Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obowiązująca linia zabudowy

kriis80

Recommended Posts

Witam

Problem z obowiązującą linią zabudowy. W MPZP jest wpis:

"2) obowiązująca linia zabudowy – linia wyznaczona na rysunku planu, określająca

położenie frontowej ściany budynku; dopuszcza się przekroczenie tej linii przez takie

elementy jak gzymsy, balkony, tarasy, wykusze i ganki jednak nie więcej niż o 1 m,

oraz wyznacza położenie frontowej ściany budynku; dopuszcza się, oddalenie

fragmentów frontowej ściany budynku od linii, pod warunkiem, że nie przekroczą one

łącznie 50% długości elewacji"

Dom od frontu wygląda tak (wysunięty garaż)

http://www.doma.netne.net/images/1a.jpg

Aby otrzymać PnB pani w urzędzie wymyśliła, że dach zostanie wysunięty (zaznaczone na czerwono) i powstanie ściana równo z garażem przysłaniając drzwi wejściowe. Jak powiedziała tak zrobiła, twierdząc że jest to drobnostka a ja to trochę olałem. Oczywiście nie chcemy tej ściany, dach może zostać. PnB zostało odebrane a mnie teraz to gryzie. Czy można po prostu tej ściany nie murować. Proszę o pomoc

Edytowane przez kriis80

O zmianach istotnych/nieistotnych decyduje autor projektu (w przypadku gotowców jest nim adaptujący). Podejrzewam, że Pani z urzędu była również autorem projektu. W takim razie do niej to pytanie. Jeśli nie była autorem, to nie miała prawa kreślić po Twoim projekcie i dokonywania w nim zmian. W każdym razie odpowiedź na to pytanie da ci Twój projektant.

Jednakże jeśli po zmianie projekt nie spełniałby MPZP, to nie możesz takich zmian wprowadzić nawet przy wystąpieniu o zmianę PnB.