Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kotły firmy Ulrich

Recommended Posts

Adamos - jak rozumiem to Ty byles uprzejmy byc tym ANONIMEM :smile:.

Dzieki za cenny glos w dyskusji - to czy potrafisz wyliczyc, ile

powinna wynosic roznica w efektywnosci kotla kondensacyjnego

ws do tradycyjnego ? Mnie sie nie chce ...

Co do Termetu - masz jakies doswiadczenia ? To podziel sie z

bliznimi :smile:

Pozdrawiam - Krzysiek

Adamos48, tak między nami: po obejrzeniu wnętrzności pieca wspaniale reklamowanego, o porywającej witrynie WWW - zrezygnowałem z zakupu....

Nie biorę pod uwagę blach, rzecz jasna. Chodzi mi o te rzeczy w środku, które wg Ciebie są jednakowe we wszystkich kotłach. Otóż wierz mi - nie są, a na pewno nie we wszystkich.

Pozdrowienia

• 1 month później...

Anonimowy - gratulacje. Miło jest znaleźć potwierdzenie swojego przeczucia, że wspaniała witryna firmy Ulrich GmbH to gigantyczny szwindel marketingowy...

O, przepraszam... Teraz sprawdziłem, "firma" Ulrich zmieniła treści w swojej stronie www. Przed rokiem pisali: "Jak to robią w Japonii", teraz piszą o Azji południowo-wsch. Przedtem pisali o produkcji w Polsce, teraz - że są przedstawicielem potężnej grupy... Przed rokiem kłamali, teraz stosują niedopowiedzenia. Ale nie kłamią.

Trzeba pamiętać również że piec kondesacyjny ma lepsze właściwości niż tradycyjny nie tylko z powodu odzysku ciepła z ogrzanej pary wodnej (która w tradycyjnym kotle skrapla się na powierzhni komina i grzeje komin) ale również mnijesze są straty z powodu niższej temperatury wylotowej spalin (mniejsza strata wykotowa) i mniejsza jest temperatura wody w kotle (mniejsze są straty na linii kocioł-otoczenie). Suma sumarum kocioł kondensacyjny ma sprawność do 17 % większą niż tradycyjny.