megapol_mg 02.02.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Witam , W tym roku mam zamiar postawić budynek mieszkalny PRAKTYCZNY4 z Domy z Wizją w 2012 w stanie surowym zamkniętym . Jestem na etapie wydawania pozwolenia na budowę . Przyłącze prąd i wodę jestem w stanie załatwiania umów itp, wiadomo potrzebnych przy budowie na tym etapie . Zastanawiam się nad przyłączem gazowym. Czy lepiej już mieć na działce przy budowie domu od podstaw . Wiadomo nie będę z zniego korzystał , dopiero latem 2013 .Czy jak teraz bym podpisał umowę i zrobił przyłacze będą pewnie pobierane opłaty abonamentowe , czy może jest możliwość założenia i korzystania od 2013 bez opłat do tego czasu ??? i własnie dlatego myślę czy teraz to robić . Co sądzicie o tym ???Byłbym wdzięczny za pomoc i sugestie [moderator] poprawiłem "przyłącz" na przyłącze, następnym razem będę rozstrzeliwał. Edytowane 3 Lutego 2012 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.02.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Określasz w umowie kiedy rozpoczniesz pobieranie gazu. Lepiej już zacznij załatwiać, bo gazownia też w dwa miesiące CI tego nie zrobi. Pamiętaj o pozwoleniu na budowę instalacji wewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiełek 03.02.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Po roku Twoje warunki tracą ważność i musisz starać się jeszcze raz. Średni czas załatwienia przyłącza gazu, gdy masz gazociąg w budowie to grubo ponad rok. Lepiej wcześniej płacić jakieś stałe opłaty, niż później zostać dwa miesiące bez gazu. Ja niestety nie byłem na tyle mądry/poinformowany i bawię się ze wszystkim jeszcze raz. I jest małą szansa, że będę miał gaz na zimę... Pozdr!P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megapol_mg 03.02.2012 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Witam. Ja mam gazociąg po drugiej stronie drogi , jest już dwa lata , można się przyłączać . czyli przyłącz rok trzeba czekać , Ja dopiero będę grzeł zimą 2013 czyli już załatwiać najlepiej ???Czekam na sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.02.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) Ja też miałam po drugiej stronie ulicy - i czekałam rok (gazociąg w drodze 20 lat - nic to nie zmienia) . Więc nie ma na co czekać. Tak jak Ci pisałam : w umowie to Ty określasz kiedy chcesz zacząć używać gazu. I od tego momentu płacisz rachunki za gaz. Do tego czasu płacisz tylko za przyłączenie.U mnie warunki straciły ważność, więc pani przekreśliła i napisała nową datę - kolejny rok. Edytowane 3 Lutego 2012 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megapol_mg 03.02.2012 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 ok, dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 29.02.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Byłam pytać w gazowni o warunki przyłączenia gazu ( linia gazu w granicy działki ) : powiedziano mi,że najlepiej wszystko załatwiać na 2-3 miesiące przed planowaną przeprowadzką - bo tyle trwa cała procedura; oczywiście mogą podłączyć gaz jeśli chcemy wcześniej , ale musimy się liczyć z płaceniem comiesięcznego abonamentu nawet przy zerowym zużyciu gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 29.02.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Ja też bym radził załatwiać wcześniej, ja mam przyłącze robione teraz, a zadeklarowałem odbiór gazu w kwietniu. Wg mnie lepiej zapłacić ten abonament, niż potem nie mieć gazu. Zawsze w fazie rozmów nie ma żadnych problemów, a potem okazuje się, że zrobienie projektu trwa rok (np. u mnie)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 04.03.2012 01:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Byłam pytać w gazowni o warunki przyłączenia gazu ( linia gazu w granicy działki ) : powiedziano mi,że najlepiej wszystko załatwiać na 2-3 miesiące przed planowaną przeprowadzką - bo tyle trwa cała procedura; oczywiście mogą podłączyć gaz jeśli chcemy wcześniej , ale musimy się liczyć z płaceniem comiesięcznego abonamentu nawet przy zerowym zużyciu gazu. Wiesz, ja kocioł odpaliłam rok przed przeprowadzką W końcu trzeba wygrzać wylewki..A to etap przed podłogami,malowaniem, kaflami, kuchnią etc.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 04.03.2012 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Teraz gazownia faktycznie zakłada gaz expresowo mi również powiedzieli że w 3-4 miesiące będę miał gaz i że lepiej montowa go przed zamieszkaniem bo firma żąda stałego poboru gazu z sieci i jeżeli takiego poboru nie będzie przez dłuższy okres czasu może przywalić jakąś karę lub zażądać zwrotu kasy za zrobienie przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts