Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Reforma liceum ogólnokształcącego

wierzch

Recommended Posts

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Agduś, no nie jest, ale trzeba wiedzieć od czego zacząć.

To z ksiązki "łamigłówki mądrej główki" , taki dodatek do matmy dla 8-9 latków

Bladyy , mój ośmiolatek rozwiązał tak samo ;) :lol:

No to i ja się mogę tu dopisać. U nas też problem z córcią. Może nie problem, ale mamy rozterki. Dziewczę raczej skłania się w kierunku liceum, ale liceum to potem studia, a ja sam finansuję naszą czteroosobową rodzinę i nie wiadomo jak z pracą będzie...

Póki co od grudnia nie pracuję, a teraz po operacji siedzę i się powoli zrastam i do zdrowia wracam, żeby od marca do pracy wrócić.

Ale wracajac do tematu to dzisiaj nasza córcia była u pani pedagog i po testach wyszło że jak dla niej to kierunek raczej humanistyczny. Nasza bardzo by chciała szkołę która kładzie nacisk na język niemiecki. Ja myślę że język tak, ale nie jako główny kierunek nauki a docelowo zawód. Ja widzę to inaczej. Język tak, ale raczej jako równolegle z nauką innych rzeczy. Nie chcę na razie nic narzucać, ale lekko chyba nie będzie. Na razie czekamy aż w marcu będą już dostępne informatory szkół.

Merekcmarecki, masz rację, ze liceum to potem studia, bo po samym ogólniaku z pracą kiepsko. Również masz rację, że filologia kokosow nie da, choć tu już zależy dużo od osoby - przebojowa i z filologii kasę wyciśnie, w końcu szkoła, prywatne lekcje, tłumaczenia - jest trochę możliwości. Byle nie sam niemiecki, musi jako drugi nauczyć się dobrze jakiegoś innego bardziej chodliwego - hiszpański teraz modny, skandynawskie zawsze się opłaca, chiński ma przyszłość. Tak więc pomysł może nie najgorszy. A uczyć się radzę. Wiesz, pracować mamy dłużej, zdrowie po 50 szwankuje, szczerze mi żal osób, które w tym wieku mają jeszcze przed sobą 15 lat pracy fizycznej. Umysłowej - Ok, ale fizycznej jest trudno..

Ciągle widzę ogłoszenia szkół językowych szukających lektorów, ale nie wiem, jak płacą. No i praca głupio, bo po południu głównie. Za to już w czasie studiów można dorabiać korepetycjami.

U nas o tyle trudniej, że Młoda ku sztuce się ma, a to już kompletna ruletka - większość przegrywa. Na szczęście wygodna jest i wie, że dla zaspokojenia swoich dosyć wygórowanych marzeń musi myśleć o czymś dającym kasę. Najlepiej by było bogato wyjść za mąż. Jej idolką jest Alutka z Rodziny zastępczej ;)

Moją ciągnie w dwie strony: dziennikarstwo i medycyna. Też coś kiedyś bąkała o bogatym mężu ;), ale tłukę jej do głowy, że mąż to "rzecz" nabyta i trzeba mieć swoją kase. Pamiętam jak Beata Tyszkiewicz opowiadała o swoich znajomych - żonach bogatych mężów, ktore nie mają pieniędzy aby zapłacić za kawę w kawiarni, bo mąż właśnie strzelił focha i nie dał. ;)

Dziś dzwoniła koleżanka, której córka marzyła o medycynie. Podobno w zeszłym roku chemia była na takim poziomie, że bardzo ciężko było zdać. Tę opinię słyszałam już od kilku znajomych, których dzieci zdawały na medycynę.

Inny znajomy postanowił wysłać dziecko na studia medyczne do Lwowa. Tańsze niż prywatne w Polsce. Liczy na to, że Ukraina wejdzie do UE, zanim syn skończy studia i nie będzie problemu z dyplomem.

Co do języka, to nauczyciel angielskiego mojej córki zarabia niezłe pieniądze na korkach. Są możliwości dorobienia i moim zdaniem to nie jest zły pomysł.

Eee, zadanko na 15 sekund po piwie ;)

A to zadanko z kangurka matematycznego kategoria MALUCH ;-). Czyli ręce precz od iksów itepe.

W dwóch naczyniach znajduje się łącznie 40 litrów wody. Z pierwszego naczynia przelano do drugiego 5 litrów wody, a następnie z drugiego do pierwszego przelano tyle wody, że ilość wody w pierwszym naczyniu podwoiła się. Okazało się wtedy, że w obu naczyniach było tyle samo wody. Ile wody było w drugim naczyniu na początku?

Każdy uczestnik pewnego teleturnieju dostaje 10 punktów na starcie i musi odpowiedzieć na 10 pytań. Za dobrą odpowiedź dostaje 1 punkt, a za złą odpowiedź lub jej brak traci 1 punkt. Pani Kowalska ukończyła teleturniej z 14 punktami. Ilu dobrych odpowiedzi udzieliła?

Edytowane przez Baba_Budowniczy