wkwb 02.02.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Hej, właśnie zdiagnozowałem, że gdzieś w rurze między studnią głębinową a hydroforem zamarzła mi woda. Rura była zakopana na ok. 1,2-1,4 metra - ale tu u nas (gmina Halinów pod Warszawą) ostatnio biegun zimna. Dziś od rana generalnie nie było cieplej, niż -20. Parę godzin temu instalacja dała za wygraną Macie jakieś pomysły inne, niż odkopanie rury (a jest to jakieś 25 metrów) i zakopanie głębiej albo w otulinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 03.02.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Przy takich temperaturach raczej nic się nie poradzi, ale jak trochę odpuści, to radziłbym przyjrzeć się "słabym punktom". To nic, że rura na całym odcinku jest głęboko zakopana (wierzyć mi się nie chce, żeby zamarzła na 1,4 m), jeżeli np. przy samym budynku podchodzi pod powierzchnię - tu trzeba wyjątkowo starannie zaizolować.W sąsiednim wątku mamy rozważania na temat kabla grzejnego. Wiem, że to się sprawdza przy urządzeniach (np. przenośniki ślimakowe). Myślę, że na takim newralgicznym odcinku rurociągu też by dało radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bortom 12.02.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Witam,Proponuję rozmrażanie rur, bez użycia koparki i rozkopywania ogrodu. Jest to nowatorska technologia. Prawdopodobieństwo udrożnienia wynosi 90%. Zainteresowanych proszę o kontakt.Tomasz Boruszak502-071-491[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 12.02.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Witam, Proponuję rozmrażanie rur, bez użycia koparki i rozkopywania ogrodu. Jest to nowatorska technologia. Prawdopodobieństwo udrożnienia wynosi 90%. Zainteresowanych proszę o kontakt. Tomasz Boruszak 502-071-491 [email protected] Witam Proszę opisać na czym ta technologia polega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintel 12.02.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Na takiej głębokości na pewno nie zamarzła. Sprawdź wylot ze studni i wprowadzenie do budynku to najbardziej prawdopodobne miejsca.Poprawienie izolacji w tych miejscach pozwoli w przyszłości na uniknięcie podobnych problemów.Bez rozmrożenia tych punktów i ew. wykopów w tych miejscach prawdopodobnie się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts