grissom 02.02.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witam dzis, przy -20 wykonałem badanie/zdjęcia kamera termowizyjna i jestem podłamany. Roczny dom, sciany suporex + 10 albo 15 cm styropianu (nie pamietam dokladnie) a straty ciepla jak w bloku z wielkiej plyty sprzed 40 lat... np sciana rogowa od wewnatrz 10 st (temp pomieszczenia 18), przy ramach okiennych sa punkty, gdzie temp spada do 2-3 st a nawet do -1! (temp pomieszczenia 21 st)... Jak budynek i mieszkanie jest wykonczone, to czy jest jakas opcja, aby to naprawic? np jak ocieplic sciane rogowa? od srodka? I caly remont robic na nowo? (gipsowanie, malowanie etc?) albo np przy ramach okiennych, mozliwe, ze te punkty to pozostalosci po klinach, kliny zostaly wyjete, ale dziury po nich nie zostaly zapiankowane co w tym wypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grissom 03.02.2012 00:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 znalazlem kilka zdjec z budowy, bede wdzieczny jesli odpowiecie mi, czy tak sie robi, czy jednak jest to fuszerka ;/ przy oknie jest blat, nic nie ma podspodem i temp. pod blatem wynosi: -1 st!!! - jak to mozna naprawic? Ponizej osadzenie okna, termowizor pokazal w rogach temp ok 5 st Ponizej zdjecie przedstawia frontowa sciane i balkon (ocieplony 5 cm styropianem), od gory braz styropianu, sa plytki ale w pomieszczenia, strasznie ciagnie przy oknach, tem podlogi 10 st, a sciana frontowa - rog budynku po lewej stronie (w rogu od strony wewn. jest 10 st) kolejne: temp grzejnika 50 st... a sciana obok tez ok 10, po leewj stronie widac taka wneke, teraz jest ona zakryta kartongipsem i niezapezpieczona, tam tez jest spadek temp. Czy w takim przypadku jedyna opcja naprawy, jest rozkucie wszystkiego i zabepeczyc od 0, czy da sie to uszczelnic bez generalnego remontu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 03.02.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Jedno co na początek rzuciło się w oczy to podparcie okna balkonowego - tam nie ma żadnych kotew podporowych i całe duże okno oparte jest na 3 cegłach z których pewnie potem zostały usunięte kliny. Forumowy spec od okien Jareko będzie załamany...Poza tym ocieplenie płyty balkonowej 5cm to bardziej na mrozy włoskie niż polskie...Pewnie ocieplenie dachu to 18 cm wełny między krokwie?... Moim zdaniem do chata do poprawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grissom 03.02.2012 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Zdjecia z termowizji podesle w srode, bo dopiero wtedy bede je mial, jesli chodzi o dach, to byl juz poprawiany... tak wyglada po poprawce (oczywiscie w trakcie ): welna chyba 10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcc 05.02.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Nie jestem ekspertem od tego tematu (u siebie tez niedopatrzylem kilku rzeczy, na ktore teraz narzekam), ale na pewno tak osadzone okno bedzie powodowalo straty - zobacz http://www.audyt-energetyczny.net/dom-pasywny-jak-sie-pozbyc-mostkow-liniowych.php. Jesli chodzi o temperatur sciany to faktycznie jakis koszmar - wydaje mi sie, ze masz po prostu mostki pomiedzy plytami styropianu (nie sa szczelnie polaczone) + dodatkowo moze dochodzic problem z mostkami z balkonu etc. Wiekszosc takich niedociagniec niestety jest ciezko usuwalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 05.02.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Zdjecia z termowizji podesle w srode, bo dopiero wtedy bede je mial, jesli chodzi o dach, to byl juz poprawiany... tak wyglada po poprawce (oczywiscie w trakcie ): [ATTACH=CONFIG]98918[/ATTACH] welna chyba 10? Ty pokazujesz zdjęcie założonej wełny lecz pokaż jak założyli folię ona spełnia przepustowości powietrza jak jest nie uszczelniona a na pewno nie to straty będą ogromne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 05.02.2012 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 znalazlem kilka zdjec z budowy, bede wdzieczny jesli odpowiecie mi, czy tak sie robi, czy jednak jest to fuszerka ;/ [ATTACH=CONFIG]98894[/ATTACH] przy oknie jest blat, nic nie ma podspodem i temp. pod blatem wynosi: -1 st!!! - jak to mozna naprawic? Ponizej osadzenie okna, termowizor pokazal w rogach temp ok 5 st [ATTACH=CONFIG]98893[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]98895[/ATTACH] Ponizej zdjecie przedstawia frontowa sciane i balkon (ocieplony 5 cm styropianem), od gory braz styropianu, sa plytki ale w pomieszczenia, strasznie ciagnie przy oknach, tem podlogi 10 st, a sciana frontowa - rog budynku po lewej stronie (w rogu od strony wewn. jest 10 st) [ATTACH]98900[/ATTACH] kolejne: temp grzejnika 50 st... a sciana obok tez ok 10, po leewj stronie widac taka wneke, teraz jest ona zakryta kartongipsem i niezapezpieczona, tam tez jest spadek temp. [ATTACH]98898[/ATTACH] Czy w takim przypadku jedyna opcja naprawy, jest rozkucie wszystkiego i zabepeczyc od 0, czy da sie to uszczelnic bez generalnego remontu? A przy oknach pomiędzy ścianą a ramą okna jest założona uszczelka czy tylko pianka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek17 21.02.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 (edytowane) Witaj,zbudowałeś dom z lat 70tych co można zrobić z nim? Jedyne wyjście sprzedać za pół ceny i zbudować nowy, ale w/g najnowszych technik budowy budynków mieszkalnych. W nim nie ma co poprawiać bo jest za dużo popełnionych błędów w sztuce budowlanej. Wyrazy współczucia. janek Edytowane 21 Lutego 2012 przez janek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 22.02.2012 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Na poddaszu jedna warstwa wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Gugała 23.01.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Witam dzis, przy -20 wykonałem badanie/zdjęcia kamera termowizyjna i jestem podłamany. Roczny dom, sciany suporex + 10 albo 15 cm styropianu (nie pamietam dokladnie) a straty ciepla jak w bloku z wielkiej plyty sprzed 40 lat... np sciana rogowa od wewnatrz 10 st (temp pomieszczenia 18), przy ramach okiennych sa punkty, gdzie temp spada do 2-3 st a nawet do -1! (temp pomieszczenia 21 st)... Jak budynek i mieszkanie jest wykonczone, to czy jest jakas opcja, aby to naprawic? np jak ocieplic sciane rogowa? od srodka? I caly remont robic na nowo? (gipsowanie, malowanie etc?) albo np przy ramach okiennych, mozliwe, ze te punkty to pozostalosci po klinach, kliny zostaly wyjete, ale dziury po nich nie zostaly zapiankowane co w tym wypadku? Ja bym się nie załamywał. Może badanie i raport zostało niepoprawnie wykonane. Nie ma takiej możliwości by profesjonalista zrobił badanie. termowizyjne przy - 20'C. Jeśli wysłałby mi Pan raport na e-mail to mogę się mu przyjrzeć i zobaczymy czy w ogóle podstawowe wytyczne co do badań i interpretacji zostały spełnione. pozdrawiam Paweł Gugała [moderowano - reklama tylko w płatnym profilu] Edytowane 23 Stycznia 2014 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 31.01.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Chłopie, nie panikuj. Zapłacisz trochę więcej za ogrzewanie w zimie i koniec. A na wiosnę i w lecie i do później jesieni ciesz się domem. Większość z nas nie robi takich badań...domyślasz się dlaczego?. Czego oczy nie widzą.... Uśmiechnij się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 31.01.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Na poddaszu jedna warstwa wełny? Autor napisał, że zdjecie zrobione w trakcie ocieplania. Jak widzisz wieszaki do stelaży CD mocno wystają, więc łatwo wywnioskować, że pójdzie druga warstwa wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aszlo 05.02.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Ogolnie dlaczego w Polsce mamy do czynienia z takimi sytuacjami? Proste - polacy to idioci! Najpierw szukacie jak najtanszego wykonawcy, a pozniej sie dziwicie skad takie kwiatki - bezmozgowcy! Najtaniej = najgorzej. Jednakze drozej, to tez nie bedzie oznaczalo najlepiej, czemu? W Polsce racje bytu maja firmy najtansze, dlaczego? Poniewaz kazdy szuka najtanszej firmy. Przetargi publiczne, to tez walka o to kto dolozy do interesu, tak wiec Polska to legowisko partackich, tanich firm, w ktorych pracownik majacy na utrzymaniu rodzine zarabia 10 zl na godzine (gdzie zeby zyc mniej wiecej godnie nalezy miec 16 zl/godz netto).Za ta sytuacje winny jest kazdy, kto zatrudnia firmy wg ceny. Z uwagi na to, ze kazdy szuka najtanszej firmy, to nie podnosza one swoich umiejetnosci, bo to podwyzsza koszty.W kazdej dziedzinie w Polsce znajdziecie kogos, kto zrobi cos taniej lub nawet sam dolozy do interesu (po zle zrobil kosztorys). Jesli kazdy przestanie brac firmy/produkty najtansze, to gwarantuje wam, ze te decyzje przeloza sie na zarobki calego spoleczenstwa. Juz nie bedziemy musieli pracowac po 12 godz dziennie, by przezyc, tylko po 8, by godnie zyc. Nawet Chinczyk w swoim kraju jest w stanie odkladac czesc swojej pensji, w Polsce jest gorzej - a sadzimy, ze jest odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 05.02.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Ja obstawiam dom jeszcze jest nie wygrzany . daj mu się wygrzać dokładnie . Jest to duża masa betonu ma co kumulować. Dom nawet i 2 lata potrafi zbierać ciepło w sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.02.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Ja obstawiam dom jeszcze jest nie wygrzany . daj mu się wygrzać dokładnie . Jest to duża masa betonu ma co kumulować. Dom nawet i 2 lata potrafi zbierać ciepło w sobie. :lol2: kolego Ty tak serio ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 06.02.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Ja obstawiam dom jeszcze jest nie wygrzany . daj mu się wygrzać dokładnie . Jest to duża masa betonu ma co kumulować. Dom nawet i 2 lata potrafi zbierać ciepło w sobie. A ja obstawiam że przez trzy lata pewnie "zebrał ciepło w sobie" Patrzcie nieraz na daty postów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 07.02.2015 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 :lol2: kolego Ty tak serio ???? A co w tym złego ? wiem jak u mnie jest dom 1 rok nie wygrzany pobiera masę ciepła i każdy Ci to potwiedzi mieszkający 1 rok . Co do daty to faktycznie nie zauważyłem ale autor wątku przez te lata nie wrócił do tematu . (można by powiedizeć że temat nie aktualny ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts