Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Ani i Marcina

Recommended Posts

Aniu, zapewne dziś podwójnie, w postaci zakwasów, czujesz wczorajszy wysiłek.

Podziwiam osoby, które same robią instalację. My doszliśmy do wniosku, że sami możemy robić rzeczy, które ewentualnie można poprawić, np. malowanie, panele, ocieplenie poddasza, a instalacje, które znajdą się na zawsze pod wylewkami czy tynkami pozostawimy profesjonalistom

• Odpowiedzi 4,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O dziwo zakwasów nie mam, sama nie wiem dlaczego, bo powinnam :)

O całej elektryce nawet nie myślę, ewentualnie tylko pociągnięcie kabelków by wchodziło w grę. Elektryk spiąłby to do kupy. Zrobię wycenę i zobaczę ile wyjdzie za całość albo tylko skrzynka. Najgorzej że czasu nam brakuje, więc kiedy niby mamy to robić? :(

Max u nas tez dzisiaj pięknie, aż się nie chce wierzyć w powrót zimy

Pytanie odnośnie elektryki, dostałam taką wycenę (składowe):

"punkt elektryczny od 20 zł netto ( w tym również gniazda 3fazowe, zasilanie do bramy garażowej, połączenia wyrównawcze)

punkt tv , internet 25zł netto

rozdzielnia TR zależnie od rozdzielni od 400 do 600 zł netto - przy dwóch rozdzielniach kwota 700zł netto

przyłącze WLZ od 70 do 90 zł mb przewodu z ułożeniem zależnie od przekroju kabla (cena z materiałem)

projekt elektryczny ok 1000 zł netto

pomiary odbiorcze ok 600 zł netto zależnie od ilości obwodów . - możliwe ze będzie taniej :)"

To że pomiary końcowe są konieczne do odbioru to dla mnie jasne, ale ten projekt tez jest konieczny?

Licząc tym sposobem wychodzi mi jakieś 6400 netto za robociznę plus materiał, czyli się pewno nie zmieszczę w 10 tys.

Nadzór budowlany (zdaje się, że mamy ten sam) tego nie potrzebuje, wystarczy im oświadczenie elektryka o tym, że instalacja jest wykonana zgodnie z wymogami.

Natomiast zakład energetyczny owszem wymaga, ale interesuje ich jedynie projekt przyłącza. I ten projekt (oraz samo przyłącze) musi być wykonany przez elektryka z uprawnieniami, zarejestrowanego w tymże zakładzie energetycznym, także od razu zacznij od tego rozmowę z elektrykiem, czy ma dojścia do ZEWT Wołomin, a jeśli nie, to czy jest świadom tego, że będzie musiał im składać dodatkowo mnóstwo papierów potwierdzających, że jest elektrykiem, a nie... Babą Jagą, dajmy na to...

J.

U mnie projekt obejmował całe przyłącze wraz ze złączem, licznikiem, wewnętrzną linią zasilającą aż do tablicy rozdzielczej w domu. Instalacja domowa była zdaje się jakoś symbolicznie naniesiona, ale elektryk sam mówił, że ich to nie obchodzi. Tak czy tak ja płaciłem mu za całość usługi określonej umownie, jako "przepchnięcie tego odbioru w ZE" i szczerze mówiąc nie wnikałem zbyt mocno w składniki owej całości.

I to też bym proponował Tobie - dogaduj się z elektrykiem pod kątem odbioru w ZE, niech Ci przygotuje komplet dokumentów i sam je złoży najlepiej.

J.

Trudno odżałuję tę elektrykę. I tak będę musiała zapłacić za projekt, przyłącze, odbiory, spięcie 2 rozdzielni. Na samodzielnym rozłożeniu kabelków zaoszczędziłabym jakieś 3 tys. może. Ale znowu nam się pokomplikowało i opcja oddawania dzieci na weekendy raczej odpadła, więc nie ma kiedy tego robić.

Gabrysia znowu chora, gorączkuje, wirusa jakiegoś złapała.

Trochę się podłamałam, 2013 daje w kość ze wszystkich stron, nie wiem jak to ogarniemy.