Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

regulator calormatic 430 dziwne zachowanie

kosor

Recommended Posts

Panowie. Może dzisiaj w wolnym czasie coś na temat blokady palnika i taktowania?. W jakich okolicznościach blokada palnika powinna być obniżona i czy można tym manewrem usprawnić pracę kotła?. Ja mam w Vaillancie na 20 minut bo tak zostawił instalator. Literatura nie jest zbyt obszerna na ten temat więc może coś z doświadczenia?

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Orasje" masz samą podłogówkę to przełącz się na sterowanie powrotem ( zalecane przez producenta). Zmiana w d.2 ma na celu dopasowanie warunków grzania do instalacji. Jeśli następuje powolny spadek tem. wody grzewczej to ten parametr powinniśmy podnieś. Kocioł Vaillant włączając się startuje na największej ustawionej mocy a następnie szybko spada do minimum. Pracuje przez jakiś czas sprawdzając tem. powrotu jeśli ona przez pewien okres jest za niska wówczas podnosi swoją moc i szybciej dogrzewa wodę do zadanej tem. I teraz chodzi o to aby ta tem. nie była za niska i aby kocioł nie wchodził często na wyższą moc. Podsumowując . Zwiększenie parametru d.2 wydłuża nam przerwę w pracy palnika i pozwala na większe ostygniecie instalacji i ta przerwa nie może być za długa. Musi być tak dobrana aby kocioł praktycznie działał na najniższej mocy. A jeśli w okienku d.2 damy za niski czas to kocioł się włączy ale nie załączy palnika tylko będzie chodzić sama pompa do momentu aż tem. w obiegu obniży się na tyle aby załączyć palnik. To są moje obserwacje , nie jestem serwisantem.