orasje 01.12.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Panowie. Może dzisiaj w wolnym czasie coś na temat blokady palnika i taktowania?. W jakich okolicznościach blokada palnika powinna być obniżona i czy można tym manewrem usprawnić pracę kotła?. Ja mam w Vaillancie na 20 minut bo tak zostawił instalator. Literatura nie jest zbyt obszerna na ten temat więc może coś z doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 01.12.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Orasje" masz samą podłogówkę to przełącz się na sterowanie powrotem ( zalecane przez producenta). Zmiana w d.2 ma na celu dopasowanie warunków grzania do instalacji. Jeśli następuje powolny spadek tem. wody grzewczej to ten parametr powinniśmy podnieś. Kocioł Vaillant włączając się startuje na największej ustawionej mocy a następnie szybko spada do minimum. Pracuje przez jakiś czas sprawdzając tem. powrotu jeśli ona przez pewien okres jest za niska wówczas podnosi swoją moc i szybciej dogrzewa wodę do zadanej tem. I teraz chodzi o to aby ta tem. nie była za niska i aby kocioł nie wchodził często na wyższą moc. Podsumowując . Zwiększenie parametru d.2 wydłuża nam przerwę w pracy palnika i pozwala na większe ostygniecie instalacji i ta przerwa nie może być za długa. Musi być tak dobrana aby kocioł praktycznie działał na najniższej mocy. A jeśli w okienku d.2 damy za niski czas to kocioł się włączy ale nie załączy palnika tylko będzie chodzić sama pompa do momentu aż tem. w obiegu obniży się na tyle aby załączyć palnik. To są moje obserwacje , nie jestem serwisantem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.12.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 masz ustawiony wpływ temp. pomieszczenia (korekta, termostat)? czy jedziesz na samej krzywej..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 02.12.2013 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Dzięki Gersik. Napisz mi jeszcze co rozumiesz przez sterowanie powrotem. Aktualnie jadę na termostacie i grzeje 6 godzin w ciągu dnia i 4 w nocy/nad ranem. Faktycznie-startujący piec zjada tyle gazu ile 3-4 godziny pracy w ciągu dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 02.12.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Patrz w kotle pod kodem d.17, tylko później musisz zmienić krzywą grzewczą ale to sam zauważysz. Popatrz w instrukcji kotła str. 27 pkt 7.2.4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 02.12.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Super. Przeczytałem ale niestety brak mi konkluzji wynikających z obserwacji i doświadczeń z ogrzewaniem. Nadal się zastanawiam czy kombinować z blokadą palnika i co można przez to zyskać?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts