Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Reforma liceum ogólnokształcącego

wierzch

Recommended Posts

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Firewall rany julek, o czym piszesz? Moze to wynogi dla szkół integracyjnych albo cuś? Ale nawet tu nie wyobrażam sobie, zeby ustawą na masarzystę preferowali niewidomego! Cos nie tak... Edytowane przez EZS

Może chodzi o to, że zakres możliwości niewidomego jest jednak ograniczony. Mozna czytać brailem ale nie wszystko jest napisane, więc akurat ten zawód na poziomie średnim jest jak najbardziej OK. U nas była własnie srednia szkoła masażystów dla niewidmych i niedowidzacych i bardzo się sprawdzali. I faktycznie nie słyszałam o takiej szkole dla widzących, zwykle uprawnienia dawały kursy lub studia po prostu.

Coś pokreciłeś (aś?)

No właśnie - jak to teraz wygląda? W moich czasach były licea ogólnokształcące, licea zawodowe, technika i zawodówki. Poprzednia reforma zlikwidowała zawodówki chyba i zastanawiałam się, co teraz robią ci, którzy dawniej poszliby się uczyć zawodu w trzy lata, bo na więcej nie mieli ochoty. Jak to jest?

Moje panie, te przepisy wejdą dopiero w życie od 1 września br. Obecnie większość zawodówek jest 3-letnia. Reforma likwiduje 2-letnie. A w rzeczywistości zlikwiduje całość szkolnictwa zawodowego ( wystarczy zdobyć odpowiednie kompetencje i szkoła będzie niepotrzebna do otrzymania tytułu robotnika wykwalifikowanego w danej dziedzinie)

Z wielkim zainteresowanie poczytałem cały ten watek.

Stwierdzam: ROBICIE SOBIE JAJA Z RZECZY POWAŻNYCH!

Przecież to nie może być prawda!

Bo gdyby tak naprawdę miało być to.....

KUR.WA!!! Słów brakuje!!!!!!!!!!!!

Przylezie za jakiś czas jaki geniusz na forum, bo się budować zechce i zapyta:

Czy naprawdę ściany muszą być pionowe?

Bo ja CHCIAŁBYM sobie na NOŚNEJ takie półeczki porobić a akurat tak najbardziej mi pasuje...

- I tłumacz geniuszowi co to jest PION...

TERAZ z trudem się cokolwiek tłumaczy, a co będzie?

Mam najmłodszego sępa przed tym wszystkim....

Chyba mu zrobię indywidualny tok nauczania...

Adam M.

To druga zagadka: ktoś będzie chciał pracować jako fachowa obsługa hotelowa ( z papierami). Jaki warunek musi spełnić, aby przyjęto go do szkoły ( oczywiście wg. nowej reformy)?

Chyba coś pokręciłeś. Do jakiej szkoły? Są i pozostaną szkoły pomaturalne kształcące przyszłych hotelarzy. Jedynym warunkiem tak jak i teraz pozostanie matura i chęć szczera.

Przy okazji tejże reformy. Może ona przynieść pozytywne efekty. W tej chwili licea to miejsca wyrównywania braków po gimnazjach. Te zaś jakie są każdy wie a ciężar kształcenia ogólnego będzie spoczywał na nich. Na niedoinwestowanych szkołach z przepełnionymi klasami i nauczycielami z łapanki. Efekt łatwo przewidzieć. Braki dalej będą uzupełniane, tylko prywatnie przez uczniów bo w liceach już na to czasu nie będzie. Należałoby zreformować gimnazja. Rozgęścić klasy. Dać nauczycielom pensje takie by do tych szkół trafiali najlepsi pedagodzy a nie tak jak teraz ci którzy nie mieli innych mozliwości zatrudnienia. Takie banalne kroki tyko kto za to zapłaci? Licea już nie będą ogólnokształcące bo takie będą gimnazja przynajmniej w założeniu. No cóż, zobaczymy.