Esiak 08.02.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 (edytowane) a tym się bawiłeś..? C25 Narzędzia Korekcjatemperaturyzewnętrznej Dopasowanieczujnikazewnętrznego B -5 5 1,0 0 Korekcja wartościrzeczywistejpokojowej Dopasowanieczujnikatemperaturypokojowej B -3 3 0,5 0 C8HK1 ParametrPodłączeniepomieszczenia możliwość wyboruprzy montażuściennym regulatoralub zdalnesterowanie brak,podłączenie,termostat brak Edytowane 8 Lutego 2012 przez Esiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 08.02.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 chodziło mi właśnie czy sprawdzacie na piecu czy colormaticu Na calormaticu podaje temp. zadaną. i ona jest zgodna z tą na piecu. Jest jeszcze jeden pomiar - coś tam czujnik na następnej stronie i to jest chyba temp. powrotu.Sprawdzam własnie to na Calormaticu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 08.02.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 a tym się bawiłeś..? C25 Narzędzia Korekcja temperatury zewnętrznej Dopasowanie czujnika zewnętrznego B -5 5 1,0 0 Korekcja wartości rzeczywistej pokojowej Dopasowanie czujnika temperatury pokojowej B -3 3 0,5 0 C8 HK1 Parametr Podłączenie pomieszczenia możliwość wyboru przy montażu ściennym regulatora lub zdalne sterowanie brak, podłączenie, termostat brak Korekcją temp. zewn. się nie bawiłem. To jest wtedy gdy inaczej wskazuje ci temp. zwenętrzną niż jest w rzeczywistości. C8 to właśnie to co pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 08.02.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 na kotle wejść w pierwszy poziom diagnostyczny: nacisnąć jednocześnie "i" oraz "+"• Naciskając przyciski „+“ lub „–“ przejść do żądanego numeru diagnostycznego.• Nacisnąć przycisk „i“. d.40 temperatura zasilania wartość rzeczywista w °Cd.41 temperatura powrotu wartość rzeczywista w °C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 08.02.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Korekcją temp. zewn. się nie bawiłem. To jest wtedy gdy inaczej wskazuje ci temp. zwenętrzną niż jest w rzeczywistości. C8 to właśnie to co pisałem. a może właśnie wskazuję inną temp zewnętrzną lub wewnętrzną..? spróbuj to sprawdzić... może czujniki nie są wykalibrowane..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 08.02.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 na kotle wejść w pierwszy poziom diagnostyczny: nacisnąć jednocześnie "i" oraz "+" • Naciskając przyciski „+“ lub „–“ przejść do żądanego numeru diagnostycznego. • Nacisnąć przycisk „i“. d.40 temperatura zasilania wartość rzeczywista w °C d.41 temperatura powrotu wartość rzeczywista w °C No dokładnie. To kiedyś wchodziłem w to. Ale co to zmieni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 08.02.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 a może właśnie wskazuję inną temp zewnętrzną lub wewnętrzną..? spróbuj to sprawdzić... może czujniki nie są wykalibrowane..? Wewnętrzenie dobrze wskazuje bo porównywałem z termometrem rtęćowym. Kwestia jeszcze tem. zewn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 08.02.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 nic nie zmieni, ale kosor pytał się gdzie można te temp. sprawdzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 08.02.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 chyba o podobnym problemie już pisali: Mam nadzieję że to co napiszę będzie zrozumiałe i wam pomoże. Załączenie TP (tylko VRC 410, VRC 420) Jeśli regulator nie jest zabudowany bezpośrednio w kotle grzewczym i uaktywniony jest wpływ wartości temperatury pomieszczenia na proces regulacji, to przy nastawie „1” wpływ wartości podawanych przez czujnik temperatury pomieszczenia na proces regulacji wynosi 100 % (przy nastawie „0” wartość temperatury pomieszczenia nie jest w ogóle uwzględniana). • Przy odchyleniu wartości rzeczywistej temperatury w pomieszczeniu od wartości zadanej następuje równoległe przesunięcie aktualnej krzywej grzania o odpowiednią wartość na osi wartości temperatur pomieszczenia do góry lub w dół. • Jeśli np. wartość rzeczywista temperatury pomieszczenia (18°C) leży o 2 K poniżej zadanej wartości TP (20°C), to krzywa grzania zostanie przesunięta na osi temperatur pomieszczenia o 2 K do góry (22°C). W regulatorach wyprodukowanych po 01.03.2002 istnieje możliwość wprowadzenia funkcji wyłączania ogrzewania korekty jeżeli temp. pomierzona w pomieszczeniu jest wyższa niż zadana (Zał. TP=2) 1. Masz kociol kondensacyjny wiec zminiejsz krzywa grzewcza do okolo 0,8, chyba, ze grzejnik masz zle dobrane. 2. Sprawdz czy "TP-zalacz" jest ustawine aby brac temperature pokojowa. Jesli to opcja jest wylaczona to niezaleznie od temp. pokojowej sterowanie ustawia na podst. zadanej temp. i w oparciu o krzywa grzewczą temp. wody w obiegu co owocuje inna temp. pokojowa niz zadan i wtedy trzeba wyregulowac termostatami przy grzejnikach. Dobra, znalazłam, było na 0 teraz jest na 1. Regulator pokazuje temperaturę 23 st., a piec grzeje chociaż ustawiony jest na 21 st. Za nic nie chce współpracować, a ta instrukcja do regulatora bardzo skąpa w treść jest. TP ustaw na 2. ok, ustawione na 2 i działa. jeden problem z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 08.02.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 nic nie zmieni, ale kosor pytał się gdzie można te temp. sprawdzić... Ok. Zatrybiłem....Myślałem ,że chce wnieść po tym coś do ustawień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 08.02.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 chyba o podobnym problemie już pisali: Czyli co : Jeśli mam zadaną np. 19 C i obecnie wskazuje mi 18.5 to mam na ekranie C25 Korekcja wartości rzeczywistej przestawić na +0.5 ? pokojowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 09.02.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Wczoraj zaczęło się lekko ochładzać i zaczął dogrzewać więc przy krzywej 0.95 i temp. zew. -12C dogrzewa do zadanej temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosor 09.02.2012 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 U mnie też przy minus -9 musiałem z 0,4 przestawić na 0,55 i dopiero coś drgnęło i zaczą grzaćtemperatura w domu przy krzywej 0,4 była 18,5 nastawione 20przy mrozi e-18 i krzywej 0,4 w domu trzymał 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosor 16.02.2012 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 duże mrozy minęły, od kilku dni mam u siebie w dzień ok -6 w nocy -10i w domu chłodno 18,0 - 18,5 stopniapodnoszę krzywą mam obecnie 0,7 i nadal nie dogrzewa, na pierwszej stronie zwiększyłem temp do 21,5 a w domu i tak mam 18,5. Była przez dwa dni włączona korekta i tez nic nie dało.Ręce opadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 16.02.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 duże mrozy minęły, od kilku dni mam u siebie w dzień ok -6 w nocy -10 i w domu chłodno 18,0 - 18,5 stopnia podnoszę krzywą mam obecnie 0,7 i nadal nie dogrzewa, na pierwszej stronie zwiększyłem temp do 21,5 a w domu i tak mam 18,5. Była przez dwa dni włączona korekta i tez nic nie dało. Ręce opadają. Hehe. Spoko - mam to samo. Przy - 20 ustawiłem krzywą 0.8 i dogrzewało , teraz mam 1.0 i dopiero przy -6 zaczelo się zbliżać do temp. zadanej. Chyba podniesienie krzywej do 1.1 lub 1.2 byłoby dopiero zasadne aby temp. doszla. Straszny badziew ta pogodówka. I nic tu nie pomaga, znajowanie krzywej. Chyba muszę innego miejsca w domu poszukać może coś to da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosor 16.02.2012 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Niektórym działa dobrze, więc gdzie jest problem ? tylko gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 16.02.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Problem jest prosty.Za niska temperatura niektórych pomieszczeń w stosunku do zadanej na sterowniku (głowice termostatyczne na "1" lub "0").Takie pomieszczenia zabierają (i tak niewielki przy niższych temp. zasilania) nadmiar mocy z grzanych pomieszczeńi wprowadzają nieliniowość do obiektu.W ten sposób żadna krzywa nie będzie pasowała.Nie wspomniano też o tym jak sterowana jest temp. w czasie, czyli czy stosujecie obniżenie nocne i jak duże.To także może wpływać na zachowanie kotła i "przeregulowanie". Kotły obliczają zapotrzebowanie na energię z różnicy między temp. zasilania i powrotu + wprowadzają korektę/zakłócenie z czujnika zew. i pokojowego.Jeśli w połowie domu mamy 20C, a w drugiej połowie 10C to zapotrzebowanie na energię będzie mocno uśrednione, raz zaniżone, a raz zawyżone.( w zależności jak mocno zostana otwarte głowice w "zimnych" pokojach) Aby ustawić krzywą, trzeba ustabilizować i ujednolicić temperaturę we wszystkich pomieszczeniach i zrezygnować obnizenia nocnego. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 16.02.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Problem jest prosty. Za niska temperatura niektórych pomieszczeń w stosunku do zadanej na sterowniku (głowice termostatyczne na "1" lub "0"). Takie pomieszczenia zabierają (i tak niewielki przy niższych temp. zasilania) nadmiar mocy z grzanych pomieszczeń i wprowadzają nieliniowość do obiektu. W ten sposób żadna krzywa nie będzie pasowała. Nie wspomniano też o tym jak sterowana jest temp. w czasie, czyli czy stosujecie obniżenie nocne i jak duże. To także może wpływać na zachowanie kotła i "przeregulowanie". Kotły obliczają zapotrzebowanie na energię z różnicy między temp. zasilania i powrotu + wprowadzają korektę/zakłócenie z czujnika zew. i pokojowego. Jeśli w połowie domu mamy 20C, a w drugiej połowie 10C to zapotrzebowanie na energię będzie mocno uśrednione, raz zaniżone, a raz zawyżone. ( w zależności jak mocno zostana otwarte głowice w "zimnych" pokojach) Aby ustawić krzywą, trzeba ustabilizować i ujednolicić temperaturę we wszystkich pomieszczeniach i zrezygnować obnizenia nocnego. Pozdrawiam GREGOR Ja mam regulator na dole w pokoju. Na dole mam wszystko poodkręcane na maxa.Fakt , na górze grzejniki w 3 na 4 pokoje skręcone na 1 ale drzwi są zamknięte. Odkręcałem już wszędzie grzejniki by zrównoważyć ciepło ale jest to samo. Temperaturę całą dobę mam ustawioną na jednolitą czyli 19 C. Obniżenia nocnego nie mam. Myślę ,że to nadal problem tego sterownika. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 16.02.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 pracuje w trybie auto czy ręcznym...?a jak się zachowuje przy nastawionej temp. w trybie ręcznym..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 17.02.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 pracuje w trybie auto czy ręcznym...? a jak się zachowuje przy nastawionej temp. w trybie ręcznym..? Kiedyś był tryba Ręczny, teraz Auto. To nie ma nic do rzeczy bo na tym i na tym nie dogrzewa. Auto to tylko jest po to ,że ustawiasz Obniżenie a tutaj mówimy o stałej temp. cały dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts