Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u mnie brał 50 zł za punkt ale ze swoim materiałem i wszystkie kable w peszlach

edit: przez swój materiał miałam na myśli oczywiście kabelki i inne dynksy dostarczane przez elektryka:)

Edytowane przez wu

Ala proszę Cię Ty już mnie nie dołuj, ja jeszcze nie rozmawiałam z nikim.

Czy jest jakiś podręcznik pt, Elektryka dla wstecznie zaawansowanych ?

Powinien być :-).

Powiem Ci tak - zniechęciłam się do szukania tańszego, bo z tym pierwszym byłam ugadana od ho ho, i już projekt miał, i na budowie kilka razy był i WIEDZIAŁ DOKŁADNIE CO JEST DO ZROBIENIA. Więc po prostu boję się że jak znajdę tańszego a on zobaczy ile jest roboty (bo u mnie problem stanowią: nie wolno przebijać izolacji na fundamentach, nie wolno niszczyć ścian w jednym wielkim pomieszczeniu). I cała robota to kładzenie kabli "dookoła", wiercenie przez sufit, przyłącze "dookoła" itp. I poi prostu niektórym się nie chce i mówią to wprost :(.

A na męża nie mam co liczyć, bo ani czasu ani umiejętności.

własnie tez jestem na etapie rozeznawania elektryki..z tego co podpytałam znajomego można za 35zł /pkt kogoś mieć,

Co do kabla to ilości są rózne , czasem licza z materiałem...ciezki temat.

Jesli chodzi o ilości to dostałam taki opis od jednego:

Dla przykładu w jednym domu:

- 180 m 2 poszło ok. 900 m YDYp 3x1,5 i YDyp 3x2,5 czyli przewodów do obwodów gniazd 1-faz i oświetlenia.

- 150 m2 poszło tych przewodów ok. 600 m

- 180 m2 poszło 1300 m.

Do tego dochodzi rozdzielnia - koszt od 1000 zł (osprzęt + robocizna) - zależy w co ma być wyposażona i na jakim osprzęcie - to wszystko zależy od ilości obwodów, ilości zabezpieczeń różnicowoprądowych, czy mają być ochronniki przepieć itp,itd...czyli kwota zmienna

Oprócz powyższego trzeba przemyśleć i ewentualnie wycenić sprawę:

1. Zasilanie tego domu na podstawie warunków przyłączenia.

2. Instalacja rolet.

3. Instalacje przeciwoblodzeniowe rynien i podjazdów.

4. Instalacje bram automatycznych (wjazdowa + garażowa).

5. Instalacje antenowe TV/SAT.

6. Instalacje internetowe.

7. Instalacje alarmowe, wideodomofonowe, monitoringu wizyjnego.

8. Instalacja głośnikowa w pokojach.

9. Jakaś integracja tych systemów np za pomocą centrali alarmowej

10. Instalacje zewnętrzne (oświetlenie w ogródku itp)

11. Instalacja odgromowa.

12. Trzeba też ustalić konkretnie urządzenia o większej mocy i pociągnąć do tego osobne obwody (pralki, zmywarki, płyty indukcyjne, piekarniki, parowary, pompy ciepła itp.)

Może coś pomoże, ja jeszcze nikogo nie wybrałam.

"patyczek" też możesz rozmnożyć na te gniazdka i jeszcze wifi do kompletu :)

Takie coś jest potrzebne: http://www.skapiec.pl/site/cat/45/comp/860794

I do kompletu wgrane do urządzenia oprogramowanie: http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd

Wygląda skomplikowanie, ale bez problemu jest do ogarnięcia przez średnio zorientowaną w komputerach i okolicach osobę.

J.

Dzięki Jarku, tyle, że nie kumata jestem - pierogi mogę zrobić :rolleyes: - ale tego ni w ząb nie rozumiem. Mam internet z plusa LTE a chodzi, mimo dokupionej antenki na długim przewodzie, bardzo różnie. Często mieli, i mieli i ciężko odpala strony choć mam wykupione 25+5 GB i dodatkowo bez limitu od 24 do 12.00 to nie zawsze nam starcza i musimy się pilnować by limitu nie przekroczyć. Potrzebuję sygnał na dwa komputery i piszesz, że da się z tego jednego patyczka sygnał pobrać na oba? Boję się, że zupełnie nie będzie można tego używać :(

w tym TL-WR1043ND jest jedno wejście USB to tam miałabym podłączyć plusa? a co z komputerami? A tego drugiego linku nic nie rozumiem, choć doczytałam, że można huba podłączyć ale i tak sygnał szedłby bezprzewodowo z tego routera na oba komputery? tak jak sygnał z TPS na drugim komputerze? Czarna magia jak dla mnie :sick:

"patyczek" też możesz rozmnożyć na te gniazdka i jeszcze wifi do kompletu :)

Takie coś jest potrzebne: http://www.skapiec.pl/site/cat/45/comp/860794

I do kompletu wgrane do urządzenia oprogramowanie: http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd

Wygląda skomplikowanie, ale bez problemu jest do ogarnięcia przez średnio zorientowaną w komputerach i okolicach osobę.

J.

My mamy podobnego tp linka.. tzn ciut gorszy model.. niestety na piętrze wszystko po wifi śmiga, schodzę na dół i jest jeszcze net w holu, troszkę w kuchni i ciutkę w salonie.. a dalej nie ma.. postawiliśmy na dole drugi router podłączony po kablu do tp linka, skonfigurowałam jedną wielką sieć domową, i jak laptop łapie silniejszy sygnał od górnego to z nim się łączy a jak z dolnego routera, to łączy się z dolnym automatycznie...

zanim zrobiłam taką sieć wymieniłam antenki na 2x dłuższe i mało co pomogło.. jednak strop, ściany blokują sygnał..

powiem szczerze, że jestem bardzo zadowolona z tego rozwiązania, bo nawet w całym ogródku mam net:)

Pierogi to cudna rzecz jest 8)

Tak, tego "patyka" z plusa podłącza się do portu USB w tym urządzeniu. A komputery do urządzenia albo przez wifi (laptopy, tablety itp.) albo możesz tez w urządzenie powpinać drugie końce tych przewodów, które masz od domowych gniazdek internetowych, a komputery (stacjonarne) do gniazdek przewodem.

Ten drugi link jest najważniejszy, bo on własnie opisuje, jak to urządzenie przerobić do twoich potrzeb. On wygląda strasznie skomplikowanie, ale głównie dlatego, że podaje wszelakie możliwe informacje w temacie, tak naprawdę, wszystko, co trzeba zrobić, to te dwa zdania opisane w rozdziale "instalacja przez www", a wcześniej ze strony Gargoyle_pl pobrać odpowiedni plik. No i na końcu, jak w każdym takim routerku trzeba ustawić sobie hasło, skonfigurować wifi. Średnio zorientowana w komputerach osoba sobie z tym poradzi, mniej niż średnio zorientowana być może będzie musiała dopytać na forum :)

Internet będzie przez to chodził tak, jak do tej pory, tylko że rozdzielony na kilka urządzeń, jesli oba komputery będą coś ciągnęły naraz, to oczywiście całość będzie chodzić stosownie wolniej.

HUB do niczego Ci nie jest potrzebny, on tam jest wymieniany w innym zastosowaniu, mniejsza o to.

J.

Edytowane przez Jarek.P

Na szczęście w temacie wifi, komputerów, routerów to M jest gramotny, więc ja się nie tykam, dla mnie to ma działać i nie chcę wiedzieć w jaki sposób.

Ivy u mnie tak:

1. Zasilanie tego domu na podstawie warunków przyłączenia - to podobno wiemy

2. Instalacja rolet - na szczęście nie ma

3. Instalacje przeciwoblodzeniowe rynien i podjazdów - tylko rynna

4. Instalacje bram automatycznych (wjazdowa + garażowa). - będą kiedyś

5. Instalacje antenowe TV/SAT - będzie to coś cyfrowe bezpłatne, ograniczamy tv bo i tak nic w nim nie ma.

6. Instalacje internetowe - tp zdaje się u nas działa

7. Instalacje alarmowe, wideodomofonowe, monitoringu wizyjnego - nie tykam tego, przerasta mnie

8. Instalacja głośnikowa w pokojach - nie planuję, mnie wystarczy zwykłe radyjko

9. Jakaś integracja tych systemów np za pomocą centrali alarmowej - eee chyba się nie będziemy integrować

10. Instalacje zewnętrzne (oświetlenie w ogródku itp) - to wiem

11. Instalacja odgromowa - kompletnie o tym zapomniałam

12. Trzeba też ustalić konkretnie urządzenia o większej mocy i pociągnąć do tego osobne obwody (pralki, zmywarki, płyty indukcyjne, piekarniki, parowary, pompy ciepła itp.) - tak zrobiłam

Rozpisałam sobie obwody, jest to radosna twórczość własna, więc liczę na konstruktywną krytykę :)

Kotłownia:

1. pompa ciepła

2. rekuperator

3. piec elektryczny

4. gniazdo siłowe

5. pozostałe gniazdka

6. oświetlenie górne

Przedpokój:

7. gniazdka

8. oświetlenie górne (sztuk 2)

łazienka:

9. gniazdka

10. oświetlenie

pokój:

11. oświetlenie

12. gniazdko z listwą (tzn. to do którego będzie podłączony komputer i inne gadżety)

13. pozostałe gniazdka

salon:

14. oświetlenie górne

15. oświetlenie boczne

16. gniazdko z listwą (tutaj tv i reszta)

17. pozostałe gniazdka

kuchnia:

18. piekarnik

19. płyta indukcyjna (siłowe?)

20. zmywarka

21. okap i gniazdka ze ściany pod oknem

22. lodówka i pozostałe gniazdka

23. oświetlenie górne (razem ze spiżarką)

24. gniazdka spiżarki

PIĘTRO

25. oświetlenie schodów i piętra (razem 3 lampy)

26. gniazdka korytarz

pokój Werki:

27. oświetlenie górne

28. gniazdka

pokój Gabrysi:

29. oświetlenie górne

30. gniazdka

łazienka:

31. oświetlenie górne i kinkiet

32. gniazdka

33. pralka, suszarka

gabinet:

34. oświetlenie

35. gniazdko z listwą

36. gniazdka

sypialnia:

37. oświetlenie górne i kinkiet

38. gniazdka

Na zewnątrz:

39. garaż

40. brama

41. domofon

42. gniazdka zewnętrzne

43. altana

O czymś zapomniałam? czy może za dużo? coś połączyć?

łazienka - tak, suszarki są przewidziane ale do włosów, do ręczników nie - bo ma nie być kaloryferów - pomyślę jeszcze

kuchnia - mikrofali jak a razie nie mamy, ew. dołożę jeden obwód w spiżarce

Strasznie dużo tych obwodów chyba, sama skrzynka 200 zl o zabezpieczeniach to nawet boję się myśleć

Znaczy, te obwody z całą pewnością trzeba będzie połączyć, nie ma sensu ich rozdzielac aż tak skrupulatnie, ale to już jest zadanie dla elektryka (czy kogośtam), kto będzie planował rozdzielnię. Tu, dla przejrzystości niech zostanie, jak jest :)

Tak na szybko mogę jeszcze podpowiedzieć zasilanie podświetlenia numeru domu na zewnątrz (niekoniecznie białego plafonu, z wymalowanym numerem, jak w Kostce Polskiej z epoki Gierka, to można zrobić bardzo fajnie, np. duży numer od tyłu podświetlany LEDami).

Druga rzecz: podświetlenie schodów, ale w sensie lampek "nocnych" nad stopniami, to samo ewentualnie w korytarzach. Fajne, bardzo przydaje się w nocy, polecam!

W garażu gniazdka, gniazdko siłowe ewentualnie też, może być zamiast tego w kotłowni, pytanie, skąd bliżej na podwórko.

J.

Garaż jest pieśnią przyszłości, więc siła w kotłowni bardziej się przyda (o ile oczywiście w ogóle się przyda ;) )

Na półpiętrze schodów jest kinkiet, z włącznikiem krzyżowym, on ma robić za nocne, ja ślepa jestem a po zmroku to w ogóle kurza ślepota mnie dopada i muszę mieć dobrze oświetlone schody, przy takich ledwo świecących to się zabiję na zakręcie.

Numer na zewnątrz, będzie na bramie, dom jest tak cofnięty że nikt się na nim numeru nie dopatrzy zwłaszcza z daleka.

Ten tradycyjny grzejnik w łazience to mi komplikuje życie o tyle, że ja mam tylko podłogówkę, więc temperatura wody niska, a jak on będzie letni to niewiele da. Myślałam o wypuszczeniu pętli na ścianę i zrobieniu kawałka ogrzewania ściennego pod ręczniki :)

Wiedziałam, że za dużo mi tych obwodów wyszło, teraz będę dumać co z czym połączyć.

Myślałam o wypuszczeniu pętli na ścianę i zrobieniu kawałka ogrzewania ściennego pod ręczniki :)

Wiedziałam, że za dużo mi tych obwodów wyszło, teraz będę dumać co z czym połączyć.

Ogrzewanie scienne to fajna rzecz, tylko problem jest potem z wierceniem ;)

Obwody to już pewnie elektryk połaczy co z czym się da.

a bedziesz miała jakies dodtakowe sterowanie do podłogówki - jakies termostaty i inne ?

Jeśli chcecie te obwody koniecznie sami ;) to generalne zasady są takie:

1) do 10 gniazdek "zwykłych" na jeden obwód. Przez gniazdko zwykłe mam na myśli takie gniazdko w pokoju, do którego się włącza lampkę, telewizor, czy czasem odkurzacz.

2) gniazdka kuchni - na osobnych wydzielonych co najmniej dwóch różnych obwodach, można więcej (np. dodatkowy osobny obwód na lodówkę), warto te obwody rozdzielić tak, żeby prądożerne urządzenia (zmywarka, mikrofalka i czajnik) były na różnych. Niezależnie od w/w obwodów potrzeby będzie jeszcze obwód siłowy do kuchenki. Z niego będzie zasilany też piekarnik. Chyba, że ma być gdzie indziej, niż płyta grzewcza i daleko od niej, wtedy niech ma swój osobny obwód, z osobnym bezpiecznikiem.

3) gniazdka łazienek, kotłowni - na osobnym obwodzie od reszty domu. Nie musi być osobny obwód na każdą łazienkę/kotłownię, można to jakoś pogrupować.

4) zasilanie kotła, reku, pompy ciepła - wydzielone obwody, najlepiej osobne.

5) alarm - koniecznie na wydzielonym obwodzie,

6) oświetlenie - również można grupować, powiedzmy do 10 punktów na obwód, myślę, że tu najlepiej kierować się rozkładem punktów w domu, np. jeden obwód: oświetlenie jednej strony poddasza, drugi - drugiej strony.

J.

to by było ścienne pod ręczniki czyli tylko do wysokości wieszaka - tak sobie gdybam

rozdzielacz do podłogówki spędza mi sen z powiek, co on musi mieć a co niekoniecznie ;), nie chcę wydać kilku tysięcy na rozdzielacze (2)

tutaj kwestia projektu podłogowki, bedzie wiadomo jakie sa obwody i co bedzie potzrebne do ich regulacji podstawowej lub jakiejś złożonej :-)