Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlatego proponuję najpierw miotłę, a potem odkurzacz :)

U mnie się sprawdził ten z Lidla (ten większy, bo sprzedają dwa rodzaje), ale jeśli chcesz szukać używańca, to może celuj w używanego profesjonalnego? Takiego, żeby miał automatyczne trzepanie filtra, bo to jest strasznie upierdliwe. Zwłaszcza potem, przy wciąganiu gipsu i drobnego pyłu filtr się błyskawicznie zapycha i trzeba go co jakiś czas trzepać ręcznie, jak się to robi nieostrożnie, to można go zniszczyć, a nowy kosztuje stówę... więc może warto?

J.

No wiesz.... przy kupnie używanego sprzętu ryzyko jest zawsze, ale odkurzacz profi, nawet używany myślę, że "na jeszcze jedną budowę" starczy. A trzepanie filtra naprawdę pożyteczne jest, przy odkurzaniu pyłu filtr się zapycha piorunem.

Te najtańsze... mój kosztował sto parędziesiąt złotych (z Lidla), a więc do najtańszych się zalicza i cały czas żyje, ale doskonały nie jest.

J.

Ja też się zastanawiałam nad kupieniem odkurzacza przemysłowego, ale nie wiem zupełnie jaki z tych tanich się nada na budowę (moc, rodzaje filtrów).

A co do papy na chudziaka - to jak to kurcze zabezpieczyć, żeby fachowcy nie rozwalili? Bo stać nad nimi nie \będę miała czasu.

Nie wiem, czy masz jakiekolwiek realne szanse zabezpieczyć papę, przecież nie zrobisz im tam podłogi technicznej z desek...

Myślę, że jedyne sensowne rozwiązanie, to zapowiedzieć na samym początku: na podłodze jest papa, w tej chwili jest ona cała i bez jednej usterki. Na koniec roboty też ma również cała i bez jednej usterki, a od tego będzie zależało, czy wypłata należności będzie również cała. Jak się zdarzy, że coś uszkodzą, niech naprawiają i tyle.

A gruntowanie chudziaka (jeśli mogę za Cronin odpowiedzieć :) ) - teoretycznie to jest pod papę, żeby lepiej przywierała, ale grunt się ładnie w chudziaka wtapia i znakomicie doszczelnia wszelakie dziury, zwłaszcza te trudne do uszczelnienia w jakikolwiek inny sposób. Tak że moim zdaniem warto. Zwłaszcza, że koszt nie taki znów wielki (za moich okołoizolacyjnych czasów najtaniej wychodził Dysperbit z Castoramy, w składach mieli w podobnej cenie jakąś podróbę jedynie).

J.

Dokładnie dysperbit dn zdaje się. A co do papy u mnie lezy ona w progach tam gdzie fundament, ekipa sie z nią nie cackała, łaziła po niej, zaprawę rzucała, bloczki, i żadnych dziur nie ma, oczywiście na nią pójdzie ta docelowa warstwa. Tyle że papa musi być dobra, gruba, u mnie jest to 5 mm.