Lukarna 04.03.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 O ile pamiętam, coś tam poszło o źle zrozumiane określenie koloru, że miał być brzoskwiniowy a nie bordowy, czy jakoś tak... Biedny facet... ) Padłam:lol2::lol2: Witaj Jarku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 04.03.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 ja jestem na etapie konsultacji z elektrykami, ale kwestia obwodów jest chyba uzależniona od ilości pkt, Podobno osobne obwody daje sie do urzadzen z duzym poborem/zmywarka, pralka, pompa ciepla , piec itp/ oraz kazdą grupę gniazd w pomieszceniach + osobno właczniki itp. Nie robi sie puszek i nie ciągnie gdzie sie da jak kiedyś. Chodzi o to ze jak Ci cos sie stanie , bedzie jakies przepięcie/wybicie jak zwał to zniszczy coś /wybije jeden bezpicznik tylko do tego przeznaczony a nie zniszczy nic wiecej. Elektrykowi płacisz za pkt , a ilośc kabla to może byc oszczędnośc/zalezy jaki dom, jak daleko do rodzielni/ jakies 100 - 200 m - kabel kosztuje pewnie po 2 zl/m w hurtowni + trochę bezpieczników wiec nie robi to jakiejś olbrzymiej kwoty na całym domu. Najwiecej kabla idzie na zewnętrzne bajery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 04.03.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Eeee...ja też nie wnikałam jak Luka dla mnie zostało tylko pokazanie gdzie mają być pstryczki i lampy, gdzie się gasi i zapala...resztę rozwiązał mąż wiem tylko tyle, że u nas są dwie rozdzielnie, jedna dużą na parterze i druga na poddaszu mała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 04.03.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Mój P tez cos przebąkiwał o dwóch ale nie wiem dlaczego Pan od projektu powiedział stanowcze nie:)I mam jedną - za to dużą... I zastanawiam się własnie jaki kolor ścian zrobić w wiatrołapie bo jak dam za ciemny to mi te wielkie białe drzwiczki będą słabo wyglądały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 04.03.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) O, ja robię tak jak ivy mówi. A z rozdzielniami będę miała jak dracula - na dole duża, na górze mała. Na początku ograniczyłam się do narysowania gdzie co ma być, na papierze, tak dla siebie - potem rysowałam to samo na ścianach, więc jak będzie niestarannie rozmieszczone, to moja wina (nie robiłam tego z poziomicą ani nic w tym rodzaju), potem ryłam bruzdy, puszki wyciął mąż. I potem dostąpiłam oświecenia - czyli na przykładzie praktycznym pokazano mi, jak się ciągnie kable. W charakterze rozdzielni występuje na razie duży gwóźdź I powiem Wam, że jak jest wszystko wykute, wycięte i rysunek w garści, to jest już kaszka z mleczkiem. Tylko spięcie tego wszystkiego pewnie będzie gorsze, ale co się będę na zapas martwić. edit: Luka, z tego co ja zrozumiałam, to pan postawił veto pewnie dlatego, że te rozdzielnie łączy się ze sobą i dopiero do skrzynki. Ale u mnie na górze nie ma zupełnie nic prądożernego, do tego na górze mam tylko 2 pokoje, łazienkę, garderobę i korytarz, więc się nie boję za bardzo i zrobię te 2, zamiast ciągnąć wszystkie kable na dół. Edytowane 4 Marca 2013 przez bury_kocur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 04.03.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Mi coś tam mąż tłumaczył dlaczego zrobił drugą skrzynkę, ale za bardzo go nie słuchałam bo i po co mi ta wiedza Luka skrzynkę można pomalować takim samym kolorem jak ścianę serio, moi rodzice mają naklejoną tapetę nawet i nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 04.03.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) Polecam kupować kable w promocji w casto lub LM.. można kupić kabel do światła 100m 3x1,5 za niecałe 200zł (180 chyba) i 3x2,5 też 100m po niecałe 300zł.. nie wiem czy w hurtowni jest taniej.. my braliśmy na raty.. na początku kupiliśmy 3 do światła i 4 do gniazdek.. jak się kończyly to sukcesywnie dokupowaliśmy.. poszło jakiś kilometr kabli, ale na dole mamy skrzynkę 48 miejscową pełną, a górze mamy osobną skrzynkę i tam jest około 20 razem z włącznikiem (3 miejsca) i różnicówką (3 miejsca)sporo tych obwodów u nas.. światło w większości mamy połączone po 2-3 pomieszczenia.. ale gniazdka to raczej pomieszczeniami z tym, że w salonie mamy 2 obwody jednen na tv i pokój za ścianą (na koniec brakowało kabla i stwierdziliśmy, że gościnny puścimy razem z tv, bo on będzie mało kiedy używany, w naszej sypialni oddzielna linia idzie na kompa i oddzielna na reszte.. tam jest chyba 9 gniazd.. pralka i zamrażarka oddzielne linie (schowek) i w kuchni zmywarka, lodówka, mikrofala, piekarnik indukcja (3 fazy) wszystko na oddzielnych liniach i 3 linie na gniazda (pierwsza to 3 gniazdka w kupie, druga to dwa i na trzeciej pojedyncze gniazdo) MsDracula my mamy na górze drugą skrzynkę z racji takiej, że na dole i tak byśmy się nie pomieścili a poza tym z każdym obwodem z piętra musielibyśmy dodatkowo po parę metrów schodzić do tej na parterze.. poza tym jak nam światło wysiądzie to nie muszę biec do garażu tylko na piętrze w holu jet skrzynka Edytowane 4 Marca 2013 przez Kamila i Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 04.03.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Kamila a ja naiwnie myślałam że mam dużą skrzynkę:lol2: Moja ma 36 miejsc i jeszcze ma wolne:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 04.03.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Kamila - to jeszcze własny generator i przetrwacie armagedon. Dom okablowany, że hej! Ja aż tak nie planuję rozdzielać, ale też u nas mniej gniazd na pomieszczenie wychodzi i ogólnie pewnie mniej wszystkiego A kable kupiłam jeszcze taniej niż Ty, ino nie powiem dokładnie, bo faktura leży w samochodzie - w sklepie Speckable - mają też internetowy, choć stacjonarnie dali lepsze ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 04.03.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Lukarna w zasadzie Marcin robił za radą elektryka.. na górze w pokojach dzieci będzie po 4-5 gniazdek.. w gościnnym są 3.. w łazience 1.. w holu i wiatrołapie żadnych.. jakoś tam wyszło.. ale osobno jest jeszcze reku, odkurzacz, pompa ciepła, garaż.. bramy garażowe i rolety na parterze razem, a na górze rolety też mają swój obwód.. plus pare obwodów na zewnątrz i robi się niezła ilość.. musiałabym spisać wszystkie z kartki i wtedy mogłabym tutaj zamieścić.., bo tak to piszę z pamięci Kocurko własnie chcemy kupić generator, ponieważ u nas jest ta zasr.ana natura 2000 i wszystkie linie idą w powietrzu.. byle gałązka spadnie i już brak prądu.. u nas nie dało się kupić taniej.. wszędzie były takie same ceny albo droższe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 04.03.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 O patrz, u nas też odkurzacz a nie ma obwodu osobnego - a może ma tylko ja o tym nie wiem:)A rolety mam elektryczne tylko na suwance... Ech ta elektryka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna2802 04.03.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Lukarna Kocurko własnie chcemy kupić generator, ponieważ u nas jest ta zasr.ana natura 2000 i wszystkie linie idą w powietrzu.. byle gałązka spadnie i już brak prądu.. u nas nie dało się kupić taniej.. wszędzie były takie same ceny albo droższe.. u nas też ten sam problem- nie dość, że natura 2000 to jeszcze dom w lesie-dlatego musieliśmy ciąć tyle drzew( przeplatały się fantazyjnie z liniamii) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 04.03.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 No to zostawcie kwestię wyboru koloru elewacji waszym mężom, gwarantuję Wam, że oni to załatwią piorunem, w ramach jednej wizyty w firmie sprzedającej struktury J. (i wspomnienie czytanego niegdyś dziennika budowy, w którym autorka opisywała, jak z konieczności musiała się zdać na męża przy tym etapie. I jak potem bardzo długo i wymyślnie klęła, w tym i na łamach własnego dziennika... O ile pamiętam, coś tam poszło o źle zrozumiane określenie koloru, że miał być brzoskwiniowy a nie bordowy, czy jakoś tak... Biedny facet... ) To ja z dumą oświadczam, że kolor elewacji swojego nowego domu wybrałam za pierwszym razem . Jarku i pamiętam jak wybór kolorów u Was wyglądał... zwłaszcza na ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 04.03.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 u nas też ten sam problem- nie dość, że natura 2000 to jeszcze dom w lesie-dlatego musieliśmy ciąć tyle drzew( przeplatały się fantazyjnie z liniamii) do nas bezpośrednio idzie kabel w ziemi... ale do miejscowości niestety napowietrzna.. i na tamte drzewa nie mamy wpływu.. na mrozy też nie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 04.03.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Wzięłam tańsze a jak się będą prezentować to zobaczymy Mają lepszy współczynnik U a to dla nas ważne. Tniemy koszty , może uda się zrobić elewacje z tynkiem - zobaczymy. Przerzuciliśmy dzisiaj paletę bloczków na piętro, sprzątnęłam graty z salonu żeby zrobić miejsce na klej i styro na poniedziałek. Ręce mi się trzęsą ździebko. Szczerze mówiąc nie wiem jak my rozładujemy te 120 worków kleju i ponad 200 paczek styro PRZED pracą . Jak się nie odezwę w poniedziałek to wspomnijcie mnie czasem Odezwiesz się czy mamy wspominać, eee tam co to jest 3000 kg dla Ciebie, pewnie dałaś radę matko Polko Serio, daj znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 04.03.2013 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 no na takie wezwanie to muszę a serio, 3 godziny rozładowywaliśmy tego tira, na szczęście kolega M nam pomógł, nie było hds-a, wszystko wtachaliśmy do domu. ledwo żyję, a tu jeszcze w pracy zachrzan za przeproszeniem. nawet nie mam jak i kiedy poczytać co mi popisaliście jak się obrobię to nadrobię, chyba że mi wtedy już całkiem ręce wysiądą, bo na razie to z lekka drżą. Nawet nie miałam czasu sprawdzić czy ta termoorganika to prosta czy krzywa, jutro otworze kilka paczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 04.03.2013 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Nadrobiłam znaczy się o elewacji było i prądzie. Z elewacją (kolorem) problemu nie będzie, bo ma być biały (może lekko złamany) i jakiś szary na cokół. Luzik. Poza tym to jednak nie teraz. Budżet zaprotestował. Z prądem nadal nie mam czasu przysiąść. Mam olbrzymią ochotę zrobić własnymi ręcami jak Kocurka, a tylko elektryk by to potem pospinał, ale potrzebuję instrukcji. I boję się że o czymś zapomnę. Czy do każdego punktu ciągnę kabelek z hipotetycznej rozdzielni? a jak jest kilka punktów w obwodzie to jak? A jak chcę z jednego włącznika zapalać 2 lampy jednocześnie? No mówiłam że potrzebuję instrukcję dla blądynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 04.03.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) cronin elektrykę da się zrobić samemu. Spójrz na nas ja zupełnie zielona, Przem znał podstawy typu jaki kolor kabelka co oznacza, jak łączyć w puszkach uczyliśmy się razem. Najlepiej znajdź i przeanalizuj sobie jakieś projekty elektryki, a potem googluj każde pytanie. Z gniazdkami jest łatwiej. Z oświetleniem gorzej, my mieliśmy problem ze schodowymi. A jak chcesz z jednego włącznika dwie lampy to prowadzisz do włącznika, od włącznika do pierwszej lampy i od pierwszej do drugiej. A planujecie instalację puszkową czy bezpuszkową? My też planowaliśmy białą elewację, ale po zimie jak zobaczyłam czym palą sąsiedzi zmieniliśmy zdanie, będzie szara Edytowane 4 Marca 2013 przez Kwitko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 04.03.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Kwitko schodowe to mój jakoś rozgryzł.. ale ja masz 3 włączniki to musi byc jeszcze krzyżowy.. męczył się i męczył aż zrobił.. szukałam po necie schematów.. Cronin jak masz 3 gniazdka do jednego włącznika to ze skrzynki do gniazdka, potem z pierwszego do drugiego i z drugiego do trzeciego i to wsio.. a z lampami to tak jak Kwitko napisała.. my mamy w kieszeni co najmniej 5k za to, że sam Marcin robił.. elektryk wziął 2k za pospinanie tego w skrzynce.. odpowiednio dłuższe kabelki porobiliśmy w miejscu skrzynki i on pospinał.. opisane mieliśmy też kable.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 04.03.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Kamila to elektryk sporo skasował. Od nas wziął chyba 100 zł (znajomy) no ale skrzynka jakieś 10 razy mniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts