xmsg 17.02.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 (edytowane) Ustabilizowanie budynku musi potrwać kilka dni. Nie wystarczy podnieśc temperaturę powietrza. Przegrody muszą się ustabilizować. Regulator na dole to nie jest dobry pomysł. Poddasza są przeważnie dziurawe jak durszlak i mają większe zapotrzebowanie na ciepło - trudniej je dogrzać.Efekt będzie taki. Regulator dociągnie temperaturę na dole, ale górne pomieszczenia będą nadal potrzebowały ciepła(temperatura powrotu będzie niższa). Kociołek stwerdzi zapotrzebowanie na ciepło i podniesie temperaturę zasilenia.To z kolei spowoduje przegrzanie dołu. Jeśli tak się nie stanie to góra będzie niedogrzana. Proponuję przenieść regulator na górę w bardziej "reprezentatywne" pomieszczenie.Ustawienie tam temperatury np. 19C pozwoli dogrzac dół do ok. 21-22C.Dół wtedy regulujemy głowicami na grzejnikach i dodatkowym termostatem podłączonym do pętli podłogówki. PozdrawiamGREGOR Edytowane 17 Lutego 2012 przez xmsg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 17.02.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 (edytowane) Ustabilizowanie budynku musi potrwać kilka dni. Nie wystarczy podnieśc temperaturę powietrza. Przegrody muszą się ustabilizować. Regulator na dole to nie jest dobry pomysł. Poddasza są przeważnie dziurawe jak durszlak i mają większe zapotrzebowanie na ciepło - trudniej je dogrzać. Efekt będzie taki. Regulator dociągnie temperaturę na dole, ale górne pomieszczenia będą nadal potrzebowały ciepła (temperatura powrotu będzie niższa). Kociołek stwerdzi zapotrzebowanie na ciepło i podniesie temperaturę zasilenia. To z kolei spowoduje przegrzanie dołu. Jeśli tak się nie stanie to góra będzie niedogrzana. Proponuję przenieść regulator na górę w bardziej "reprezentatywne" pomieszczenie. Ustawienie tam temperatury np. 19C pozwoli dogrzac dół do ok. 21-22C. Dół wtedy regulujemy głowicami na grzejnikach i dodatkowym termostatem podłączonym do pętli podłogówki. Pozdrawiam GREGOR Masz racje w 100% ale......na górze otwarte termostaty na grzejkach mam tylko w sypialni, w reszcie pokoi mam termostaty na 1 ale pokoje są zamknięte. Czy nie będzie przenikania i uciekania ciepła przez ściany ? Nawet gdy odkręcę wszędzie teromostaty by wyregulować to potem je zakręcę i znowu nie będzie dogrzewał tych pomieszczeń i sytuacja wróci. Bez sensu jest dogrzewać nie zamieszkane jeszcze pokoje. Termostaty mam w nich na 1 i w czasie sporych mrozów lekko podgrzewa mi pomieszczenia. Sporo się nad tym zastanawiałem czy regulator ma być na górze czy na dole. Spróbuję go przenieść na górę jednak na dole w sumie pasował bo w sypilani na górze mieliśmy 18 C czyli lekkie niedogrzanie , ale dla spania .......super. Teraz jak będę zadawał 19 w sypialni na górze to będę musiał na noc obniżać do 18 co jak już stwwierdziliśmy nie jest ekonomiczne. Pozdrawiam, Edytowane 17 Lutego 2012 przez adam2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 17.02.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Możesz dać regulator w sypialni. Jak docelowo zimne pokoje mają pozostać zimne, to nie podkręcaj w nich temperatury.Temperaturę na dole stabilizujesz głowicami i termostatami podłogówki. Jest szansa, że w takim układzie da się wybrać krzywą.Jej numer będzie w przedziale 0,5 - 0,8. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 17.02.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 (edytowane) Możesz dać regulator w sypialni. Jak docelowo zimne pokoje mają pozostać zimne, to nie podkręcaj w nich temperatury. Temperaturę na dole stabilizujesz głowicami i termostatami podłogówki. Jest szansa, że w takim układzie da się wybrać krzywą. Jej numer będzie w przedziale 0,5 - 0,8. Pozdrawiam GREGOR 0,5 - 0,8 to raczej nie. Optymistyczny jesteś. Przy -20 to bym miał może 0,8 i dogrzewałby ale przy tych temperaturach to z 1.1. Własnie o tym tu piszemy ,że przestawianie krzywej w zalezności od temp. na zewnątrz jest wkurzające. Edytowane 17 Lutego 2012 przez adam2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 17.02.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Krzywa to 2 parametry; jej numer (kąt nachylenia) i przesunięcie góra, dół regulowane temperaturą zadaną.Zniemiasz tylko kąt, a zapominasz zmieniać przesunięcie. Zapomnij na czas regulacji o wskaźniku temperatury zadanej.Jak zmniejszasz numer krzywej, podnieś o 0.5C temperaturę zadaną.Może się okazać, że potrzebujesz dosyć płaską krzywą, ale podniesioną. Na koniec skorygujesz sobie wskazania i gotowe. PS. Jak możesz to opisz swoją instalację trochę dokładniej, w jakich pokojach, gdzie co masz, jak sterowana jest podłogówka, jaką ma temperaturę,ile obiegów, bo na razie to trochę teoretyzujemy. pozdrGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.02.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Krzywa to 2 parametry; jej numer (kąt nachylenia) i przesunięcie góra, dół regulowane temperaturą zadaną. Zniemiasz tylko kąt, a zapominasz zmieniać przesunięcie. Zapomnij na czas regulacji o wskaźniku temperatury zadanej. Jak zmniejszasz numer krzywej, podnieś o 0.5C temperaturę zadaną. Może się okazać, że potrzebujesz dosyć płaską krzywą, ale podniesioną. Na koniec skorygujesz sobie wskazania i gotowe. PS. Jak możesz to opisz swoją instalację trochę dokładniej, w jakich pokojach, gdzie co masz, jak sterowana jest podłogówka, jaką ma temperaturę, ile obiegów, bo na razie to trochę teoretyzujemy. pozdr GREGOR GREGOR jesteś serwisantem vaillanta..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 17.02.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Nie mam z firmą na "V" nic wspólnego.Z innymi firmami produkującymi kotły też nic.Nie jestem też serwisantem. Czemu pytasz ? pozdrG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.02.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Nie mam z firmą na "V" nic wspólnego. Z innymi firmami produkującymi kotły też nic. Nie jestem też serwisantem. Czemu pytasz ? pozdr G bo przydałby się na forum fachman od vaillanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 17.02.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Krzywa to 2 parametry; jej numer (kąt nachylenia) i przesunięcie góra, dół regulowane temperaturą zadaną. Zniemiasz tylko kąt, a zapominasz zmieniać przesunięcie. Zapomnij na czas regulacji o wskaźniku temperatury zadanej. Jak zmniejszasz numer krzywej, podnieś o 0.5C temperaturę zadaną. Może się okazać, że potrzebujesz dosyć płaską krzywą, ale podniesioną. Na koniec skorygujesz sobie wskazania i gotowe. PS. Jak możesz to opisz swoją instalację trochę dokładniej, w jakich pokojach, gdzie co masz, jak sterowana jest podłogówka, jaką ma temperaturę, ile obiegów, bo na razie to trochę teoretyzujemy. pozdr GREGOR No tak ustawiłem na sztywno 19 i tej temperatury szukam. Serwisant Vaillanta tak mi powiedział. Dodatkowo Tryb Ręczny bez obniżenia krzywej i brak wplywu pomieszczenia.Szukałem, szukałem i nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 17.02.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 W większości przypadków kociołek jest niewinny.Problemem jest obiekt (budynek+instalacja) w którym go zainstalowanio,a i sposób uzytkowania tego obiektu też. Taki biedny kociołek, siedzi sobie w kotłowni i tak na prawdę niewiele wie. Nikt mu nie powiedział ile m2 ma ten grzany obiekt, ile ma kubatury, jaką ma bezwładność,ile jest grzejników i jak są poustawiane na nich temperatury (jak są głowice termo). Nikt też mu nie powiedział,że poddasze jest "zimniejsze" i trudniej się dogrzewa, a na podłogówce ustawiona jakaś tam temperatura. Herbatnik polega na czujnikach zasilenia, powrotu i ew. na czujniku pokojowym i pogodówce. Jak człowiek z "problemem" zrozumie położenie kociołka to z pewnością będzie wiedział jak mu pomóc. pozdrGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 17.02.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 W większości przypadków kociołek jest niewinny. Problemem jest obiekt (budynek+instalacja) w którym go zainstalowanio, a i sposób uzytkowania tego obiektu też. Taki biedny kociołek, siedzi sobie w kotłowni i tak na prawdę niewiele wie. Nikt mu nie powiedział ile m2 ma ten grzany obiekt, ile ma kubatury, jaką ma bezwładność, ile jest grzejników i jak są poustawiane na nich temperatury (jak są głowice termo). Nikt też mu nie powiedział, że poddasze jest "zimniejsze" i trudniej się dogrzewa, a na podłogówce ustawiona jakaś tam temperatura. Herbatnik polega na czujnikach zasilenia, powrotu i ew. na czujniku pokojowym i pogodówce. Jak człowiek z "problemem" zrozumie położenie kociołka to z pewnością będzie wiedział jak mu pomóc. pozdr GREGOR Już w kwietniu mu pomogę. Dam mu sprzęglo, dam mu zawór 3D z siłowinikiem do podłogówki i będzie miał lżej. W tej chwili pogodówka steruje grzejnikami a podłoga działa w "pewnej" zależności od tych grzejniczków więc nie oczekuję cudów. Oczekuję tylko by w pokoju z grzejnikami była temperatura którą zadam. Po to jest pogodówka ,że zmienia zasilenie automatycznie dostosowując do pogody zmieniającej się za oknem ale czemu jak jest zimno to piknie grzeje ,a jak cieplej to juz za mało ? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 17.02.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Adam! Dopiero mi się przypomniało.Przegadaliśmy jakiś czas temu Twój przypadek dogłębnie (na privie).Skleroza. Nic mi nie przypomniałeś.A może się mylę? pozdrG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 17.02.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Adam! Dopiero mi się przypomniało. Przegadaliśmy jakiś czas temu Twój przypadek dogłębnie (na privie). Skleroza. Nic mi nie przypomniałeś. A może się mylę? pozdr G Ty Faktycznie Gregor Coś mi świtało ,ale nie byłem pewny. Ale jazdaaaaaaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosor 20.02.2012 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 WitamJa nie mam na razie głowic i wszystkie grzejniki są na maksa.Regulator jest na piętrze w sypialni. drzwi cały czas otwarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 20.02.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 kosor - możesz dokładniej opisać swój układ instalacji i temperatur? Wiemy, że masz regulator na górze w sypialni, że są grzejniki bez głowic.Nie wimy czy jest podłogówka. Czy wszystkie pomieszczenia są ogrzewane i ew. w jakim układzie.Nie wiadomo gdzie mierzysz temperaturę. Muszę Cię zmartwić. Bez głowic będziesz przegrzewał pomieszczenia i generował większe straty.Sugeruję zainstalowanie głowic. Ich automatyczne przymknięcie ustabilizuje temperaturę pomieszczenia,a nadmiar mocy powędruje do innych odbiorników lub poinformuje piec o zmniejszeniu zapotrzebowania na ciepło. Jeśli masz problem z nidogrzaniem w okolicy 0C (niskie temperatury zasilenia),to oznacza, że masz za mały zapas mocy w działających grzejnikach/podłogówce.Może to też wystąpić w przypadku wyłączenia/skręcenia grzejników w pomieszczeniach "nieogrzewanych" - tak jak u "adam2007". PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosor 20.02.2012 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Głowice będę miał zamontowane niedługo. Na razie mam zaślepki.Kaloryfery w piwnicy przykręciłem tymi zaślepkami, są tylko lekko letnie.Garaż kaloryfery zakręcone, innych pomieszczeń nie ogrzewanych nie mam. Z pieca wychodzi jedna rurka na ogrzewanie, od niej przez trójnik odchodzi rurka na podłogówkę.Przechodzi przez głowicę termostatyczną do podłogówki którą mam ustawioną na 35 stopni. Pompka na podłogówce cały czas chodzi.Podłogówka jest w kuchni łazienkach. W pokojach i korytarzu kaloryfery odkręcone na max.Mam niewykończone poddasze, ale ocieplone. Otwór wejściowy na poddasze założony styropianem, grzejniki na poddaszu zakręcone. Ale jest tam ok 15 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 20.02.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Taki mały detal i wyjasnił wszystko."Mam niewykończone poddasze, ale ocieplone"Ciekawe skąd się tam wzięło 15C ? Twój przypadek jest niemal identyczny z tym co przedstawił "adam2007" Dołem grzejesz górę i masz spore straty na dolnej mocy projektowanej.Krzywej nie uda się dobrać. Pozostaje opcja termostat. PS. Nie zakręcaj grzejników (piwnica, garaż, poddasze) bo jak przyłapie mróz, to będziesz miał kłopoty.Odkręć je lekko, a najlepiej zainstaluj głowice i ustaw na "*" - antyzamarzanie. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 20.02.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Taki mały detal i wyjasnił wszystko. "Mam niewykończone poddasze, ale ocieplone" Ciekawe skąd się tam wzięło 15C ? Twój przypadek jest niemal identyczny z tym co przedstawił "adam2007" Dołem grzejesz górę i masz spore straty na dolnej mocy projektowanej. Krzywej nie uda się dobrać. Pozostaje opcja termostat. PS. Nie zakręcaj grzejników (piwnica, garaż, poddasze) bo jak przyłapie mróz, to będziesz miał kłopoty. Odkręć je lekko, a najlepiej zainstaluj głowice i ustaw na "*" - antyzamarzanie. Pozdrawiam GREGOR No ale jak odkręcimy termostaty np. na 3 to temperatura na dole wzrośnie ? U moich znajomych także na górze mają zakręcone grzejniki grzeją na dole i osiagaja tempraturę. Różnica jest jednak taka ,że mają sterowanie podłogówką na zaworze 3D z siłownikiem i dobierają elegancko krzywą. Ja tego nie mam i słabo grzeje ta podłoga.....ale już niedługo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 20.02.2012 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 "adam2007" - strasznie uogólniasz.W czym ten dom znajomych jest podobny do Twojego? Albo czym się różni? Kompletnie nie bierzesz tego pod uwagę?Wielkość poddasza w m2, kubarura, ilośc okien, izolacyjność, itp. W twoim przypadku przy niskich temperaturach zasilania nie osiągasz zadanych temperatur w dolnych pomieszczeniach.Podłogówkę i grzejniki masz ustawione na maxa. Co tu zmieni zawór 3D ? Nie wygeneruje większej energii i nie otworzy się bardziej.Nie otrzymasz 2 oddzielnych obwodów. Będzie tylko wydzielony obwód podłogówki nadal zależny o głownego obwodu grzejnikowego. Widoczny efekt da dodanie wentylatorów w okolice grzejników, aby zwiększyć odbiór ciepła.Można tez wymienić grzejniki, na takie o większej mocy, np. +30-40% PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosor 21.02.2012 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Może i poddasze ma duży wpływ ale jednego nadal nie rozumiem.Bo nie dogrzewa gdy temperatura zewnętrzna rośnie, gdy maleje to przegrzewa.Przy - 20 krzywa 0,4 i w domu było 20 stopniprzy 0 krzywa 0,75 i w domu 19,5 a nastawione 20,5żeby było ciekawiej, przy -20 piec zużył średnio 3 m3 mniej gazy niż przy 0 czy -2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts