Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No dobra, to jest wszystko oczywiste (może poza tym XPSem, szkoda XPSa, kawał deski wystarczy). Pytanie tylko, czy jak co do czego przyjdzie, teoria pokryje się z praktyką, zwłaszcza praktyką w wykonaniu przygodnych fachowców... Oczywiście to jest do zrobienia, tylko wymaga pilnowania.

A nieuniknione zapewne usterki potem dysperbitem...

J.

Nie wszędzie się łatkę da przykleić (choć jeśli będziecie robić rury potem, to może i problemów nie będzie takich), a dysperbity są różne. Nie tylko ten podstawowy, gruntujący. Do doszczelniania trudnych miejsc używałem takiego gęstego, nie pamiętam w tej chwili oznaczenia.

J.

Folię, w sensie, tą taką grubą budowlaną? Ją się daje (znaczy... można dać, zalezy, jak kto izolację robi) jako drugą warstwę i klei w razie potrzeby po prostu dobrą taśmą klejącą (szara, zbrojona u mnie szła, fachowcy mówili mi natomiast o czymś, co określali mianem "taśma butylowa").

Natomiast papę z wystającą spod ścian foliową izolacją fundamentową - w sumie nie wiem, czym to powinno się kleić, ja smarowałem zakład na grubo dysperbitem. Sucho mam w domu :)

J.

Ja mam folię wszędzie. Miała być papa, ale budowlańcy mieli inne zdanie albo maja problemy ze słuchem lub rozumieniem. I mam folię. Nie wyszarpię tego teraz przecie

Mogę jeszcze jedno pytanko blondynki? ta izolacja pozioma ma być połączona z pionową. Ale to chodzi o jaką izolację o tą na chudziaku (tym podłogowym), który już jest czy to jakoś pod nim było. Aktualnie spod wszystkich ścian wystaje folia, ale przeciez ona jest pozioma- między fundamentami i ścianami nosnymi czy tez pod działówkami. Co ja tu kręcę i czego nie kumam? Ja mam umysł humanisty, pomocy

Dokładnych opisów i rysunków znajdziesz w necie bez liku, ale tak pokrótce: izolacja ma stanowić jedną całość, tak, żeby to, co siedzi w ziemi, bądź na niej leży dokładnie oddzielić od reszty domu. Czyli: na szczycie ścian fundamentowych masz położoną izolacje poziomą, na niej dalej są stawiane ściany. Ta izolacja powinna spod tych ścian wystawać do środka domu.

Dalej - na chudziaku robisz izolację poziomą (o niej właśnie tu mówimy), którą trzeba połączyć w jedną, szczelną całość z tym, co wystaje spod ścian.

Izolacja pionowa zaś jest na zewnątrz i w popularnym wykonaniu jest to po prostu kilka warstw jakiegoś mazidła pokrywającego ścianę fundamentową aż do poziomu izolacji poziomej. Na to idzie styrodur jako ocieplenie, a na wierzch folia kubełkowa.

To co wyżej, to jest opis popularnie robionej izolacji domku bez piwnicy. W przypadku piwnicy, zwłaszcza zagłębionej w wody gruntowe bądź jeśli dom jest zbudowany w gruncie trzymającym wodę, rzecz się komplikuje, czasem nawet znacznie, ale o ile dobrze w twoim dzienniku widzę, Ciebie to nie dotyczy :)

J.

dziękuję bardzo za pomoc blondynce http://www.abramakabra.pun.pl/_fora/abramakabra/smilies/[modli].

Jesli dobrze zrozumiałam, to obrazkowo - leziemy po zewnętrzych ścianach fundamentowych włazimy pod ściany nośne i dalej kulamy się przez cały dom po drodze łączą się z folią pod działówkami i wyłazimy z drugiej strony i zaś znów na zewnątrz fundamentów. Czyli cały chdziak i fundamenty są od reszty oddzielone.

Przepraszam cronin za prywatę.

Najpierw to mesel i młotek. Szpachelką... można próbowac, ale wylewka zwykle mocno chropawa i nie wiem, czy szpachelka da radę. A potem... odkurzacz (duży, przemysłowy) jest tu bardzo dobry, ale miotły bym nie wykluczał. Dobrej, takiej "ulicznej" ze sztywnym włosiem, nią się chyba jednak dużo skuteczniej, niż odkurzaczem usuwa większe kamienie, kawałki gruzu itp. A warto je usunąć, bo odkurzacz się na nich zapycha.

J.