Dzustaa 05.03.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Aniu, zapewne dziś podwójnie, w postaci zakwasów, czujesz wczorajszy wysiłek.Podziwiam osoby, które same robią instalację. My doszliśmy do wniosku, że sami możemy robić rzeczy, które ewentualnie można poprawić, np. malowanie, panele, ocieplenie poddasza, a instalacje, które znajdą się na zawsze pod wylewkami czy tynkami pozostawimy profesjonalistom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 05.03.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 My tez chcieliśmy prad robić własnymi siłamia, ale zastanwai mnie potem jak załatwić papier do energetyki od kogoś z uprawnieniami o odbiorze Nie mam nikogo takiego, i nie znam a jestem z tych co nie bardzo lubią kombinować i nie wiem jak to ewentualnie załatwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 05.03.2013 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 O dziwo zakwasów nie mam, sama nie wiem dlaczego, bo powinnam O całej elektryce nawet nie myślę, ewentualnie tylko pociągnięcie kabelków by wchodziło w grę. Elektryk spiąłby to do kupy. Zrobię wycenę i zobaczę ile wyjdzie za całość albo tylko skrzynka. Najgorzej że czasu nam brakuje, więc kiedy niby mamy to robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 05.03.2013 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Jak kogoś interesuje to w ikei jest promocja na szafy PAX, 100 za 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 05.03.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 cronin podziwiam, napracowaliście sie na całego, z każdym dniem jednak bliżej do przeprowadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 05.03.2013 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 eee coś Ty, gołe mury straszą, zima wraca, kiepsko jest.Dałam ogłoszenie o elektryce na oferię, zobaczymy ile wyjdzie. Z hydraulikiem umówiłam się że wejdzie po 18-tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 06.03.2013 03:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Dzień dobry Pracowicie tydzien sie zaczał. Byle do wiosny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 06.03.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Ania przeczytałam wczoraj u Ciebie że zima wraca, nie uwierzyłam, sprawdziłam w serwisach pogodowych i rzeczywiście piszą o MROZACH! na jednym to nawet przewidują -20 w nocy :bash::bash::bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 06.03.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 no z tą zimą to podobno prawda. chociaż trudno uwierzyć, jak się patrzy na dzisiejszy błękit nieba. może się coś jeszcze w prognozach odmieni, jakiś wiatr zakręci, czy cóś. oby. dzień dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 06.03.2013 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Max u nas tez dzisiaj pięknie, aż się nie chce wierzyć w powrót zimy Pytanie odnośnie elektryki, dostałam taką wycenę (składowe):"punkt elektryczny od 20 zł netto ( w tym również gniazda 3fazowe, zasilanie do bramy garażowej, połączenia wyrównawcze)punkt tv , internet 25zł nettorozdzielnia TR zależnie od rozdzielni od 400 do 600 zł netto - przy dwóch rozdzielniach kwota 700zł nettoprzyłącze WLZ od 70 do 90 zł mb przewodu z ułożeniem zależnie od przekroju kabla (cena z materiałem)projekt elektryczny ok 1000 zł netto pomiary odbiorcze ok 600 zł netto zależnie od ilości obwodów . - możliwe ze będzie taniej :)" To że pomiary końcowe są konieczne do odbioru to dla mnie jasne, ale ten projekt tez jest konieczny?Licząc tym sposobem wychodzi mi jakieś 6400 netto za robociznę plus materiał, czyli się pewno nie zmieszczę w 10 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 06.03.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Jezu ja kolejnych projektów do starostwa nie przeżyję, błagam niech to nie będzie konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 06.03.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 No projekt jest niby potrzebny, ale nie trzeba składać nic do starostwa, tak jak w przypadku gazu na przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 06.03.2013 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 no to po co on jest? ja mam na swoje potrzeby rozrysowane, pomiar i odbiór końcowy będzie i tak, to po co kolejny papier za który mam słono bulić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 06.03.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Nadzór budowlany (zdaje się, że mamy ten sam) tego nie potrzebuje, wystarczy im oświadczenie elektryka o tym, że instalacja jest wykonana zgodnie z wymogami.Natomiast zakład energetyczny owszem wymaga, ale interesuje ich jedynie projekt przyłącza. I ten projekt (oraz samo przyłącze) musi być wykonany przez elektryka z uprawnieniami, zarejestrowanego w tymże zakładzie energetycznym, także od razu zacznij od tego rozmowę z elektrykiem, czy ma dojścia do ZEWT Wołomin, a jeśli nie, to czy jest świadom tego, że będzie musiał im składać dodatkowo mnóstwo papierów potwierdzających, że jest elektrykiem, a nie... Babą Jagą, dajmy na to... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 06.03.2013 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 ale projekt przyłącza odkąd dokąd, do bramy robi zakład, ja nic do tego nie mam, ja robię podłączenie od bramy do domu i po domu - to też muszę im udokumentować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 06.03.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 U mnie projekt obejmował całe przyłącze wraz ze złączem, licznikiem, wewnętrzną linią zasilającą aż do tablicy rozdzielczej w domu. Instalacja domowa była zdaje się jakoś symbolicznie naniesiona, ale elektryk sam mówił, że ich to nie obchodzi. Tak czy tak ja płaciłem mu za całość usługi określonej umownie, jako "przepchnięcie tego odbioru w ZE" i szczerze mówiąc nie wnikałem zbyt mocno w składniki owej całości.I to też bym proponował Tobie - dogaduj się z elektrykiem pod kątem odbioru w ZE, niech Ci przygotuje komplet dokumentów i sam je złoży najlepiej. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 06.03.2013 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 czyli raczej nie zejdę niżej z tej wyceny, kolejne są wyższe albo ogólnikoweplanowałam 8 tys na elektrykę, łącznie z materiałem - kicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 07.03.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Dokładnie taki sam projekt jak opisuje Jarek był u nas wymagany tzw projekt przyłącza elektrycznego( rowniez dla wody, kanalizy i gazu), tyle że ja te projekty składałam wraz z papierami na pozwolenie, na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 07.03.2013 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Trudno odżałuję tę elektrykę. I tak będę musiała zapłacić za projekt, przyłącze, odbiory, spięcie 2 rozdzielni. Na samodzielnym rozłożeniu kabelków zaoszczędziłabym jakieś 3 tys. może. Ale znowu nam się pokomplikowało i opcja oddawania dzieci na weekendy raczej odpadła, więc nie ma kiedy tego robić. Gabrysia znowu chora, gorączkuje, wirusa jakiegoś złapała. Trochę się podłamałam, 2013 daje w kość ze wszystkich stron, nie wiem jak to ogarniemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 07.03.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Ogarniecie Aniu, ogarniecie . Zdrówka dla Gabrysi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts