jarzyna88 03.02.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Witam. Mam na oku działke o powierzchni 3000 metrów, klasa gruntu V/VI. Właściciel podzielił kawałek ziemi na 7 podobnych działek i pociągnął na swój koszt wodociąg, który przebiega wzdłuż wszystkich działek. Twierdzi, że można uzyskać warunki zabudowy, gmina nie ma opracowanego miejscowego planu na tę działkę. Działka obok jest sprzedana, na wiosnę ma zacząć się tam budowa. Ziemia leży w obrębie wsi ale około 100 metrów od drogi wojewódzkiej. Chcę kupić to działke jako inwestycje z opcją budowy za 5-6 lat. Mam 2 pytania:Czy jest możliwość, że gmina wyłączy ten grunt z zabudowy opracowując plan i czy wtedy stracę szansę na budowę?Czy mogę tą działkę podzielić na pół i część sprzedać a na drugiej się budować. Jakie są mniej więcej koszty takiego podziału. Z góry dziękuję wszystkim z odpowiedź. Pozdrawiam, Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatiKo 03.02.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Jeżeli chodzi o możliwość uzyskania warunków obecnie, to najlepiej zapytać w Gminie - u osoby zajmującej się Zagospodarowaniem Przestrzennym. Jeżeli dana działka obecnie nie jest objęta żadnym Planem i istnieją podstawy do wydania warunków na zasadach "dobrego sąsiedzwta" to jest duża szansa na WZ. Natomiast należy pamiętać, że WZ tracą moc w momencie uchwalenia Planu. Toteż warto sprawdzić, czy Gmina pracuje obecnie nad Planem i jakie przeznaczenie będzie miała działka w nowym Planie - bo takie będzie najprawdopodobniej miała za 5-6 lat. Jeżeli Gmina jest dopiero na etapie przygotowywania Studium (krok przed Planem), to oczywiście warto sprawdzić jakie przeznaczenie ma ta działka w planowanym Studium i jeżeli jest ono niekorzystne to czy można je jeszcze zmienić. Nie warto inwestować w działkę, która za 5-6 lat będzie działką rolną w Planie. Na taką działkę nie można nawet dostać WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatiKo 03.02.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 I jeszcze jedno - działkę rolną można podzielić na działki nie mniejsze niż 3000m. Czyli Twojej działki nie można na tym etapie podzielić na mniejsze działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarzyna88 03.02.2012 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Dziękuje bardzo za odp, a kontynuując-jaką mam możliwość żeby z tej działki zrobić budowlaną jeżeli w studium będzie dopuszczało zabudowę jednorodzinną na tym terenie i jakie są tego koszty, chociaż przybliżone, tysiące czy dziesiątki tysięcy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts