Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamarznięta woda

wkwb

Recommended Posts

Hej,

właśnie zdiagnozowałem, że gdzieś w rurze między studnią głębinową a hydroforem zamarzła mi woda. Rura była zakopana na ok. 1,2-1,4 metra - ale tu u nas (gmina Halinów pod Warszawą) ostatnio biegun zimna. Dziś od rana generalnie nie było cieplej, niż -20. Parę godzin temu instalacja dała za wygraną :(

Macie jakieś pomysły inne, niż odkopanie rury (a jest to jakieś 25 metrów) i zakopanie głębiej albo w otulinie?

Przy takich temperaturach raczej nic się nie poradzi, ale jak trochę odpuści, to radziłbym przyjrzeć się "słabym punktom". To nic, że rura na całym odcinku jest głęboko zakopana (wierzyć mi się nie chce, żeby zamarzła na 1,4 m), jeżeli np. przy samym budynku podchodzi pod powierzchnię - tu trzeba wyjątkowo starannie zaizolować.

W sąsiednim wątku mamy rozważania na temat kabla grzejnego. Wiem, że to się sprawdza przy urządzeniach (np. przenośniki ślimakowe). Myślę, że na takim newralgicznym odcinku rurociągu też by dało radę.

• 2 weeks później...
Witam,

Proponuję rozmrażanie rur, bez użycia koparki i rozkopywania ogrodu. Jest to nowatorska technologia. Prawdopodobieństwo udrożnienia wynosi 90%.

Zainteresowanych proszę o kontakt.

Tomasz Boruszak

502-071-491

[email protected]

Witam

Proszę opisać na czym ta technologia polega.

Na takiej głębokości na pewno nie zamarzła. Sprawdź wylot ze studni i wprowadzenie do budynku to najbardziej prawdopodobne miejsca.Poprawienie izolacji w tych miejscach pozwoli w przyszłości na uniknięcie podobnych problemów.Bez rozmrożenia tych punktów i ew. wykopów w tych miejscach prawdopodobnie się nie obejdzie.