kriis80 02.02.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Witam Problem z obowiązującą linią zabudowy. W MPZP jest wpis:"2) obowiązująca linia zabudowy – linia wyznaczona na rysunku planu, określającapołożenie frontowej ściany budynku; dopuszcza się przekroczenie tej linii przez takieelementy jak gzymsy, balkony, tarasy, wykusze i ganki jednak nie więcej niż o 1 m,oraz wyznacza położenie frontowej ściany budynku; dopuszcza się, oddaleniefragmentów frontowej ściany budynku od linii, pod warunkiem, że nie przekroczą onełącznie 50% długości elewacji"Dom od frontu wygląda tak (wysunięty garaż)http://www.doma.netne.net/images/1a.jpgAby otrzymać PnB pani w urzędzie wymyśliła, że dach zostanie wysunięty (zaznaczone na czerwono) i powstanie ściana równo z garażem przysłaniając drzwi wejściowe. Jak powiedziała tak zrobiła, twierdząc że jest to drobnostka a ja to trochę olałem. Oczywiście nie chcemy tej ściany, dach może zostać. PnB zostało odebrane a mnie teraz to gryzie. Czy można po prostu tej ściany nie murować. Proszę o pomoc Edytowane 2 Lutego 2012 przez kriis80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.02.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Przepraszam, a od kiedy to pani w urzędzie zna się na projektowaniu budynków ?Kto jej pozwolił mazać w projekcie ? Jakie ona ma uprawnienia i na jakiej podstawie wstawiła te zmiany ? To chyba jakiś żart... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 03.02.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 O zmianach istotnych/nieistotnych decyduje autor projektu (w przypadku gotowców jest nim adaptujący). Podejrzewam, że Pani z urzędu była również autorem projektu. W takim razie do niej to pytanie. Jeśli nie była autorem, to nie miała prawa kreślić po Twoim projekcie i dokonywania w nim zmian. W każdym razie odpowiedź na to pytanie da ci Twój projektant. Jednakże jeśli po zmianie projekt nie spełniałby MPZP, to nie możesz takich zmian wprowadzić nawet przy wystąpieniu o zmianę PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts