Agduś 16.02.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Podlinkuj, bo póki nie zobaczę na własne oczy, nie uwierzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.02.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Linka nie zapodam, bo to są wypisy ze szkolenia prowadzonego przez certyfikowanych ministerialnych szkoleniowców ws. reformy( na podstawie zmian przepisów z 7 lutego br.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 16.02.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 No w pale się nie mieści, ale widocznie mam wąskie horyzonty myślowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.02.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Szczerze mówiąc po zapoznaniu się ogólnie z tym g... nem nie chce mi nic. Ostatnio dostaliśmy ofertę szkolenia, w której cytuję: dowiedzą się państwo jak efektywnie nauczyć fizyki w szkole ponadgimnazjalnej w 30 godzin. A wszystko ponoć w trosce o poprawę jakości kształcenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 16.02.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 No... nie dziwie się. Chociaż kto wie, czy dobry nauczyciel nie nauczy lepiej w 30 godzin niż moja, pożal się Boże, fizyczka w cztery lata po dwie godziny (chyba) tygodniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.02.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 (edytowane) Firewall rany julek, o czym piszesz? Moze to wynogi dla szkół integracyjnych albo cuś? Ale nawet tu nie wyobrażam sobie, zeby ustawą na masarzystę preferowali niewidomego! Cos nie tak... Edytowane 16 Lutego 2012 przez EZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 16.02.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Pewnie to dotyczy szkół średnich zawodowych. Ale czyżby w nieintegracyjnych nie było kierunków masażysta czy obsługa hotelowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.02.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 To nie preferencja - to wymóg konieczny(niewidomy lub niedowidzący w jakimś tam stopniu - nie zapisałem sobie tego dokładnie w jakim) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.02.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Może chodzi o to, że zakres możliwości niewidomego jest jednak ograniczony. Mozna czytać brailem ale nie wszystko jest napisane, więc akurat ten zawód na poziomie średnim jest jak najbardziej OK. U nas była własnie srednia szkoła masażystów dla niewidmych i niedowidzacych i bardzo się sprawdzali. I faktycznie nie słyszałam o takiej szkole dla widzących, zwykle uprawnienia dawały kursy lub studia po prostu. Coś pokreciłeś (aś?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.02.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Reforma likwiduje np. wszelkie szkoły zawodowe dla dorosłych(np. technika) tworząc z tego licea ogólnokształcące. A system szkolnictwa zawodowego (zasadniczego) to jest dopiero ciekawostka ( Kafka na spółkę z Haszkiem by tego nie wymyślili) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 16.02.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 No właśnie - jak to teraz wygląda? W moich czasach były licea ogólnokształcące, licea zawodowe, technika i zawodówki. Poprzednia reforma zlikwidowała zawodówki chyba i zastanawiałam się, co teraz robią ci, którzy dawniej poszliby się uczyć zawodu w trzy lata, bo na więcej nie mieli ochoty. Jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.02.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 EZS - to nowe buble produkowane przez ministerstwo. Większość nauczycieli liczy na to, że za to weźmie się trybunał konstytucyjny( jak już ustawa osiągnie stan ostateczny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.02.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Moje panie, te przepisy wejdą dopiero w życie od 1 września br. Obecnie większość zawodówek jest 3-letnia. Reforma likwiduje 2-letnie. A w rzeczywistości zlikwiduje całość szkolnictwa zawodowego ( wystarczy zdobyć odpowiednie kompetencje i szkoła będzie niepotrzebna do otrzymania tytułu robotnika wykwalifikowanego w danej dziedzinie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 16.02.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 No to mamy drugą Koreę http://wiadomosci.wp.pl/title,Tylko-niewidomi-moga-byc-licencjonowanymi-masazystami,wid,10520007,wiadomosc.html?ticaid=1deef&_ticrsn=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.02.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 To już nie będziemy drugą Japonią( jak za Gierka) tylko drugą Koreą ( teraz wiem na kim wzorowali się geniusze z MEN-u). Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 16.02.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 przeczytałam rozporządzenie i szczerze powiem,nie wygląda to tak źle jak 4 lata temu gdy pani Hall zapowiadała te reformy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.02.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Z wielkim zainteresowanie poczytałem cały ten watek.Stwierdzam: ROBICIE SOBIE JAJA Z RZECZY POWAŻNYCH!Przecież to nie może być prawda!Bo gdyby tak naprawdę miało być to.....KUR.WA!!! Słów brakuje!!!!!!!!!!!! Przylezie za jakiś czas jaki geniusz na forum, bo się budować zechce i zapyta:Czy naprawdę ściany muszą być pionowe?Bo ja CHCIAŁBYM sobie na NOŚNEJ takie półeczki porobić a akurat tak najbardziej mi pasuje...- I tłumacz geniuszowi co to jest PION... TERAZ z trudem się cokolwiek tłumaczy, a co będzie? Mam najmłodszego sępa przed tym wszystkim....Chyba mu zrobię indywidualny tok nauczania... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.02.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 No to mamy drugą Koreę http://wiadomosci.wp.pl/title,Tylko-niewidomi-moga-byc-licencjonowanymi-masazystami,wid,10520007,wiadomosc.html?ticaid=1deef&_ticrsn=3 To akurat popieram. "duże zapotrzebowanie na ich usługi". Dwuznacznie to brzmi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.02.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 To druga zagadka: ktoś będzie chciał pracować jako fachowa obsługa hotelowa ( z papierami). Jaki warunek musi spełnić, aby przyjęto go do szkoły ( oczywiście wg. nowej reformy)? Chyba coś pokręciłeś. Do jakiej szkoły? Są i pozostaną szkoły pomaturalne kształcące przyszłych hotelarzy. Jedynym warunkiem tak jak i teraz pozostanie matura i chęć szczera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.02.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Przy okazji tejże reformy. Może ona przynieść pozytywne efekty. W tej chwili licea to miejsca wyrównywania braków po gimnazjach. Te zaś jakie są każdy wie a ciężar kształcenia ogólnego będzie spoczywał na nich. Na niedoinwestowanych szkołach z przepełnionymi klasami i nauczycielami z łapanki. Efekt łatwo przewidzieć. Braki dalej będą uzupełniane, tylko prywatnie przez uczniów bo w liceach już na to czasu nie będzie. Należałoby zreformować gimnazja. Rozgęścić klasy. Dać nauczycielom pensje takie by do tych szkół trafiali najlepsi pedagodzy a nie tak jak teraz ci którzy nie mieli innych mozliwości zatrudnienia. Takie banalne kroki tyko kto za to zapłaci? Licea już nie będą ogólnokształcące bo takie będą gimnazja przynajmniej w założeniu. No cóż, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts