna pompą ciepła, czyli właściwie nie jest to czyste grzanie prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.02.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 (edytowane) Jarek p. Ale jak to ? Nie dawać gniazdek za TV w ścianie tylko lepiej dać listwę na przedłużaczu?????? Jest ich teraz u mnie tyle, że szczerze znienawidziłam. A nie można dać jakiegoś zabezpieczenia przepięciowego na całą instalację? Bo chyba tak bym wolała. Od końca odpowiem: Jest tak: w tablicy rozdzielczej powinno być takie właśnie zabezpieczenie na całość. I zapewne jest, bo to obecnie standard, o ile tylko instalacja była robiona przez normalnego elektryka. Ale niezależnie od tego dla poprawienia bezpieczeństwa urządzeń można dodać zabezpieczenia "klasy D" instalowane bezpośrednio przy odbiorniku. W przełożeniu na ludzki, są to właśnie owe listwy przeciwprzepięciowe (dobre!). Nie ma obowiązku ich stosowania, tak jak wam zrobił elektryk, też jest ok. Ale: - po pierwsze, jak sama stwierdzasz, taki ogromny rząd gniazdek na ścianie jest mało estetyczny. - po drugie taka listwa z dodatkowym zabezpieczeniem jest po prostu dodatkową barierą, dość mocno poprawiającą bezpieczeństwo drogiego często sprzętu w razie przepięcia w sieci. Dlatego też namawiam za wyjściem: jedno-dwa gniazdka (no dobra, sam mam dwa podwójne ) + listwa. I jeszcze jedno: podkreślam za każdym razem, że ma to być dobra, droga listwa. Bo niestety, popularnie dostępne listwy za 30zł są przeciwprzepięciowe jedynie symbolicznie, bądź po prostu wcale. Nie chcę się wdawać w szczegóły techniczne, wynika to z ich megauproszczonej konstrukcji po prostu, te tanie listwy to w zasadzie zwykłe przedłużacze. Jak się chce kupić dobrą listwę, można szukać opinii po forach internetowych, bądź po prostu patrzeć na cenę. Dobra listwa kosztuje minimum stówę. PS Przyznam się, że podczytuję Twój dziennik jako lekturę dokształcającą (jestem dopiero w połowie). Kabelki i rack wymiatają . PS2 Namawiam męża na samodzielne położenie papy na chudziaku. Jak myślisz czy laicy sobie poradzą z tematem, czy raczej zniszczymy papę i lepiej wziąć fachoFFFFca ???? To póki nas Cronin nie przekurzy, też tak po cichutku dodam, że papę samemu położyć nietrudno i spokojnie dacie radę, ale to bardzo brudna praca, rękawice konieczne, ciuchy robocze potem już raczej do śmietnika. Do mycia rąk/twarzy polecam benzynę ekstrakcyjną bądź bardzo dobry płyn do mycia rąk, do kupienia w Castoramie zaraz obok pasty BHP, w pomarańczowej plastikowej butelce ze szczoteczką na wyposażeniu. Płyn jest rewelacyjny! No i gazu do palnika wychodzi od groma, warto mieć dużą butlę albo stację napełniającą w pobliżu. Dziennik - dzięki i powodzenia w czytaniu, bo to już zdaje się lektura na długie tygodnie jest Edytowane 20 Lutego 2013 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 20.02.2013 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 cronin nie wykurzy bo cronin tez sama papę kłaść będzie (znaczy sama w dwie osoby ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 20.02.2013 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 możesz mi przypomnieć jaką masz powierzchnię domu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.02.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 A no to jak tak, to spoko Papę na płaskim się kładzie bez problemu, kłopoty są tylko z wszelkimi już istniejącymi instalacjami idącymi po wylewce, podsuwanie papy pod nie bywa upierdliwe. A i na folię fundamentową wystającą spod ścian trzeba uważać, jeśli to popularna folia PVC, to niestety się topi od płomienia. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 20.02.2013 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Ivy mniej więcej 176 m2, dokładnie nie pamiętam na pewno trochę za dużą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 20.02.2013 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Ja mam tradycyjną grubą papę termo na fundamencie, nic mi się nie stopi co najwyżej wtopi jedno w drugie a o to przecież chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 20.02.2013 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Jarek a ja myślałam żeby najpierw położyc papę a potem rozprowadzac rurki, ona ma 5 mm grubości można po niej łazić, nic się nie przedziurawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 20.02.2013 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Ivy mniej więcej 176 m2, dokładnie nie pamiętam na pewno trochę za dużą Domek w sam raz, fajnie rozplanowany dzięki, czekam na OZC swoje i jestem ciekawa jak to wyjdzie, w sumie nie wdziałam jeszcze takiego kompletnego dokumentu wiec az jestem ciekawa u siebie wyniku:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts